URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Mai 2021, 17:57

Diabetul zaharat: Ce trebuie să știi despre această boală

Diabetul zaharat: Ce trebuie să știi despre această boală (sursa foto: medcenter.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, frecvenţa reală fiind mai greu de apreciat din cauza standardelor diferite de diagnostic. Considerând hiperglicemia matinală ca un criteriu de diagnostic, circa 1-2% din populaţie este afectată. Boala se caracterizează prin anomalii metabolice şi prin complicaţii tardive ce afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge.

Diabetul zaharat poate fi primar când nu există altă afecţiune asociată, sau secundar, când boala apare în afecţiuni pancreatice, tulburări hormonale, după unele medicamente (steroizi, tiazide) sau în unele sindroame genetice. Diabetul zaharat primar este de 2 tipuri: tipul 1, sau insulino-dependent şi tipul 2, non-insulino-dependent.

Există forme de boală asimptomatice, dar cele mai frecvente manifestări sunt poliuria (eliminarea abundentă de urină), polidipsia (sete exagerată cu consum mare de lichide) şi polifagia (consumul exagerat de alimente), simptome determinate de hiperglicemie (creşterea glucozei din sânge).

Debutul poate fi şi prin comă diabetică sau printr-o complicaţie degenerativă, ca de exemplu neuropatia. În diabetul insulino-dependent, debutul este de obicei înainte de vârsta de 40 de ani, fiind brusc, cu sete, urinare în exces, apetit crescut şi scădere în greutate, pacienţii având de cele mai multe ori greutatea normală sau mai mică. Diabetul non-insulino-dependent debutează de obicei după vârsta de 40 de ani şi mai târziu, pacienţii fiind cel mai des supraponderali, iar simptomele fiind atenuate şi gradate.

Atenţie! Diagnosticul diabetului simptomatic nu este dificil; pacienţilor cu simptome datorate hiperglicemiei li se testează glicemia matinală (pe nemâncate) şi, dacă este crescută, toţi medicii sunt de acord că diabetul există. Problema este la cei asimptomatici, la care doar se suspicionează boala şi la care glicemia matinală este în limite normale; la aceştia se efectuează teste suplimentare pentru stabilirea diagnosticului, cel mai frecvent fiind utilizat testul oral de toleranţă la glucoză (cu eficacitate discutabilă).

Reţineţi! Glicemia matinală normală este de 80-115 mg%; valorile de 115-126 mg% orientează diagnosticul spre o toleranţă scăzută a organismului la glucide, iar valori de peste 126 mg% depistate de cel puţin 2 ori confirmă diagnosticul de diabet. Testul oral de toleranţă la glucoză (rar utilizat actualmente) constă în administrarea a 75 g de glucoză dizolvată în 300 ml apă dimineaţa pe nemâncate şi măsurarea glicemiei înainte şi după 2 ore de la administrarea glucozei; dacă glicemia iniţială este peste 115 mg% şi/sau cea la 2 ore de peste 200 mg%, se pune diagnosticul de diabet, iar dacă glicemia matinală este între 115 şi 126 mg% şi/sau glicemia la 2 ore de la administrarea de glucoză este sub 200 mg%, se pune diagnosticul de toleranţă scăzută la glucide.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON