URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Martie 2018, 13:09

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea oferă servicii gratuite de îngrijire a bătrânilor aflaţi în dificultate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​Noua Direcţie de Asistenţă Socială Oradea (fosta ASCO) şi-a diversificat activitatea, venind în întâmpinarea nevoilor persoanelor vârstnice cu servicii gratuite de îngrijire specializată. Orădenii care cunosc bătrâni sărmani, singuri sau fără locuinţă, care nu se pot întreţine şi au nevoie de ajutor, sunt rugaţi să anunţe direcţia Primăriei orădene.

Un anunţ dat publicităţii, marţi, de DASO precizează că noile servicii de asistenţă socială constau în:

- supraveghere temporară şi/sau ajutor parţial în realizarea unor activităţi sociale și sprijin în desfăşurarea unora dintre activităţile instrumentale cotidiene (ex.efectuarea cumpărăturilor);
- asistenţă în amenajarea locuinţei proprii, în raport cu starea şi necesităţile socio-medicale;
- mijlocirea asistenţei medicale primare;
- mediere în stabilirea/restabilirea unor bune relaţii cu familia aparţinătoare (dacă aceasta există) şi/sau reinserţia persoanei în familia aparţinătoare;
- facilitarea integrării sociale în micro-colectivitate (vecini de imobil, comunitate religioasă, etc.);
- facilitarea accesului persoanei la serviciile din sfera asistenţei şi protecţiei sociale;
- oferirea de informaţii vizând serviciile acordate de instituţiile (ne)guvernamentale;
- acordarea asistenţei sociale şi emoţionale, încurajarea şi ajutarea persoanelor să devină independente;
- oferirea de asistenţă în rezolvarea problemelor administrative;
- însoţirea beneficiarul în caz de nevoie pentru rezolvarea problemelor personale.

„Rugăm comunitatea locală, dacă are cunoştinţă de existenţa cazurilor în care persoane vârstnice nu au familie şi nici întreţinători, nu au locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura, pe baza resurselor proprii, condiţii de locuit optime, nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire specializată sau se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale să sesizeze instituţia noastră”, arată comunicatul Direcţiei.

Cererile sau sesizările pentru acordarea serviciilor de asistenţă socială la domiciliu pot fi adresate de către orice persoană fizică sau juridică ce are cunoştinţă despre existenţa cazurilor sociale respective. Asistarea persoanei se va face doar cu consimţământul acesteia, în baza anchetei sociale, cu acceptul rudelor persoanei respective sau, în lipsa acestora, cu acceptul unui alt membru de familie. 

„Asigurarea serviciilor de către Compartimentul Asistență Persoane Vârstnice se va face în baza unui Contract pentru acordarea de servicii de asistenţă socială în conformitate cu prevederile legale în vigoare care va cuprinde drepturile şi obligaţiile beneficiarului, respectiv ale furnizorului de servicii de asistenţă socială şi gradul de acoperire a nevoilor beneficiarului. Serviciile sunt asigurate gratuit ca un drept fundamental al persoanelor vârstnice şi ca o manifestare a respectului comunităţii faţă de acestea”, arată comunicatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON