URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Octombrie 2014, 16:12

Din lipsă de studenţi, zeci de specializări ale Universităţii din Oradea nu au început anul universitar

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul universitar 2014/2015 nu a început pentru toate specializările Universităţii din Oradea. 10 din cele 15 facultăţi orădene au programe de studii la care, după cele două sesiuni de admitere, nu s-au adunat nici măcar 20 de studenţi, minimul pentru formarea unei grupe, astfel că aceste specializări nu au demarat cursurile în acest an.

Potrivit unei informări transmise de Universitatea din Oradea, la solicitarea BIHOREANULUI, în această situaţie sunt 21 de programe de studii de licenţă şi alte 11 de masterat. Cele 5 facultăţi care şi-au adunat studenţi pentru toate specializările sunt Construcţii şi Arhitectură, Drept, Medicină şi Farmacie, Litere şi Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei.

La studii de licenţă, nu au avut doritori specializările: Sculptură şi Modă-Design vestimentar (Facultatea de Arte), Geografie, Planificare teritorială şi Geografia mediului (Facultatea de Geografie, Turism şi Sport), Energetică Industrială şi Inginerie economică industrială (Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial), Mecatronică (Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică), Studii americane şi Turism cultural (Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării), Exploatări forestiere (Facultatea de Protecţia Mediului), Fizică, Matematică în limba engleză, Matematică-Informatică şi Ecologie şi protecţia mediului (Facultatea de Ştiinţe), Sociologie (Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane) şi Teologie ortodoxă - Asistenţă Socială (Facultatea de Teologie Ortodoxă). În cazul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, dispariţia acestei specializări înseamnă decimarea programelor, căci acum facultatea are în anul I doar specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală.

De asemenea, n-au adunat studenţii necesari nici 4 specializări de licenţă la distanţă de la Facultatea de Ştiinţe Economice (Economia comerţului, turismului şi serviciilor, Afaceri internaţionale, Finanţe şi bănci şi Marketing), astfel că facultatea rămâne cu doar două specializări la distanţă.

La masterat, fără doritori sunt programele Gestiunea, evaluarea, conservarea şi protecţia mediului (Facultatea de Geografie, Turism şi Sport), Tehnici informatice în ingineria electrică şi Sisteme electronice avansate (Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial), Inginerie şi management în domeniul construcţiilor şi Mecatronică aplicată (Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică), Dezvoltare durabilă - regională şi agroturistică, Factori de mediu în siguranţa alimentară şi sănătatea publică şi Politici noi de mediu privind integrarea europeană (Facultatea de Protecţia Mediului) şi Economie socială, Politici publice în asistenţă socială şi Dezvoltare socială şi instituţională (Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane).

Studenţii care au optat pentru una din aceste specializări au fost redirecţionaţi spre altele similare, dacă au precizat că acceptă acest lucru, în cererea de admitere. Cei care nu acceptă îşi primesc înapoi taxele achitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Rector jucator
Jocurile in ce priveste numarul de studenti bugetati, banii de reparatii si dotare laboratoare, promovarile pe posturi didactice, pornesc de la rectorat. Interesele de grup si personale fac jocurile.
Postat 06 Octombrie 2014, 08:41 de angajat
Pentru binele institutiei o fac (se numeste sponsorizare)
Si acolo are concurenta pe Popeasca de la calculatoare.
Postat 04 Octombrie 2014, 17:18 de @unu
pe bune
Lasa ca facultatea de energetica ofera servicii foto/video/sonorizare la negru...Intrebati pe Felea!
Postat 04 Octombrie 2014, 06:40 de unu
@Munca de jos in sus
Multumesc mult,ai luat-o din zbor...! Esti istet!
Postat 03 Octombrie 2014, 20:03 de Maresal ANTONESCU
Munca de jos in sus.
Puneti lacat pe usa si luati de banii astfel salvati niste utilaje agricole; boi aveti deja destui, cu niste forta proaspata de lucru ar fi agricultura in toata regula.
Postat 03 Octombrie 2014, 19:08 de Pepelea
va ordon-umpleti golul
Facultatea de Energetica nu are studenti?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nu se poate!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pai ce ne vom face....? Fara expertii de la U. Oradea ne va fi tare greu...Si acuma profesorii profesionali de la cine mai strang banisorii cei buni si fara miros...???!!! Ca pana acuma bietii parinti de prin satele Bihorului mai vindeau cate un vitel(ca sa-l manance UE,ca noi mancam pui din Thailanda) ca sa-si tina boul la universitate si sa vina boul acasa cu o hartie numita fals DIPLOMA DE INGINER. Si acuma ce vor face taranii bihoreni cu banii de pe vitei??? Alt FABRICA de diplome prin zona nu exista? Iata o oportunitate de afaceri,o nisa in economie...
Postat 03 Octombrie 2014, 19:07 de Maresal ANTONESCU
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON