URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2021, 09:38

Din nou „pe roșu”: Valul 4 e aici, spitalele din Oradea nu mai au suficiente locuri la ATI pentru bolnavii Covid! (FOTO)

Din nou „pe roșu”: Valul 4 e aici, spitalele din Oradea nu mai au suficiente locuri la ATI pentru bolnavii Covid! (FOTO) BLOCAȚI ÎN URGENȚE. 7 bihoreni infectați, dintre care 4 în stare de inconștiență, ventilați mecanic, așteptau joi în UPU pentru că Oradea nu mai avea locuri la ATI. În două săptămâni, numărul celor ajunși cu Covid la Urgențe s-a triplat, avertizează dr. Hadrian Borcea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o vară de relaxare și „moartea” campaniei de vaccinare, valul IV al pandemiei începe să facă ravagii. La începutul săptămânii trecute, în Iași și Suceava zeci de ambulanțe cu pacienți Covid așteptau în fața spitalelor pentru că nu aveau unde să-i interneze, iar în București, Cluj și Timișoara nu mai exista niciun loc liber la ATI, în timp ce numărul infectărilor înregistra un nou record și România ajungea pe locul III în Europa la mortalitatea Covid.

Criza a erupt și în Bihor: la mijlocul săptămânii, spitalele din Oradea nu mai aveau paturi ATI pentru pacienții Covid. Motivul? Redeschis în iunie pentru bolnavii cronic, Spitalul Municipal a ținut pentru cei infectați doar jumătate din paturile de până atunci, dar numărul infectărilor crește.

BIHOREANUL vă prezintă efectele începutului noului val pandemic, atât de grave încât în ultimele două săptămâni un singur bolnav ajuns la ATI în Spitalul Municipal a fost vindecat, restul paturilor eliberându-se prin moartea pacienților. Nu degeaba sunt medici care cred că ne aflăm „în pragul unei catastrofe umanitare”...

N-a ținut decât o vară...

Primele indicii ale celui de-al patrulea val s-au resimțit în România în miezul verii, când tulpina Delta, de două ori mai contagioasă, devenea predominantă: dacă în luna mai erau circa 50 de noi cazuri Covid pe zi, în iulie numărul a depășit 100.

În Bihor, valul IV a ajuns în ultima săptămână din iulie, când erau descoperite doar sporadic infectări, maximum 7 pe zi, pentru ca în prima zi din august să se dubleze la 15/zi. În pofida semnelor, vaccinarea s-a „înmuiat”, astfel că dacă în mai se administrau zilnic 1.500 doze de ser anti-Covid, în iulie s-a ajuns la 400, iar în august la 250.

Amăgirea că pandemia a fost învinsă, cum se lăuda Guvernul pe 15 mai, când premierul Florin Cîțu a anunțat anularea fără condiții a restricțiilor, s-a risipit marțea trecută, pe 28 septembrie, când la nivel național erau 11.049 infectări noi, peste cele 10.269 din 18 noiembrie 2020, fiind înregistrate totodată 208 decese și 308 copii cu Covid spitalizați.

Unda de șoc a ajuns în Bihor după două zile: joi, 30 septembrie, s-a ajuns la 237 de noi infectări și 4 decese, iar după încă două zile, sâmbătă, 2 octombrie, erau 256 de cazuri noi și 7 decese. E adevărat, încă sub recordul județean din 6 noiembrie 2020, când au fost 378 de noi infectări, dar prevestitor de furtună...

De la calm la alertă

Laurentiu Chiana„Situația la noi deocamdată e calmă”, spunea BIHOREANULUI, marțea trecută, managerul Spitalului Municipal, Laurențiu Chiană (foto): dintre cele 57 de paturi ATI Covid existente în județ (20 la Municipal, 22 la Pelican, 15 la Județean) 15 erau încă libere.

În aceeași seară, însă, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, avertiza: „Din ce spun specialiștii, vârful valului IV va fi undeva la mijlocul lunii octombrie sau puțin mai încolo. Pentru 15-20 octombrie se preconizează să se ajungă și la 20.000 de noi infectări pe zi”.

Oficialul atenționa că cele 1.600 de paturi ATI Covid din țară ar putea „să nu ne ajungă” și cerea spitalelor să diminueze din paturile pentru bolnavii cronic, „pentru a putea face loc paturilor ATI pentru pacienții Covid”, precum și să primească pacienți din alte județe: „Ne așteaptă 2-3 săptămâni de foc. Nu vreau să aud chestiuni de patriotism local. Și eu sunt patriot local și îmi place județul de unde provin, dar nu putem refuza un pacient pentru că vine dintr-un alt județ. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate”.

„Situația este mai critică”

Problema e că, deși în cele 19 luni de pandemie trecute, spitalele Covid din Oradea, Municipal și Pelican, au primit sute de pacienți din alte județe, fără să redirecționeze niciunul, acum nu mai au locuri nici pentru bihoreni. Joi, la UPU din cadrul Spitalului Județean erau în așteptarea unui pat la ATI 7 bihoreni, dintre care 4 în stare de inconștiență, ventilați mecanic, și alți 3 conștienți într-un izolator.

Hadrian Borcea„Simțim din plin valul IV. De două săptămâni a crescut exploziv - s-a triplat - numărul de prezentări în UPU ale persoanelor cu Covid, 10-15 în fiecare zi cu forme medii și ușoare, 5-10 în stare gravă, cazuri de trimis direct în ATI. Pentru că nu sunt locuri, în permanență avem cel puțin 2-3 pe ventilație mecanică”, a declarat BIHOREANULUI dr. Hadrian Borcea (foto), șeful UPU-SMURD Bihor. „Situația este mai critică decât în valurile precedente pentru că a crescut numărul infectărilor și a scăzut numărul paturilor Covid, inclusiv ATI”, subliniază dr. Borcea.

„Plan de reziliență”

Până la începutul lunii iunie, când a funcționat exclusiv anti-Covid, Municipalul a avut 379 paturi în secții și 35 la ATI. La începutul verii, după al treilea val, spitalul s-a redeschis pentru bolnavii cronic, alocând pacienților Covid 169 de paturi la Infecțioase (din strada Republicii) și Pneumologie (pe Izvorului). De atunci, mai are 20 paturi ATI, restul fiind alocate bolnavilor cronic (10) și respectiv suspendate pentru renovare.

Săptămâna trecută, odată cu creșterea numărului infectărilor (în județ s-a ajuns sâmbătă la 2.054 de cazuri active), paturile de la Infecțioase și Pneumologie au fost suplimentate la 222, iar vineri au fost mobilizate pentru pacienți Covid și celelalte spitale din județ.

Daniela Rahotă„Printr-un plan de reziliență aprobat în primăvară, toate spitalele din județ au fost obligate ca la creșterea numărului de infectări să aloce paturi pentru Covid”, spune șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă (foto). Concret, Spitalul de Recuperare din Felix are de vineri 16 paturi Covid, Municipalul din Beiuș 30, cel din Marghita 12, cel din Salonta 11, spitalele orășenești din Aleșd și Ștei 8 și respectiv 4 paturi, cel de psihiatrie din Nucet 6, iar Spitalul de psihiatrie și măsuri de siguranță Ștei 24 (acestea doar pentru pacienții internați prin sentințe judecătorești). Practic, un plus de 87 de paturi care, adăugate celor 222 ale Municipalului, tot nu însumează 379, câte erau până în iunie.

„Să ținem spitalul deschis”

Ovidiu Burta„Facem toate eforturile să ținem spitalul deschis și sper că nu vor fi atâția pacienți ca în trecut, pentru că, totuși, o parte din populație s-a vaccinat”, spune dr. Ovidiu Burtă (foto), directorul medical al Spitalului Municipal.

Ideea e susținută atât de DSP, cât și de Prefectură. „Anul trecut, bolnavii cronic au avut acces restrâns în spitale, au murit cu 800 mai mulți bihoreni ca în 2019, fără să fi avut Covid”, spune prefectul Dumitru Țiplea. Dorința e de înțeles: sistemul sanitar nu poate funcționa ani de zile cu spitale exclusiv anti-Covid, pentru că bolnavii cronic nu pot fi lăsați în plan secund așa mult.

Noul val al pandemiei complică, însă, lucrurile. Dacă în cele precedente nu aveau locuri în spitale bolnavii cronic, de data asta nu au loc pacienții Covid. Vineri, la 1.862 de cazuri active în Bihor, erau spitalizați 258 de pacienți cu forme medii și grave (la Municipal 177, la Județean 19, iar la Pelican și la Beiuș câte 31), din care 15 proveniți din alte județe, iar la ATI în Oradea erau ocupate toate cele 57 de paturi (dintre care 7 cu pacienți din alte județe).

UPU

Valul nevaccinaților

Medicii sunt îngrijorați de virulența noului val: din 1 până în 28 septembrie au fost infectați și 269 de copii, iar mortalitatea a sărit în aer. „În ultimele două săptămâni, dintre toți pacienții ajunși la ATI, doar unul a putut fi vindecat, restul au decedat”, spunea vineri managerul Spitalului Municipal, Laurențiu Chiană.

Cauzele? Pe de o parte, în mod clar, nevaccinarea. Dr. Rahotă afirmă că „75% din cei infectați acum sunt nevaccinați”, iar până vineri nicio persoană vaccinată nu ajunsese la ATI. Sâmbătă, însă, a fost înregistrat la ATI și decesul unui bărbat de 65 de ani vaccinat în februarie, dar cu afecțiuni grave: hipertensiune, cardiopatie ischemică, diabet și insuficiență renală.

Pe de altă parte, unii dintre cei infectați se prezintă târziu la medic și sunt chiar antivacciniști. „Află că au Covid, dar se ascund acasă și ajung la spital când li se agravează starea”, spune dr. Lucia Daina, managerul interimar al Spitalului Județean. De altfel, vineri a fost raportat și un deces „la domiciliu” al unei femei de 49 ani, nevaccinate și fără nicio altă boală. „A fost găsită în casă de mama sa, s-a făcut necropsie și nu avea nicio comorbiditate”, spune dr. Rahotă.

Concluzia e de neevitat: deși nu garantează 100% protecția în fața infectării, vaccinarea previne riscul unei forme grave a bolii, care poate duce la ATI sau chiar la capătul drumului...  


PRO VACCINARE

Vaccinări puține, decese multe

Marțea trecută, România a ocupat locul III în Europa la mortalitatea Covid, înregistrând 11.049 noi infectări și 208 decese (un deces la 7 minute, la o populație de 19 milioane locuitori), după Marea Britanie, cu 36.722 cazuri noi (și 150 decese, la 65 milioane locuitori), și Germania, cu 12.209 cazuri (și doar 70 de decese, la 83 milioane locuitori).

În schimb, dacă în Europa media vaccinării este de 70% din populație (în Portugalia chiar 85%), în România doar 33% dintre locuitori sunt vaccinați, mai rău stând doar Bulgaria (22%).

Săptămâna trecută, știrile privind efectele celui de-al IV-lea val al pandemiei au părut, totuși, să convingă o parte dintre români să se vaccineze. În Bihor, dacă luni, 27 septembrie, au fost anunțate doar 156 de vaccinări efectuate în ziua precedentă, sâmbătă au fost raportate 2.005, în cele 5 zile numărul bihorenilor complet vaccinați crescând de la 121.179 (22,43%) la 145.439 (26,92%). De marți, 28 septembrie, când a început administrarea celei de-a treia doze, aceasta a fost administrată pentru 3.960 persoane. Potrivit coordonatorului Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, aceasta „restabilește eficiența protecției la peste 95% față de infecție și la 97% față de formele grave de boală”.

Statistici

Statistici privind evoluţia pandemiei de Covid-19 în Europa, aferente datei de 3 octombrie 2021 (sursa: www.worldometers.info)


RESTRICȚII ÎNĂSPRITE

Cu masca în aer liber

Odată cu creșterea numărului de infectări, în Bihor crește și incidența pe localități în funcție de care se impun restricții de activități. La finele săptămânii trecute, „campioană” era comuna Spinuș, cu 11,36 persoane infectate la mia de locuitori, în Cetariu și Țețchea incidența fiind peste 7,5 la mie, iar în Chișlaz și Hidișelu de Sus peste 6. În Oradea, la fel ca în alte 7 unități administrativ-teritoriale, incidența era mai mare de 4, iar în 9 UAT-uri peste 3.

În funcție de incidență, localitățile sunt supuse restricțiilor. Potrivit unei HG adoptate sâmbătă, acestea au fost înăsprite pentru UAT-urile cu incidență de peste 6 la mie. Aici, accesul în restaurante și la evenimente este condiționat exclusiv de vaccinare sau trecerea recentă prin boală, astfel că nu se va mai putea participa în baza unui test rapid sau PCR. În plus, accesul la nunți sau botezuri va fi permis doar până la jumătate din capacitatea spațiilor și pentru maximum 200 de persoane. Restaurantele vor putea fi deschise doar până la ora 24 și mall-urile până la 22, iar purtarea măștii devine obligatorie în toate spațiile publice, atât închise, cât și deschise. Între orele 22 - 05 se introduce așa-numita carantină de noapte pe durata weekend-ului, care peste incidența de 7,5 la mie se extinde și în cursul săptămânii.

În schimb, prezența la cursurile școlare nu mai este legată de incidență, unitățile de învățământ rămânând deschise indiferent de rata infectărilor. O școală sau o grădiniță va trece la cursuri online doar când jumătate din clase/grupe au activitatea suspendată din cauza unor cazuri de Covid confirmate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
Stetistici incompecte
Daca sunteti asa de corecti in statistici covid ,de ce nu declarati si alte afectiuni care afecteaza in mod direct viata ,pe categorii de comorbitati ,doar interesele va intereseaza nu realitatile ,adica lasa-ti bolnavii cronici fara servicii medicale care depasesc cu mult infectiile declarate nici un caz reale de covid si sacrificati majoritatea pentru minoritate ca sa sustineti aceasta plandemie!!!!
Postat 10 Octombrie 2021, 09:42 de User anonimizat
Viaţă-n libertate ori moarte!
Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine, Româna naţiune, ai voştri strănepoţi, Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine, „Viaţă-n libertate ori moarte!” strigă toţi.
Postat 05 Octombrie 2021, 11:51 de spaima_trepadusilor
Discriminare diabolica
https://www.gandul.ro/actualitate/avocatul-poporului-critica-excluderea-romanilor-nevaccinati-de-la-majoritatea-activitatilor-renate-weber-inseamna-intr-adevar-discriminare-19695964
Postat 05 Octombrie 2021, 11:27 de spaima_trepadusilor
spaima_trepadusilor
Baga numa vaccinul, că noua nu ne trebuie 3 generații de sterili ca tine
Postat 05 Octombrie 2021, 01:22 de Sandu2100
Ghiocei si berze
Ba! Tu! psssssss .... Unde ai vazut TU barza in Decembrie????? Cum culegi Tu ghiocei in Iulie????? Ai mai auzit de ritmicitatile din natura????? Cunosti termenul "sezonalitate"????? Virusurile respiratorii prospera in perioade reci si uscate. Ia... uita-te la un termometru cu senzor de umiditate! Rece si uscat. Prima transa de sezon a aparut la cca 14 zile dupa zilele reci din august!!! Aka valul 4 a aparut putin mai repede fata de cum se astepta, insa exact cand am prorocit ca o sa apara! Nu e greu sa prezici ceva ce este logic. Insa, voi, analfabetii fucntionali, acest fenomen de "prorocire" numiti conspiratie... Eu numesc STIINTA!
Postat 04 Octombrie 2021, 22:30 de sasi
cine sa moara?
Astia, anti-masca si antivaxerii ucid. Clar! Iar daca spui ca mai bine ar muri ei decat cei nevinovati, imediat sar la tine si tu esti cel rau... Hm...
Postat 04 Octombrie 2021, 22:30 de sasi
Avocatul Toni Neacsu se dezlantuie dupa scandaloasa Hotarare de Guvern care exclude din societate romanii nevaccinati:
DELIRUL JURIDIC – Avocatul Toni Neacsu se dezlantuie dupa scandaloasa Hotarare de Guvern care exclude din societate romanii nevaccinati: „Guvernul a intrat in zona delirului juridic! N-are voie sa introduca mai multe restrictii decat i-a delegat Parlamentul prin Legea 55/2020... Poate restrange/interzice circulatia tuturor persoanelor intr-un spatiu dat, dar nu poate introduce diferentieri si sa interzica circulatia doar anumitor persoane, indiferent de criteriu (aici vaccinul)
Postat 04 Octombrie 2021, 18:19 de spaima_trepadusilor
Ceai nene ai turbat???ai luat-o razna ???
Se pare că vaccinul are o noua reacție adversă turbarea de manifestă discreționar de la pacient la pacient nu știu dacă a fost notată până acum ce-ai patit chem o ambulanță ceva ți-e rău???
Postat 04 Octombrie 2021, 18:17 de sss
Nai ce juri tu mă
Până la urmă încet încet îți dai arama pe față vrei sa pari deștept atotștiutor dar limbajul și educația te tradeaza sigur eu știam de la început că mama proștilor e mereu însărcinată știu sigur deasemenea că nu te poți pune cu prostul n-ai nici o șansă în că nu sa nascut unul să-l convingă pe prost că e prost totuși cel mai deștept cedează primul .Sper totuși că moderatori citesc și ei comentariile lui asta și vor lua măsurile necesare așa cum ai făcut-o și altă dată.
Postat 04 Octombrie 2021, 17:47 de sss
@spaima inteligentei
Acum de cca două săptămâni discutam cu soția, că retardații cum vor interpreta situația Norvegiei.... Și iată...au apărut deja tâmpeniile rostite de analfabeți funcționali. Numai un idiot nu intelege că Norvegia are 95% vaccinați!!!!! Normal că la acest nivel de vaccinați, deja pot vorbi de un simplu virus sezonier... Ai priceput cu cei doi neuroni ce ai?????????????
Postat 04 Octombrie 2021, 15:48 de sasi
@sss ciocul mic!!!!
Antivaxerii au decis că vor sa moara! Cum sa sacrifici vieți adevărate din cauza unor gunoaie?! Exista priorități!!! Oricum nu e păcat când mor din ăștia cu doi neuroni!!! Cine decide???? Cu ce drept au decis gunoaiele amti-masca sa nu respecte măsurile și să omoare prin neglijenta????
Postat 04 Octombrie 2021, 15:41 de sasi
RE: @sss ciocul mic!!!!
Vă rugăm să păstrați polemica în limitele decenței!
Postat 04 Octombrie 2021, 17:43 de Moderator
spaima_trepadusilor
Norvegia 5 septembrie 1704 infectări, asta numești tu record absolut :::))))
Postat 04 Octombrie 2021, 14:49 de Sandu2100
Laurențiu Chiană ,managerul Spitalului Municipal, este de profesie biolog, iar din anul 2010 este proprietarul unui laborator de analize medicale.
Laurențiu Chiană managerul Spitalului Municipal, este de profesie biolog, iar din anul 2010 este proprietarul unui laborator de analize medicale.Nu exista CONFLICTE de interese ,sa fii MANAGER de spital de stat si sa ai LABORATOR de ANALIZE Covid PRIVAT?Just asking.
Postat 04 Octombrie 2021, 14:44 de spaima_trepadusilor
Recordu absolut de infectări in septembrie in Norvegia
Situația Norvegiei, care, cu 80% populație adultă vaccinată, a atins recordul de infectări în luna septembrie, este tratată de Varujan Vosganian, fostul ministru al Economiei, într-un articol publicat de RGN Press: „Le solicit promotorilor certificatului verde ca, înainte de a-i acuza pe nevaccinați de creșterea numărului de infectări și a-i trata ca pe niște stigmatizați, să ne explice situația Norvegiei, care, cu 80% populație adultă vaccinată, a atins în luna septembrie recordul absolut de infectări de la începutul epidemiei și până azi”. Concluzionând, dacă COVID-19 a ajuns o boală respiratorie obișnuită, se datorează, atât mutațiilor suferite, după cum subliniază Free West Media, cât și imunității de turmă. Chiar și New York Times, care este o tribună vaccinistă, recunoaște că imunitatea naturală, în schimbul celei date de vaccin, este de preferat pentru că durează ani de zile sau chiar o viață întreagă.
Postat 04 Octombrie 2021, 12:47 de spaima_trepadusilor
????
In starea de alerta se poate sifona mai ușor poate Dna ul își mai găsește ceva treabă că de ceva timp șomează.
Postat 04 Octombrie 2021, 12:35 de sss
@trepadusi
"Norvegia reclasifică Covid-19: Nu este mai periculos decât gripa obișnuită" pentru ca la ei rata de vaccinare este de peste 90% si practic numarul de cazuri este ca la o gripa obisnuita. Unii se pare ca sunt in stare sa citeasca doar titluri ... https://www.mediafax.ro/coronavirus/norvegia-reclasifica-boala-covid-19-nu-este-mai-periculoasa-decat-gripa-obisnuita-20276433
Postat 04 Octombrie 2021, 12:35 de oradea_mea_si_a_ta
Permanentizarea abuzurilor
Concluzionand, magistratul arata ca cele trei HG-uri incalca atat Constitutia, cat si OG 137/2000 anti-discriminare si mai ales Legea nr. 55/2020, care impune ca restrictiile sa fie temporare, graduale, proportionale si nediscriminatorii. Or, avalansa de hotarari de Guvern privind prelungirea starii de alerta nu denota altceva decat permanentizarea abuzurilor si impiedicarea accesului real al romanilor la justitie, intrucat pana apuca o instanta sa anuleze pe fond o hotarare de Guvern, Executivul deja a emis urmatoarea HG de prelungire a starii de alerta.
Postat 04 Octombrie 2021, 12:21 de spaima_trepadusilor
De cojones e nevoie!
Cine nu e vaccinat si se infecteaza nu are ce cauta la spital! Sa mearga la popa, la pastot, la rabin, la sosoaca, in fine, unde vrea dar nu la spital! Despre Israel in doua vorbe. A pornit ca din pusca, dar s-au plafonat la 70%. Doua cauze, din multele, identice cu cele de la noi: 1.au dat liber la populime prea repede 2. au idi*tii lor, ultraordocsii(perciunatii), arabii, astia nu se vor vaccina nici morti.
Postat 04 Octombrie 2021, 12:12 de pinonel
Norvegia reclasifică Covid-19: Nu este mai periculos decât gripa obișnuită.
Norvegia reclasifică Covid-19: Nu este mai periculos decât gripa obișnuită. Mutațiile suferite de-a lungul timpului au transformat virusul într-o boală respiratorie obișnuită. Mai mulți oameni mor de gripă comună. ACTUALIZARE
Postat 04 Octombrie 2021, 12:08 de spaima_trepadusilor
Cica Israel (sper ca stim atata engleza, nu?)
Hai sa citim real news, daca o dam cu Israel. Raspnadirea de informatii false in spatiul public: Potrivit art. 404 CP, "Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani". According to Health Ministry data for the last seven days of September, there were 6.43 daily deaths per 100,000 Israelis aged 60-plus. For older people who were vaccinated three times, the average was 0.13. The statistics indicate that the shift from a two-shot to a three-shot regime has saved many lives. When elderly Israelis who are vaccinated twice get their third shot, they eliminate eleven-twelfths of the risk of death. The daily deaths over the last seven days of September for the double vaccinated elderly was 1.5, compared to the 0.13 figure for the triple vaccinated. Among under-60s, 6.4 people per 100,000 are currently in serious condition with the coronavirus, compared to just 0.2 among those who were vaccinated three times and 1.4 among those who were vaccinated twice.
Postat 04 Octombrie 2021, 11:24 de poiu
Vaselină
Tu hotaresti cine moare și cine trăiește? Cine este conectat sau deconectat chiar nu vezi cat ești de penibil iar ai tras ceva pe nas și ți-a crescut nivel de adrenalină .
Postat 04 Octombrie 2021, 11:15 de sss
Israelul cu 90 % vaccinati confirma ca vaccinatii se ifecteaza si fac forme grave si mor lafel ca cei normali,fara vacin.
Ce ar insemna sa scada mortalitatea cu procentu de vacinati din tara?In Romania ascazut MORTALITATEA totala cu 30% suta in Israel ascazut cu 90?Bineinteles ca nu.In Germania mor anual aprox 1 milion de oameni,ce ar insemna ca vaccinatii sa nu mai moara,ar insemna ca la 60% vaccinati mortalitatea sa fie de 400000 de mii doar,vaccinul trebuie sa-i salveze de la moarte,ori asa ceva nu exista NICAIERI.In Germania mor aprox 1milion de oameni anual INDIFERENT de rata de vaccinare.
Postat 04 Octombrie 2021, 10:22 de spaima_trepadusilor
decuplati antivaxerii
Serios?! O chestie asa de simpla nu poate fi aplicata? actionezi dupa prioritati. Cei care merita sa moara sa fie lasati sa moara! Sunt bolnavi cronici sau cei la care nici dupa vaccinare nu s-au produs anticorpi (au picat in procentul din sfera eficientei). Ei s aaiba prioritate, indiferent de varsta, sex, grupul social din care fac parte. Antivaxerii sa stee la coada si sa stepte...
Postat 04 Octombrie 2021, 10:11 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON