Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că din data de 8 august în judeţ nu a mai fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire cu pestă porcină africană, „datorită aplicării operative şi eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de prevenire şi combatere” pe care le-a luat.
Potrivit comunicatului, toţi proprietarii celor 211 exploataţii (gospodării) în care s-au dispus „măsuri de combatere”, în sensul că le-au fost omorâţi porcii, au fost integral despăgubiţi, valoarea totală a sumelor virate de către DSVSA în conturile acestora fiind de 947.620 lei. Împărţind această sumă la numărul total de animale ucise - 1.372 - rezultă că fiecare proprietar a primit, în medie, câte 690 lei pentru un porc.
De asemenea, DSVSA arată că din iulie 2018 – data apariţiei primului caz de PPA în Bihor – inspectorii Direcţiei au făcut 1.683 de verificări a gospodăriilor, recoltând 698 probe de laborator, din care 153 de la mistreţi.
În Bihor au fost confirmate 29 de focare de PPA, pe teritoriul a zece localităţi - Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Cheșereu, Cubulcut, Albiș, Galoşpetreu și Făncica – la porcii domestici, și un focar la porcii mistreți din Fondul de Vânătoare 9 Cubulcut.
În trei sate au fost ucişi preventiv toţi porcii: Abrămuţ (comuna Abrămuţ), Albiş (comuna Buduslău) şi Olosig (aparţinător oraşului Săcueni).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.