URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Decembrie 2015, 15:55

Dezinteres sau neînţeles?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aderarea României la Uniunea Europeană a adus delimitarea unor situri Natura 2000, arii protejate pentru conservarea unor habitate şi specii ocrotite la nivel european. Nu mai puţin de 23% din suprafaţa României corespunde acestor situri, uneori suprapuse şi cu alte categorii de arii protejate. Responsabilitatea custodiei lor a fost delegată de Ministerul Mediului către Consilii Judeţene, Regia Naţională a Pădurilor, ONG-uri etc., iar în Bihor Aqua Crisius are în grijă 6 astfel de arii, pentru care, la fel ca toţi custozii, are obligaţia să realizeze planuri de management.

Planurile acestea sunt oglinzile siturilor, arată cum pot fi menţinute habitatele şi speciile de interes comunitar într-o stare de conservare favorabilă sau cum poate fi îmbunătăţită această stare, şi trebuie dezbătute cu comunităţile locale, întrucât presupun şi anumite reglementări care îi pot afecta pe cetăţeni.

Aici, însă, intervine ruptura, nepăsarea cronică. Dintre cele 27 de comunităţi vizitate de noi, nu multe au dovedit că merită astfel de situri. Puţini edili sunt cei care văd dincolo de câştigul imediat şi au o atitudine deschisă faţă de chestiunile ce vizează mediul înconjurător. Am întâlnit şi persoane care nu înţelegeau cum pentru 30 de lei, cât plătesc pentru un permis de pescuit anual valabil în toată ţara, nu au ape curate, păzite şi populate. Dar acesta este un alt subiect...

La fel de regretabil, dar adevărat: nu te poţi gândi la natură, biodiversitate sau la adaptarea la schimbările climatice când trăieşti din ajutorul social, nu ai parte de învăţământ ca lumea sau -  mai rău - nu ştii ce pui mâine pe masă. Nu poţi aprecia valorile naturale când trăieşti sub pragul sărăciei, la fel ca peste 25% din populaţia ţării.

Totuşi, indolenţa faţă de mediu mă intrigă. Am impresia că e o boală naţională să facem totul în ultima clipă, când nu mai există alternativă. Şi asta pentru că ne este greu să percepem mediul înconjurător ca pe ceva viu, ca pe un sistem care a evoluat timp îndelungat şi care va evolua şi după ce noi nu vom mai fi. Ca persoane sau ca specie.

Andrei Togor
manager de proiect
Aqua Crisius

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
VAMA...VECHE
@Florin Ciucas : Mulțumesc pentru răspuns ! Am înțeles cum trebuie să arate un posibil articol ! Nu știu exact ce ar însemna judecată de valoare dar mă mai gândesc. Despre veșnica mea nemulțumire ce să zic? NU EU AM INIȚIAT articolul din Bihoreanul pe această temă. Este interesant că după ce s-a scris acest articol pe nimeni nu a mai interesat ce se întâmplă ! Dar până la urmă nu e treaba mea....Mi-a venit o idee, ce ar fi să scriu pe tema " Ce prăjituri să alegem pentru o nuntă și în ce condiții să le obținem ? ".
Postat 08 Decembrie 2015, 08:44 de TDS
RASPUNS
Domnule Sarca, dvs. sunteti, cred, unul dintre cei mai prolifici scriitori de la Bihoreanul, prin numarul de comentarii pe care il produceti pe unitatea de timp. Cu toate acestea, daca mai aveti ceva de spus, supimentar, si daca acel ceva nu e legat de vesnica dvs. nemultumire "cu Impactul", va asteptam creatia pe adresa de email a redactiei. Format: editorial. Marime: maxim 2.200 de caractere cu spatii. Tarif: zero. Neaparat fotografie de autor si numele in clar, cu indicarea profesiei sau a calitatii care va reprezinta. Desigur, ton civilizat si, daca nu cerem prea mult, idei valoroase :) Publicarea: negarantata. Va multumim.
Postat 08 Decembrie 2015, 00:40 de Florin Ciucas
INTREBARE
Cum se pot public articole in Bihoreanul ? Contra cost ? Cat costa ? As fi interesat ? PS E OK ce a publicat d-l Togor dar cum se face ?
Postat 06 Decembrie 2015, 16:55 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON