URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2020, 13:51

Discurs delirant al lui Mang pentru realegerea la şefia PSD Bihor: Vinovaţii eşecurilor din 2019 sunt „sistemul”, bugetarii şi pensionarii. Dragnea, închis pe nedrept (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

648 din cei 685 delegaţi care ar fi trebuit să participe la Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor au umplut, sâmbătă, Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, unii venind cu maşinile primăriilor comunale pe care le conduc şi cu toţii asistând la un discurs mobilizator, dar halucinant în dese rânduri, susţinut de preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, Ioan Mang. De altfel, Mang este singurul candidat la propria succesiune, pentru încă un mandat de 4 ani.

Fără "tovarăşii de drum"

La evenimentul de partid nu a participat niciun invitat din partea asociaţilor politici ai PSD: UDMR, ALDE şi mai nou Pro România - iar de la "centru" a venit doar senatorul Şerban Nicolae, cunoscut pentru poziţiile sale radicale anti-Justiţie, Mang motivând că "dl. Marcel Ciolacu şi dl. Paul Stănescu (n.r. - liderii interimari după mazilirea Vioricăi Dăncilă) sunt la Bucureşti şi scriu sesizarea către CCR", pentru ca Ludovic Orban să nu fie admis ca nominalizat pentru un nou mandat de premier după moţiunea de cenzură de săptămâna aceasta.

Senatorul Şerban Nicolae, de altfel, a luat loc la prezidiul de 13 persoane, "fără ghinion", cum a spus Mang, din care au mai făcut parte senatorul Florian Bodog, recent rămas la şefia PSD Oradea, unde nici nu s-au făcut alegeri, fostul eurodeputat Emilian Pavel, deputaţii Ioan Roman, Gheorghe Bogdan şi Dumitru Gherman, şefii organizaţiilor speciale, de Femei – Stela Babău, de Tineret – Octavian Caciora, de Pensionari – Ioan Bercea, şi alţi lideri de rang secund, precum primarul de Nucet, Mircea Tuduce.

Cu toţii au asistat, apoi, la un lung discurs al lui Ioan Mang, rostit în timp ce în spatele său era proiectată propria imagine, înfăţişându-l în timpul unei conferinţe de presă la Consiliul Judeţean.

"O guvernare foarte bună..."

În raportul de activitate, şeful PSD Bihor a afirmat că la alegerile locale din 2016 organizaţia a obţinut un loc bun, al doilea pe judeţ după PNL, obţinând 9 mandate de consilier judeţean şi postul de vicepreşedinte al CJ pentru sine, precum şi 28 mandate de primar, dublu faţă de 2012 şi 2008.

La alegerile parlamentare din 2016, a spus Mang, a fost "un val uriaş pro PSD, dar noi am şi muncit", lăudând 10 organizaţii comunale pentru reuşita de a fi obţinut un mandat de senator şi trei de deputaţi.

"A urmat o guvernare foarte bună, dar şi o manipulare groaznică", a continuat Mang analiza, făcând o autocritică pentru că în ciuda majorării pensiilor şi salariilor "n-am ştiut să comunicăm", de exemplu "nu le-am spus pensionarilor şi salariaţilor că atunci când cresc pensiile şi salariile cresc şi preţurile, pentru că patronii de ABC-uri, magazinele, măresc preţurile ştiind că sunt mai mulţi bani".

"Unii ne-au reproşat că la unii s-au mărit la 10.000 lei şi la alţii la 1.700 lei, dar era greu să şi majorezi, şi să faci drept", a mai povestit Mang, adăugând că totuşi "cine are 2.000 lei plăteşte 200 lei impozit, iar cine are 60.000 lei plăteşte 6.000 lei şi rămâne cu 54.000, deci cota progresivă de impozitare este soluţia pentru o echilibrare".

"... dar o manipulare groaznică"

Şeful PSD Bihor a spus că "pe fondul unei manipulări groaznice, din partea unor oameni care ştiu foarte bine să facă acest lucru", au urmat în 2019 două eşecuri electorale, la europarlamentare şi prezidenţiale.

La europarlamentare, a zis Mang, "pe fondul manipulării, cu toată teoria dusă împotriva preşedintelui Liviu Dragnea, auzeam oameni cu carte spunând că ei nu vor vota cu PSD pentru că nu vor să voteze cu Dragnea, deşi Dragnea nu era pe nicio listă".

Din cauza "emoţiilor", a continuat Mang, la europarlamentare "am avut un rezultat slab", iar "în Bihor un rezultat foarte slab", deoarece prezenţa la vot a fost mai mare decât în 2014 şi "nu ne aşteptam niciunul".

Dragnea şi "Sistemul"

"Acest rezultat a fost ca un duş rece, după care Liviu Dragnea, în mod oarecum pe nedrept, zic eu, a fost condamnat", a mai spus şeful PSD Bihor, adăugând că "după o scurtă perioadă de instabilitate am început să ne pregătim de prezidenţiale", pierdute, însă, cu un "scor mic". Asta din cauza, bineînţeles, a Sistemului... 

"Noi nu ne-am bătut cu PNL, cu Iohannis, ci cu un întreg mecanism care trebuia să se răzbune pe noi, zic eu, pentru măsurile bune pe care le-am luat pentru români", a explicat Mang, fără a insista ce interese a avut "sistemul" sau, cum îl denumesc mai nou PSD-iştii, "mecanismul".

În schimb, a repetat din nou că pensionarii şi bugetarii s-au dovedit nerecunoscători, pentru că "aşa-i românul": "Cei care erau pentru prima oară la Felix au votat masiv pe listele suplimentare PNL şi USR, după ce noi le-am dat vouchere de vacanţă, pentru că aşa crede românul, că totul i se cuvine şi nu i se mai poate lua".

Vor "deratiza" primăriile liberale

Ajungând la "chestiune", şeful PSD Bihor s-a arătat, în ciuda tuturor piedicilor şi manipulărilor pe care le practică toată lumea împotriva partidului său, încrezător că apropiatele alegeri locale vor fi câştigate tot de PSD, inclusiv în judeţ.

Mang a povestit că înaintea Conferinţei Judeţene a vizitat organizaţiile locale, declarându-se încântat de un val de noi primiri în partid, ca de exemplu la Pietroasa, unde au intrat în PSD 50 noi membri, ori la Pomezeu, "unde am avut 600 de primiri".

Politicianul n-a pierdut ocazia să se răfuiască cu primarul liberal din această comună, zicând că după şedinţa PSD acesta a scris pe Facebook că "a deratizat sala": "Eu îi spun că vom deratiza Primăria!", a tunat Mang.

Cu Băsescu pe buze

Explicând ce va urma, şeful PSD Bihor a afirmat că la alegerile din acest an nu trebuie permis, cum vor PNL şi USR, ca alegătorii să voteze indiferent unde s-ar afla pe teritoriul ţării, luându-l de martor în favoarea sa pe fostul duşman, Traian Băsescu, care a afirmat "Cum să trec eu prin Bihor şi să votez în Bihor?".

De asemenea, Mang l-a criticat pe Iohannis că "nu l-am văzut cu geaca roşie în piaţă că s-au dat 25 de Ordonanţe într-o noapte, pentru că vrea să-i fie bine doar pentru gaşca lui" şi a acuzat partidele de dreapta că "n-au decât un singur ţel, să creeze din nou un val de emoţie anti-PSD".

PSD iubeşte Bihorul

Pe de altă parte, Ioan Mang a prezentat realizările guvernării PSD în Bihor, afirmând că prin PNDL 1 şi PNDL 2 s-au alocat în judeţ, pentru toate primăriile, indiferent de culoarea politică, fonduri record de 1,6 miliarde lei, adică "16 mii de miliarde de lei vechi, că ţi-e greu şi să spui", s-au făcut primii 5 kilometri la Autostrada Transilvania între Borş – Biharia şi s-au reabilitat 14,5 km din drumul naţional Chiribiş – Biharia, încât "la un moment dat m-am temut că (n.r. – liberalii) nu vor reuşi să marcheze ce am făcut noi".

De asemenea, Mang şi-a lăudat şi prestaţia la CJ, zicând că au fost finalizate lucrările la Muzeul Ţării Crişurilor, a fost finalizat "proiectul pentru o clădire cunoscută de noi sub denumirea Policlinica Mare" şi "am pornit un program unic în ţară, pentru construirea de bazine de înot în toate oraşele din judeţ", plus s-a aşternut covor asfaltic pe "aproape jumătate din drumurile judeţene".

Despre Primăria Oradea, nimic...

În finalul discursului, şeful PSD Bihor a afirmat că la următoarele alegeri locale "avem intenţia să câştigăm mai multe locuri de consilieri judeţeni şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean", dar şi "mai multe decât cele 28 de mandate de primari pe care le avem acum", fără însă a pomeni măcar un singur cuvânt despre pregătirea alegerilor pentru Primăria Oradea.

La Conferinţa Judeţeană de sâmbătă, PSD-iştii bihoreni au de ales viitorul preşedinte al filialei, singurul candidat fiind, previzibil, Ioan Mang, viitorul preşedinte executiv, funcţie pe care concurează fostul europarlamentar Emilian Pavel şi deputatul Ioan Roman, şi 16 vicepreşedinţi din tot atâţia pretendenţi.

Anunţarea rezultatelor urmează să fie făcută în jurul orelor 15.30 – 16.00.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@CrisDumi
Mai ai alternativa Rusia-China-Iran. Ce mai astepti ? Du-te la ei, nu te mai chinui aici.
Postat 08 Februarie 2020, 17:20 de TKO
Hahahah
Dusurile cu adevarat reci acum urmeaza. Sper ca aceasta gasca de smecheri sa aiba in Bihor exact atat cat merita, o suma de voturi care sa tinda la zero.
Postat 08 Februarie 2020, 17:16 de Neutryno
Sluga udemeristilor
Vinovati sunt toti, nu el.
Postat 08 Februarie 2020, 17:12 de TKO
Mang, ori ești limitat la numărul de circumvoluțiuni ori foarte-foarte abundent la cantitatea de lichid inutil sub creastă !?!
Dacă ar fi cum spui, că nu minciunile în exces au făcut ca PSD să piardă, în 2019, pozițiile câștigate în 2016 ... atunci ai o problemă mare-mare de logică !?! Pentru că, pe cale de consecință, PSD în Bihor cu Mang președinte ... nu va mai câștiga niciun fel de alegeri în timpul vieții tale de "politruc" ratat !?! Să spui că din cauza bugetarilor, pe care PSD i-a cumpărat excedând bugetul țării, ori pensionarii pentru că te-ai erijat în partid social-democrat, nu nazist ca să le dai foc și să scapi astfel de ei ... trebuie să fi ori tâmpit, ori cu capu-n pungă ca boschetarii în aurolac !?! Cu Dragnea i-ar n-ai nimerit-o, pentru că nu face pușcărie pe nedrept ... ci doar că e condamnat pe o faptă nesemnificativă, pentru că nu au putut să-l divedească cu altceva, mult mai grav și mai consistent, așa cum ar fi trebuit să se întâmple, cu mulți ani de pușcărie, pentru chiar acuzatorii lui politici și mediatici în același timp !?! Dar și Bihoreanul, cu afirmația că Șeban Nicolae e anti-Justiție, a dat-o în bară precum "primul escroc imobiliar" al țării și partidul lui de "infractori", care urmează să intre curând "la tocătorul" magistraturii românești, vândute "colonizatorilor" de la Bruxelles ori Washington !?! De aici se vede că între PSD și PNL nu e mare-mare diferență ... doar ca între mediocritate și amatorism !?!
Postat 08 Februarie 2020, 16:25 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON