URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2015, 15:55

Dezinteres sau neînţeles?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aderarea României la Uniunea Europeană a adus delimitarea unor situri Natura 2000, arii protejate pentru conservarea unor habitate şi specii ocrotite la nivel european. Nu mai puţin de 23% din suprafaţa României corespunde acestor situri, uneori suprapuse şi cu alte categorii de arii protejate. Responsabilitatea custodiei lor a fost delegată de Ministerul Mediului către Consilii Judeţene, Regia Naţională a Pădurilor, ONG-uri etc., iar în Bihor Aqua Crisius are în grijă 6 astfel de arii, pentru care, la fel ca toţi custozii, are obligaţia să realizeze planuri de management.

Planurile acestea sunt oglinzile siturilor, arată cum pot fi menţinute habitatele şi speciile de interes comunitar într-o stare de conservare favorabilă sau cum poate fi îmbunătăţită această stare, şi trebuie dezbătute cu comunităţile locale, întrucât presupun şi anumite reglementări care îi pot afecta pe cetăţeni.

Aici, însă, intervine ruptura, nepăsarea cronică. Dintre cele 27 de comunităţi vizitate de noi, nu multe au dovedit că merită astfel de situri. Puţini edili sunt cei care văd dincolo de câştigul imediat şi au o atitudine deschisă faţă de chestiunile ce vizează mediul înconjurător. Am întâlnit şi persoane care nu înţelegeau cum pentru 30 de lei, cât plătesc pentru un permis de pescuit anual valabil în toată ţara, nu au ape curate, păzite şi populate. Dar acesta este un alt subiect...

La fel de regretabil, dar adevărat: nu te poţi gândi la natură, biodiversitate sau la adaptarea la schimbările climatice când trăieşti din ajutorul social, nu ai parte de învăţământ ca lumea sau -  mai rău - nu ştii ce pui mâine pe masă. Nu poţi aprecia valorile naturale când trăieşti sub pragul sărăciei, la fel ca peste 25% din populaţia ţării.

Totuşi, indolenţa faţă de mediu mă intrigă. Am impresia că e o boală naţională să facem totul în ultima clipă, când nu mai există alternativă. Şi asta pentru că ne este greu să percepem mediul înconjurător ca pe ceva viu, ca pe un sistem care a evoluat timp îndelungat şi care va evolua şi după ce noi nu vom mai fi. Ca persoane sau ca specie.

Andrei Togor
manager de proiect
Aqua Crisius

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
VAMA...VECHE
@Florin Ciucas : Mulțumesc pentru răspuns ! Am înțeles cum trebuie să arate un posibil articol ! Nu știu exact ce ar însemna judecată de valoare dar mă mai gândesc. Despre veșnica mea nemulțumire ce să zic? NU EU AM INIȚIAT articolul din Bihoreanul pe această temă. Este interesant că după ce s-a scris acest articol pe nimeni nu a mai interesat ce se întâmplă ! Dar până la urmă nu e treaba mea....Mi-a venit o idee, ce ar fi să scriu pe tema " Ce prăjituri să alegem pentru o nuntă și în ce condiții să le obținem ? ".
Postat 08 Decembrie 2015, 08:44 de TDS
RASPUNS
Domnule Sarca, dvs. sunteti, cred, unul dintre cei mai prolifici scriitori de la Bihoreanul, prin numarul de comentarii pe care il produceti pe unitatea de timp. Cu toate acestea, daca mai aveti ceva de spus, supimentar, si daca acel ceva nu e legat de vesnica dvs. nemultumire "cu Impactul", va asteptam creatia pe adresa de email a redactiei. Format: editorial. Marime: maxim 2.200 de caractere cu spatii. Tarif: zero. Neaparat fotografie de autor si numele in clar, cu indicarea profesiei sau a calitatii care va reprezinta. Desigur, ton civilizat si, daca nu cerem prea mult, idei valoroase :) Publicarea: negarantata. Va multumim.
Postat 08 Decembrie 2015, 00:40 de Florin Ciucas
INTREBARE
Cum se pot public articole in Bihoreanul ? Contra cost ? Cat costa ? As fi interesat ? PS E OK ce a publicat d-l Togor dar cum se face ?
Postat 06 Decembrie 2015, 16:55 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON