URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2020, 16:19

Din noiembrie, Oradea va avea cea mai modernă şi cea mai practică UPU din România, cu aparatură şi echipamente unicat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noua Unitate de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea va fi cea mai modernă din România, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută pe şantierul acestui obiectiv, împreună cu dr. Gheorghe Carp, managerul Judeţeanului, dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor, cel care a iniţiat, în urmă cu câţiva ani, proiectul de modernizare a acestei structuri, finanţat de Banca Mondială.

Noua UPU, construită alături de spaţiul în care a existat cea veche, din incinta spitalului, va funcţiona într-o clădire eficientă energetic, cu acoperiş verde, cu încălzire prin pardoseală şi răcire prin tavan pe bază de pompe de căldură, şi va fi singura din ţară care va avea facilităţi pentru decontaminarea "pe targă" a pacienţilor contaminaţi biologic şi chimic, precum şi izolator pentru aceştia, depozit de medicamente inteligent cu gestiune automată, simulatoare pentru pregătirea medicilor specialişti în asigurarea circulaţiei sanguine extracorporale şi sistem ecografic cu transmisie la distanţă.

Proiect marca Borcea

Cu aproximativ o lună şi jumătate înainte ca lucrările de construire pentru noua UPU să fie finalizate, dr. Carp şi dr. Borcea au prezentat jurnaliştilor şantierul ajuns, potrivit celui dintâi, la un stadiu de execuţie de circa 85%.

Proiectul construirii noii UPU, a spus dr. Carp, a fost iniţiat de dr. Borcea în urmă cu mai bine de cinci ani, când Banca Mondială a oferit României fonduri pentru modernizarea sau refacerea acestui tip de unităţi, în cazul celei de la Oradea fiind vorba despre o sumă care iniţial era de 12,4 milioane lei, dar care ulterior a fost suplimentată cu circa 3 milioane lei, la care Primăria Oradea a adăugat alţi aproximativ 15 milioane lei pentru două niveluri suplimentare.

Noua UPU va avea propriile aparate şi echipamente pentru investigarea pacienţilor, inclusiv CT şi aparatură de imagistică, a precizat dr. Carp, în condiţiile în care până acum pacienţii trebuiau duşi pentru investigaţii în diverse spaţii, atât la parterul, cât şi la primul etaj al Spitalului Judeţean.

Modele de top

La rându-i, dr. Borcea a precizat că, deşi suprafaţa utilă a UPU practic va fi triplată de la 350 mp la 1.500 mp, nu doar acesta este un aspect important, ci că va dispune de toate facilităţile pentru preluarea şi investigarea pacienţilor, scurtând toţi timpii intervenţiilor, iar asta în condiţii de maxim confort şi siguranţă, atât pentru personal, cât şi pentru bolnavi.

De altfel, dr. Borcea a arătat că proiectarea noii UPU a fost făcută preluând modelele unor unităţi de urgenţe de top, de exemplu din Manchester, New York, din Elveţia etc.

În ce priveşte stadiul de execuţie, ajuns la 85%, dr. Borcea a subliniat că deşi proiectul pentru noua UPU din Oradea a pornit concomitent cu cel pentru UPU din Braşov, acolo abia a ajuns la stadiul turnării fundaţiilor, pe când la noi, deşi lucrările au întârziat cu două săptămâni faţă de graficul iniţial, obiectivul ar putea fi dat în folosinţă de la 1 noiembrie.

UPU "all inclusive"

UPU-SMURD va ocupa primul nivel al noii construcţii de lângă Spitalul Judeţean, urmând să aibă circuite şi aparatură conform celor mai exigente cerinţe internaţionale.

Astfel, la parter clădirea va avea o sală de aşteptare, cu birou de înregistrare a pacienţilor, zonă de triaj (despărţită prin sticlă de sala de aşteptare, pentru ca aparţinătorii să-i vadă), acces separat pentru ambulanţe cu rampă acoperită (astfel încât pacienţii nu vor mai fi expuşi în ploaie sau în ninsoare) şi cu ieşirea maşinilor pe o cale diferită decât cea pentru intrare.

De asemenea, UPU va avea o zonă de procesare a urgenţelor minore (pentru cei care ajung aici "pe picioarele lor"), una pentru pacienţii în stare medie şi una pentru pacienţii în stare gravă, dar şi un salon pentru cei în stare critică.

În tavan vor fi amplasate console fixe şi suporturi mobile pentru utilităţile medicale (oxigen şi alte gaze medicale), pacienţii în stare gravă vor fi îngrijiţi în boxe separate, iar salonul pentru cei în stare critică va avea şi facilităţi pentru sistemele de circulare extracorporală a sângelui.

De asemenea, va exista şi un spaţiu în care vor fi îngrijiţi ca în sistemul spitalizării de zi, câteva ore, pacienţii care nu sunt în stare atât de gravă încât să fie internaţi, dar nici atât de bună încât să li se dea drumul acasă.

Totodată, noua UPU va avea şi un spaţiu cu baie şi duş pentru igienizarea pacienţilor care necesită internarea, cameră de ghipsare, cameră de odihnă pentru personal, cameră pentru telemedicină (de unde va fi coordonată telemedicina pentru toate celelalte 12 spitale din judeţ după implementarea proiectului strategic pe sănătate al judeţului), precum şi o încăpere pentru spălarea echipamentelor şi instrumentelor.

De înaltă tehnologie

Tot la primul nivel, UPU va avea propriul depozit de medicamente, care va fi gestionat cu ajutorul celor mai noi tehnologii, datorită unui alt proiect, cu finanţare din partea Primăriei. Potrivit explicaţiilor oferite de dr. Hadrian Borcea, depozitul va avea un dulap cu un sistem informatic propriu ce nu mai necesită intervenţia umană, adică cu un "cititor" de coduri care permite înregistrarea în gestiune a medicamentelor intrate şi ieşirea din gestiune a celor scoase, dar şi semnalizarea necesităţii completării stocurilor, totul fără să fie necesară manevrarea din partea unui operator uman şi un calculator separat.

Aparatura imagistică – CT şi Rx – vor fi montate la doar câţiva metri de zona pentru îngrijirea pacienţilor în stare critică, iar UPU va avea şi o zonă pentru decontaminarea pacienţilor victime ale unor accidente biologice sau chimice, cu sistem de "spălare" a acestora pe targă, precum şi o zonă pentru continuarea decontaminării lor într-un izolator, într-o încăpere cu sistem de presiune negativă a aerului (aşa încât agentul biologic sau chimic să nu "scape" din încăpere).

O altă zonă a UPU va fi dedicată pentru resuscitare, urmând să aibă 3 paturi, dar cu posibilitatea suplimentării la 6 paturi, într-o zonă cu console automate pentru gazele medicale.

În premieră, unor anumite categorii de pacienţi (de exemplu cu traume ortopedice) nu li se vor mai administra analgezice injectate pentru a suporta durerea, ci – pentru a nu o simţi – li se va administra aşa-numitul "gaz ilariant", adică protoxid de azot. "Îi punem masca 15 minute şi nu va mai simţi durerea în timpul intervenţiei, în loc să facem o injecţie şi apoi să aşteptăm o oră", a explicat dr. Borcea.

Analize robotizate

La etajul I al noii clădiri, adăugat pe 1,6 milioane euro obţinuţi de Primărie din fonduri UE, a explicat apoi dr. Gheorghe Carp, va funcţiona un laborator automatizat de analize medicale, "primul laborator robotizat în sistemul de spitale publice din România", care va reduce posibilitatea de erori, va oferi eficienţă crescută, va elibera rezultatele în timpi mai scurţi şi va putea procesa o gamă mai mare de analize.

Tot la primul etaj va fi amenajată şi o staţie de sterilizare a instrumentarului care va deservi toate spitalele municipalităţii, precum şi o farmacie digitalizată. Dr. Carp a afirmat că spaţiile din incinta spitalului eliberate prin mutarea staţiei de sterilizare, laboratorului şi farmaciei vor fi folosite pentru extinderea structurilor de Chirurgie vasculară şi intervenţională.

La etajul II, pe lângă vestiarele pentru medicii rezidenţi, este amenajat şi un amfiteatru cu o capacitate de 175 locuri pentru studenţii medicinişti, sală de şedinţe (cu pereţi din sticlă) şi birouri administrative.

Tot aici a fost deja amenajată o terasă verde cu sistem de irigare automat prin picurare, precum şi o sală pentru cursuri profesionale cu o capacitate de 60 locuri, ecrane inteligente şi zone de lucru cu simulator pentru circulaţia sanguină extracorporală şi ecografia transmisă la distanţă, aparate achiziţionate recent de Spitalul Judeţean tot cu fonduri UE.

De notat că întreaga clădire are un sistem de încălzire-răcire bazat pe pompe de căldură, cu încălzire în pardoseală şi răcire prin tavan (de altfel nu există calorifere deloc), iar construcţia este izolată cu un strat de 20 de centimetri de vată specială şi cu folie ignifugată, rezistentă la foc.

Noua UPU ar putea fi dată în funcţiune din 1 noiembrie. "Eu nu vreau să promit un termen, pentru că şi eu merg pe promisiunile altora (n.r. – ale asocierii de proiectanţi şi constructori Selina, Erbaşu, Termoline), dar ultimul termen promis este 1 noiembrie. Calitatea lucrărilor m-a impresionat, mai ales în ultimele două luni, când s-a intensificat şi ritmul. Constructorii au înţeles că nu este o fericire activitatea noastră în containere nici pentru noi, nici pentru pacienţi", a spus dr. Hadrian Borcea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Pana atunci ?!
Pana atunci medicii stau ascunsi in spitale si fac pe durii ca sa nu intram,sa nu vedem ca ei nu isi fac treaba,doar isi iau salariile complete +premiile europene.
Postat 18 Septembrie 2020, 18:25 de onuta
doctorii sunt praf
am fost la upu IN februarie,prima data m-au vazut vreo 10 medici ,nu exagerez,sunt imunodeficitar si am avut o problema cu o faringita herpetica,care se vedea de la o posta doar cu o lanterna si o spatula,dat m-au diagnosticat cu Reflux -gastro,va zic dupa ce m-au vazut vreo 10 medici inclusiv unul tanar cu nasul pe sus de la ORL,si care dupa ce mi-a zis ca nu am nimic iar eu m-am enervat si i-am zis ca vin de la spitalul militar si ca medicul de acolo mi-a zis ce am ,dar nu poate sa ma interneze,asta tanarul de la Sp,Judetean imi zice ca ditamai colonelul medic de la militar e un prost! Ok,dupa alte aventuri ,am ajuns la un alt medic ORL tot la judetean,la care am fost cu noroc ca era de garda,a venit sa ma vada si m-a internat imediat,asta dupa vreo doua zile! Vroiam sa va zic ca unul dintre medicii de la UPU care a catadist sa se uite la gatul meu cu o spatula si o lanterna,mi-a recomandat ceva dropsuri mentolate si apa minnerala nefiltrata,Valcele,a zis ca asa se trateaza durerea in gat! Sunt multi care nu prea au treaba cu medicina,nu au ce cauta acolo,la ce salarii primesc ar trebui sa fie mult mai atenti cu pcientii! Am stat 4 ore ca sa ma poata vedea un medic!!!!
Postat 17 Septembrie 2020, 14:29 de imobiliar
Iar pacienții vor continua să se trateze la spitalele din Cluj-N, Timișoara, Debrecen, Viena, etc !?!
Pentru că degeaba ai încălzire prin pardosea și izolație cu vată specială ... dacă resursa umană e sub așteptări !?! Omul e cel ce sfințește locul ... nu pompa de căldură în loc de rețeaua de la Termoficare SA !?! Așadar, profesionalizarea actului medical este un proiect distinct, pe termen foarte lung ... în alt mandat, trecând în viitor spitalele din subordinea municipiului în cea a județului și urmând linia "politică" ?!?
Postat 17 Septembrie 2020, 07:56 de CrisDumi
felicitari!
felicitari celor care si-au propus sa dezvolte UPU Oradea la standarde internationale! avem nevoie de specialisti si oameni devotati care sa aduca evolutie si civilizatia in zona aceasta.
Postat 16 Septembrie 2020, 19:54 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON