URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2021, 18:36

Disney+ a blocat accesul copiilor la animaţiile "Pisicile aristocrate" şi "Dumbo" din cauza unor scene cu "prejudecăţi rasiale" (VIDEO)

Disney+ a blocat accesul copiilor la animaţiile 'Pisicile aristocrate' şi 'Dumbo' din cauza unor scene cu 'prejudecăţi rasiale' (VIDEO) (Sursa foto: Digifm.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Platforma de streaming Disney+ a blocat accesul copiilor sub 7 ani la vizionarea unor filme clasice de animaţie, "Pisicile aristocrate", "Dumbo" şi "Peter Pan", pentru că unele scene ar ilustra stereotipuri ori prejudecăţi rasiale.

Potrivit site-ului Digi24.ro, înainte de a fi luată această decizie, în octombrie anul trecut, cei de la Disney au hotărât ca unele filme care ar putea avea conţinut cu prejudecăţi rasiale, să fie însoţite de avertismente referitoare la "descrierile negative" prezente în respectivele animaţii.

"Acest program include prejudecăți rasiale, descrieri negative şi tratament necorespunzător aplicat unor persoane sau obiceiuri. Aceste stereotipuri erau greşite atunci (n.r. la apariția animațiilor) şi sunt greşite şi acum. În loc să înlăturăm acest conţinut, vrem să recunoaştem că el are un impact nociv, să învăţăm din acest lucru şi să lansăm o dezbatere pentru a crea împreună un viitor mai tolerant", se arată într-o informare transmisă de compania Disney, potrivit aceleași surse.

Reprezentanţii companiei au explicat şi de ce au fost selectate aceste filme. În "Pisicile Aristocrate", scena considerată rasistă este de câteva secunde, când felinele cântă "Everybody wants to be a cat", iar la un moment dat apare o pisică care cântă la pian cu beţe chinezeşti și, spre deosebire de celelalte animale, are dinţii mari şi ochii alungiţi.

"Pisica este o caricatură rasistă a persoanelor asiatice care afişează trăsături stereotipe exagerate, de genul ochilor oblici şi dantura proeminentă. Pisica are un foarte strident accent englezesc şi o voce care aparţine unui actor alb, în timp ce cântă la pian cu beţişoare chinezeşti", au scris cei de la Disney, care adaugă că versurile batjocoresc limba chineză şi tradiţii din Shanghai sau Hong Kong.

În animaţia "Dumbo" problema ar fi o scenă cu un grup de ciori pe al cărui lider îl cheamă Jim Crow, un stereotip rasial care reprezintă numele generic al afroamericanului lipsit de inteligenţă care cântă şi dansează.

La cel de-a, treilea film, "Peter Pan", reprezentanţii companiei susţin că o scenă îi prezintă pe amerindieni într-un mod batjocoritor la adresa culturii şi imaginii poporului respectiv.

"Filmul îi prezintă pe amerindieni vorbind o limbă neinteligibilă. În plus, aceştia sunt deseori numiţi drept «piei-roşii», un termen jignitor. Peter Pan şi Băieţii Pierduţi se angajează într-un dans în timpul căruia fac mişcări exagerate şi poartă peruci indiene, o bătaie de joc la adresa imaginii şi culturii amerindienilor", au mai scris cei de la Disney.

Animaţiile pot fi accesate însă de pe un cont de adult, însoţite de acel avertisment referitor la "descrierile negative".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Rasim ?
De ce nu se duc sa predice cu rasismul in Africa, sau in Asia (indiferent de zona). Cati albi (mai) traiesc in Africa ? La o populatie de aproape un miliard si jumatate, albii sunt sub unu la suta, iar numarul lor este in continua scadere.Cati "refugiati" primesc tari ca si China, Japonia, Coreea de Sud ? Aproape zero! De Coreea de Nord nici nu mai amintesc. De ce nu primesc aceste tari migranti economici, "politici", etc ? Raspunsul e ca nu se integreaza, sunt incompatibili cu cultura lor. Ii obliga cineva sa-i primeasca ? Nu-i poate obliga nimeni.
Postat 28 Ianuarie 2021, 10:36 de B90
Les mizerables
Educația copilului nu se înlocuiește cu cenzura acestor filme, adică discernământul tinerilor se va forma în continuare tot pe calea "grea" a exercitiului inteligenței. Cu alte cuvinte, care-i prost îi prost, iar pe de altă parte nu aici stăteau confortabil discriminarea, hărțuirea și batjocura. Deștepții care găsesc azi fel de fel de pseudo discriminări acolo unde e de fapt normalitate, glumă, creație de calitate, ar face mai bine să se oprească: locul lor e oriunde altundeva decât în pozițiile de decizie. Se pare că avem parte de ofensiva imbecililor atât pe plan intern cât și internațional, atât în politică cât și în artă. Sloganul: "Imbecili din toate țările uniți-vă" e mai atractiv decât precedentul cu proletarii...
Postat 27 Ianuarie 2021, 20:35 de decalog
aiureala
cica e jignitor sa zici ca asiaticii au ochii alungiti? Atunci e jignitor si sa zici ca albii sunt albi? Teorii comuniste cu lupte de intersectionalitate, si aliante marginalizati, lupte de clase si alte iubiri ale socialistilor si progresitilor
Postat 27 Ianuarie 2021, 20:31 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON