URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Iulie 2017, 09:40

Diplome de licenţă fără studii: Percheziţii la două universităţi din Arad, unde profesorii dădeau diplome pe bani

Diplome de licenţă fără studii: Percheziţii la două universităţi din Arad, unde profesorii dădeau diplome pe bani sursa foto: www.observatorul.tv
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 100 de percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, la universităţile Aurel Vlaicu şi Vasile Goldiş din Arad, unde profesorii vindeau diplome de licenţă unor studenţi străini, fără ca aceştia să participe la cursuri. De asemenea, studenţii erau promovaţi fraudulos la examene.

Mai precis, potrivit unui comunicat al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se fac "106 percheziţii domiciliare la mai multe persoane (cadre didactice și studenți din cadrul a două universități) cercetate sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție într-o cauză denumită generic ”Diplome de licență fără studii”".

Din probele pe care procurorii le au, mai mulţi profesori din cele două universităţi au pretins şi primit mită în sesiunile de examene şi cu ocazia susţinerii examenelor de licenţă. Totodată unii studenţi străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, "nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale".

Studenţii care şi-au şpăguit profesorii primeau în timpul examenelor răspunsurile corecte la testele grilă, prin SMS. Cei care nu reuşeau nici aşa să ia o notă bună, aveau ulterior nota modificată, "prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții, a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea". Aceiaşi informaticieni modificau răspunsurile date de studenţi la testele online.

Colac peste pupăză, studenţii cumpărau "direct de la profesori, a unor lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv a prezentărilor în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare".

Cum se dădeau şpăgile? O modalitate, spun procurorii, era lăsarea lor la puncte de schimb valutar care aveau patroni prieteni cu profesorii universitari.

"În cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru un număr de  36 de persoane ce au calitatea de suspect", se mai arată în comunicatul ICCJ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
vasile goldis
facultatea politistilor si vamesilor trecuti de prima tinerete
Postat 27 Iulie 2017, 09:32 de gicacontra
profesorii prieteni cu valutistii !!!
COCĂLĂREALĂ, FRATE!!!
Postat 26 Iulie 2017, 15:50 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON