Dincolo de satisfacţia de a locui într-o casă cu istorie, elegantă şi admirată de cine ştie câţi trecători, proprietarii clădirilor monument din centrul istoric al Oradiei trebuie să ştie că au şi obligaţii. De departe, cele mai importante sunt să nu distrugă monumentul şi să prevină degradarea sa. Totodată, proprietarii mai trebuie să înţeleagă un aspect: că sunt răspunzători şi de ce se întâmplă dincolo de pereţii lor.
Ca să-i ajute, Primăria Oradea şi Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor au promovat un program multianual de reabilitare a clădirilor din centrul istoric al urbei. Un program-premieră, menit să aducă în atenţie farmecul clădirilor orădene, după cum explică directorul Fundaţiei, Angela Lupşea.
Puterea legii
- Ce drepturi şi ce obligaţii are un proprietar de clădire-monument?
- Legea 422 din 2001 reglementează foarte clar obligaţiile, răspunderile şi beneficiile unui proprietar de clădire monument. Acesta nu trebuie să facă mai mult decât un bun proprietar al oricărei alte clădiri, care îşi tratează cu respect propriul cămin şi care ţine cont că proprietatea şi confortul nu porneşte de la uşă spre interior. Din păcate, unii proprietari nu înţeleg că într-o clădire cu mai multe apartamente există spaţii comune, faţadele, curtea, podul, subsolul, care trebuie întreţinute ca interiorul. Un beneficiu foarte important pentru un proprietar de cădire-monument, persoană fizică, este că nu plăteşte impozit pe toată durata de viaţă a clădirii.
- Care sunt problemele legate de monumentele istorice pe care le întâlniţi?
- Sunt probleme de necunoaştere sau neapreciere a moştenirii cultural-arhitecturale şi cele de natură financiare. Întâlnim situaţii în care proprietarul aduce atingere tocmai componentelor care îi conferă calitatea de monument istoric. Orice intervenţie, atât la interior, cât şi la exterior, trebuie să respecte condiţiile legale.
- Cum poate un ONG să prevină degradarea monumentelor?
- Lobby-ul pentru înlăturarea dezinteresului privind conservarea monumentelor trebuie să fie constant, atât către proprietari, cât şi în raport cu autorităţile locale. Concret, la nivelul Fundaţiei au fost realizate întâlniri cu proprietari, discuţii cu autorităţile, dar cel mai important lucru este consultanţa oferită celor interesaţi de reabilitare sau conservare. În acest context, trebuie să amintesc contribuţia instituţiilor şi a colectivului Fundaţiei în toate demersurile pe care le realizăm.
"O mână întinsă"
- Primăria Oradea şi Fundaţia au demarat un program de finanţare a lucrărilor de reabilitare a faţadelor din centrul istoric. Sunt proprietarii interesaţi de el?
- În ultimii ani, o preocupare, sau mai bine spus o provocare, pentru noi a fost găsirea unor soluţii de parteneriat public-privat prin care să se reabiliteze faţadele clădirilor monument istoric. O comisie formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii publice şi organizaţii de specialitate, coordonată de dna Adriana Lipoveanu (n.r. preşedinta Fundaţiei şi directorul Instituţiei Arhitectului şef), a propus un program multianual de lucrări asupra unor clădiri cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea. El nu trebuie privit ca o măsură de constrângere, ci ca o mână întinsă de Primărie, pentru că se oferă gratuit documentaţia tehnică de reabilitare a faţadei şi acoperişului, un ajutor nerambursabil de 20% din valoarea lucrărilor şi diferenţa de 80% cu posibilitate de rambursare pe o perioadă de 5 ani, fără dobândă. Programul începe să dea roade graţie celor care i-au dat curs, în primul rând proprietarii imobilului Casa Kovacs, din Piaţa Unirii nr. 5. A fost acceptat şi de către proprietarii palatelor Poynar, Stern şi Moskovits Miksa, drept urmare acestea vor fi reabilitate pe parcursul anului 2015, şi sperăm ca şi proprietarii Palatului Apollo să înţeleagă avantajele oferite. După cum spune un proverb românesc, Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în straiţă...
- Monumentele din Oradea au şi piese de feronerie valoroase, dar ignorate. Cum puteţi evita ca porţile ori balustradele să ajungă la fier vechi?
- Există în evidenţele Fundaţiei un inventar parţial al acestora. Odată cu noile reglementări ale Planului Urbanistic General ale oraşului, acestea vor putea fi oficial înregistrate şi declarate cu valoare patrimonial-arhitecturală.
- Ce face Fundaţia când sesizează lucrări ilegale?
- Transmitem informaţia spre soluţionare autorităţilor competente în domeniu şi cu atribuţii de control, Fundaţia neavând aceste competenţe.
- Din punctul dv. de vedere, care sunt cele mai valoroase monumente ale Oradiei?
- Patrimoniul arhitectural Art Nouveau este cel mai apreciat, atât la nivel naţional cât şi internaţional, dovadă că oraşul Oradea este primul oraş din România în Reţeaua oraşelor Art Nouveau. Cred că prin acest patrimoniu vom putea dezvolta cel mai bine componenta turistică a oraşului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.