URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2022, 17:45

Din 1 iunie începe emiterea voucherelor sociale de 250 de lei. Boloș: „O adevărată reușită națională”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat, luni, că începând 1 iunie va începe „procesul de emitere, distribuire și încărcare” a voucherelor sociale din programul guvernamental "Sprijin pentru România".

Este vorba despre vouchere cu valoare nominală de câte 250 de lei care vor ajunge la 2,5 milioane de beneficiari, persoane aflate în dificultate. Tichetele în valoare totală de 3,1 miliarde de lei vor putea fi folosite la achiziţia de produse alimentare și mese calde.

Banii vin din mai multe surse: bugetul de stat, fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020, bani din viitoarea perioadă de programare 2021-2027 prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială (POIDS).

Potrivit ministrului Proiectelor Europene, orădeanul Marcel Boloș, acordarea voucherelor „nu este doar o măsură importantă de ajutor în aceste vremuri de criză, ci o adevărată reușită națională”. 

„Pe ce mă bazez când spun acest lucru? Vorbim despre o măsură care aduce o serie de premiere în administrația centrală, printr-un efort realizat în urma mobilizării și sincronizării mai multor ministere, precum și companii naționale și private”, a scris Boloș pe Facebook.

Ministrul a explicat că este vorba despre o premieră în ceea ce privește numărul de beneficiari, 2,5 milioane. 

„În continuare, de la identificarea beneficiarilor din categorii vulnerabile diferite, contractarea și producția unui număr atât de mare de carduri, sincronizarea și validarea listelor de beneficiari între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Agenția Națională de Administrare Fiscală, distribuția la nivel național și încărcarea o dată la două luni a acestor carduri, toate acestea reprezintă un exemplu de solidaritate și de mobilizare la nivelul Guvernul României”, a precizat Boloș.

Cine beneficiază de tichetele de 250 de lei: 

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Comunicatul mai arată că de emiterea cardurilor se vor ocupa companiile Edenred, Sodexo și UpRomania, livrarea către beneficiari fiind asigurată de Compania Națională Poșta Română cu care s-a semnat „Convenția de etichetare, colectare și distribuție a tichetelor sociale emise pe suport electronic” în data de 18 mai.

„Mecanismul de distribuire prevede trei etape: emiterea cardurilor de către unitățile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), distribuirea prin intermediul CN Poșta Română și încărcarea valorică a cardurilor.

Voucherele sociale vor fi acordate în patru tranșe”, mai arată informarea.

Cardurile vor fi emise și apoi distribuite în mai multe etape, după un calendar stabilit de minister, fiind încărcate începând cu 20 iunie, în funcție de lista actualizată a beneficiarilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Așa se duce draq inflația
Tipăriți bani și dați la oameni. Altceva nu se știe face cu fondurile? Doar să le dăm pe degeaba. Și drumuri poduri facem din fonduri naționale că acolo se pot face manevre. Se știe că banii europeni se fură mai greu
Postat 31 Mai 2022, 06:53 de Vio_427
Chiar asat
Băgați țara în faliment și rânjiți fasolele la pozat!
Postat 31 Mai 2022, 01:23 de Dinu29
Bate câmpii domn' ministru.
Habar nu are de procedura repartizării banilor. Unii beneficiari nici măcar nu vor putea utiliza cardurile transmise prin Poșta Română, cu care se vor putea ridica acești bani. Și nu e vorba de câțiva doar, ci de sute de mii de pensionari care vor sta acasă cu aceste carduri (înlocuitoare de vouchere), inutilizabile în lipsa unor ATM-uri aflate la zeci de kilometri în multe cazuri.
Postat 30 Mai 2022, 22:00 de KP
Alta umilire
Domnule ministru, cum poate un pensionar umilit refuza aceste forme de batjocura ? Se poate prin cerere scrisa si unde se depune ? Bani si vouchere aruncate, din cand in cand, ca la cersetori pentru cei cu pensii mici. Mariti punctul de pensie, corectati pensiile speciale nu arunati bani odata la 6 luni, faptul ca cineva are pensia mica nu inseamna ca e cersetor.
Postat 30 Mai 2022, 21:24 de Traian
//////////
poate din data de 2 iunie, 1 lunie este liber si nu lucreaza posta!
Postat 30 Mai 2022, 18:49 de g100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON