URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2021, 15:14

DGASPC Bihor desființează orfelinatele-mamut! Copiii din Centrul de Plasament nr. 2 Oradea au fost mutați în case familiale la Oșorhei și Paleu (FOTO)

DGASPC Bihor desființează orfelinatele-mamut! Copiii din Centrul de Plasament nr. 2 Oradea au fost mutați în case familiale la Oșorhei și Paleu (FOTO) casa de tip familial Osorhei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul de Plasament nr. 2 Oradea, fostul orfelinat din strada Feldioarei, unde își are sediul și Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Bihor, a fost desființat, iar rezidenții, mutați în două case de tip familial, anume construite și amenajate în Oșorhei și în Paleu.

Anul acesta vor mai fi desființate încă două centre de plasament, cel de lângă Stadionul Municipal din Oradea și cel de la Popești.

În familii

Scopul desființării vechilor orfelinate, cu capacități mari, și al mutării copiilor în căsuțe de tip familial, în grija unor asistenți maternali profesioniști, este „dezinstituționalizarea” acestora și integrarea lor în medii cât mai apropiate de cel familial, spune directoarea DGASPC Bihor, Camelia Gaciu.

Potrivit acesteia, România trebuie să respecte o recomandare a Comisiei Europene în acest sens, recomandare care nu a fost transpusă în legislația națională așa încât dezinstituționalizarea să aibă un termen clar, însă Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) și-a stabilit acest obiectiv între priorități.

„Practic, îngrijirea instituțională va fi transformată în servicii bazate pe comunitate pentru a oferi copiilor așa numitele intervenții timpurii și preventive, care le asigură dreptul de a crește într-un mediu cât mai aproape de cel familial, care să-i ajute să își atingă potențialul maxim și să își folosească pe deplin drepturile”, a declarat BIHOREANULUI șefa DGASPC Bihor, Camelia Gaciu.

Trei centre închise în Bihor

Potrivit acesteia, un recent raport al ANPDCA a indicat necesitatea desființării a trei centre din Bihor: Centrul de Plasament nr. 2 Oradea (din strada Feldioarei), centrul Dalmațienii din strada Traian Lalescu (vechiul „Leagăn de copii” de lângă Stadionul Municipal) și cel din Popești.

„Primul centru care a fost desființat, vinerea trecută, este CP 2 Oradea, care avea o capacitate de 50 de locuri pentru copii sănătoși, fără dizabilități, și unde erau până săptămâna trecută 24 de copii. Dintre aceștia, 12 au fost mutați într-o casă de tip familial din Oșorhei, iar ceilalți 12 într-una din Paleu, ambele special construite, unde se vor bucura de un mediu apropiat celui dintr-o familie normală, unde sunt condiții net superioare de locuire și de îngrijire și unde pot desfășura activități ca orice copii de vârsta lor”, spune directoarea DGASPC.

Construirea celor două case a fost aprobată de către CJ Bihor și realizată în baza unor convenții încheiate de DGASPC Bihor cu Fundația Hope and Homes for Children, Asociația Filantropia Oradea, parohiile ortodoxe Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir Oradea, Sf. Anastasia și Sf. Petru Movilă din Paleu Paleu, Buna Vestire din Oșorhei și Duminica Sfinților Români, Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Simion Stâlpnicul din Sânmartin.

În ce privește centrele din Popești și Dalmațienii din Oradea, acestea vor fi desființate tot în acest an, precizează șefa DGASPC Bihor, copiii urmând să fie mutați tot în case de tip familial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
cursuri pentru dezvoltarea socio-emotionala a angajatilor - cand vor fi incluse in program?
o veste foarte buna ca se desfiinteaza scarboasele centre de pe feldioarei si de la stadion - in aparenta este o mutare foarte buna in interesul copiilor. as dori sa il intreb pe dl director cand iese in presa cu niste cursuri de dezvoltare socio-emotionala a angajatelor (angajatilor), pentru ca la acest capitol serviciile oferite copiilor dau pe minus! de vazut in ce fel biserica lui sofronie va reusi sa asigure o viata sociala decenta acestor copii, pentru ca de violuri si perversitati in randul clericilor sunt pline televiziunile.
Postat 23 August 2021, 19:27 de roger
@unu
Bietii copii, rau noroc au! https://www.g4media.ro/un-preot-din-videle-prins-in-flagrant-in-timp-ce-intretinea-relatii-sexuale-cu-un-minor-dintr-un-centru-de-plasament-bor-preotul-era-oprit-de-la-slujire-si-urmeaza-sa-fie-caterisit.html
Postat 23 August 2021, 18:55 de pinonel
dar vai
cum sa zica presa ca BOR face si implicare sociala si ajutorarea celor nevoiasi. Presa trebuie sa faca doar campanie impotriva crestinatatii.
Postat 23 August 2021, 16:24 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON