URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2020, 11:38

Dezinfecţie generală: Toate scările de bloc din Oradea sunt dezinfectate cu apă oxigenată. Ce părere au locuitorii

Dezinfecţie generală: Toate scările de bloc din Oradea sunt dezinfectate cu apă oxigenată. Ce părere au locuitorii FIŢI PRECAUŢI! Dezinfecţia scărilor de bloc şi a staţiilor OTL a început în Nufărul. Angajaţii firmei Coral Impex folosesc un produs pe bază de apă oxigenată, care nu este toxic. Totuşi, locatarilor li se recomandă să nu iasă din apartamente cel puţin două ore după finalizarea lucrărilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la Paştele ortodox, toate scările de bloc din Oradea vor fi dezinfectate. Ca să prevină răspândirea noului coronavirus, Primăria a comandat lucrări de dezinfecţie pentru scările de bloc, aşa cum obligă una din ordonanţele militare în vigoare.

Muncitorii firmei Coral Impex au luat la pas fiecare cvartal, folosind pentru dezinfectare un produs pe bază de peroxid de hidrogen, adică apă oxigenată. Această substanţă nu este toxică, dar orădenii trebuie să respecte, totuşi, nişte măsuri de precauţie.

Nu e toxic

Alexandra Puiu, reprezentant al Coral Impex.Dezinfecţia scărilor de bloc împotriva Covid-19 a început lunea trecută, la ora 9, pornind din cartierul Nufărul către zona centrală. Firma Coral Impex, care are un contract general cu Primăria Oradea pentru lucrări de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie în oraş, a mobilizat trei echipe cu câte trei angajaţi fiecare. "Toţi sunt calificaţi şi atestaţi conform legislaţiei în domeniu, cu vastă experienţă în prestarea acestor servicii", garantează biologul Alexandra Puiu (foto), reprezentant al Coral Impex.

Potrivit acesteia, substanţa dezinfectantă folosită este pe bază de apă oxigenată. "Are efect virucid şi este avizată de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii", asigură biologul. Dezinfecţia se face prin pulverizare cu aparate specifice, în fiecare scară, de la parter până la ultimul etaj. Sunt curăţate inclusiv lifturile şi balustradele.

Produsul folosit nu este unul toxic, însă ar putea fi iritant, mai ales pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni. "Din acest motiv, recomandăm să nu se circule pe casa scării în timpul efectuării dezinfecţiei şi timp de minimum două ore după prestarea serviciului, iar pentru cardiaci şi astmatici, minimum patru ore. După acest interval, recomandăm ca spaţiul să se aerisească timp de minimum o oră", spune Puiu. Aceste indicaţii au fost menţionate şi pe afişe puse la intrarea în fiecare scară de bloc.

Până la Paşte

Reprezentanţii Primăriei şi ai Coral Impex estimează că misiunea dezinfectării celor 2.600 de scări din oraş se va încheia în această săptămână. "Ne-am propus ca până în vinerea dinaintea Paştelui ortodox să finalizăm", spune viceprimarul Florin Birta.

Obiectivul pare că va fi atins. Până la finalul săptămânii trecute, au fost dezinfectate scările de bloc din Nufărul şi Cantemir, iar muncitorii avansau spre zona centrală şi vestică a urbei.

Mircea Stejeran, şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie.Viteza de lucru depinde şi de modul în care orădenii înţeleg să coopereze şi să le permită angajaţilor să intre în blocuri, dat fiind că multe imobile au accesul restricţionat cu interfon. "Până acum nu am avut probleme. Oamenii înţeleg importanţa dezinfecţiei şi mulţi ne aşteaptă cu uşile deschise", spune Mircea Stejeran (foto), şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice din Primărie.

Primăria va plăti executantului 42 lei pentru dezinfecţia unei scări de bloc.

OTL a dezinfectat staţiile

Dezinfecţii s-au făcut, încă de la jumătatea lunii martie, şi în pieţele agroalimentare din Oradea, la comanda Administraţiei Domeniului Public.

De asemenea, săptămâna trecută, angajaţii OTL au dezinfectat staţiile de tramvai şi de autobuz. Pe lângă mijloacele de transport în comun, aceştia vor curăţa toate spaţiile din administrarea societăţii, inclusiv peroanele şi autogările. "Operaţiunea de dezinfecţie va fi reluată de câte ori va fi necesar", a spus directorul tehnic al OTL, Adrian Revnic.

Ca o măsură preventivă, conducerea societăţii ia în calcul ca pe viitor toţi călătorii care urcă în mijloacele de transport în comun să fie testaţi cu termoscannere, pentru identificarea celor care au febră, un simptom de infestare cu noul coronavirus. Verificarea călătorilor este posibilă dat fiind că numărul acestora s-a redus drastic, de la introducerea restricţiilor de circulaţie.


Vocea străzii

Scările de bloc din Oradea sunt dezinfectate, iar în pieţe şi pe stradă oamenilor li se va lua temperatura. Ce părere aveţi despre aceste măsuri?

Nu cred că aceste termometre, cu care se măsoară temperatura de la distanţă, sunt exacte. Am mai mare încredere în cele cu mercur.

Andrea Béres

Primăria trebuia să dezinfecteze străzile din Oradea, nu doar scările de bloc. Am văzut că în multe oraşe din străinătate s-a făcut asta.

Irén

Mi se pare o tâmpenie să se ia temperatura oamenilor. Nu doar Covid-19 poate produce febră, iar mulţi bolnavi cu Covid nici nu au febră.

Istvan Lorincz

Foarte bine face Primăria cu aceste măsuri. Poate aşa vor sta mai mult acasă bătrânii, care se plimbă aiurea prin oraş.

Flavia Furtos

Mi se pare un abuz să se măsoare temperatura pe străzi. Oricum, bolnavii stau acasă. Mai lipseşte să ne vaccineze la colţul străzii.

Foriş Diana

Dacă un şofer a condus prin soare, termometrul va arăta peste 38 de grade. Ne vor băga pe toţi la izolare. În plus, poliţistul nu e medic.

Adrian Popa

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@joji67 Excelenta observatia!
Cand dai cu piatra intr-un caine, uita-te cine-l tine in lesa!
Postat 16 Aprilie 2020, 06:04 de pinonel
Cele mai tâmpite măsuri luate împotriva coronavirusului
Imi aduce aminte de un articol scris deunazi, de ilustrul Chirila. Atunci facea primarii prosti. Acum nici o reactie? https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-12/cele-mai-tampite-masuri-luate-impotriva-coronavirusului-155736.html
Postat 15 Aprilie 2020, 07:40 de User anonimizat
Frectie la picior de lemn
Azi au fost pe str. Simion Barnutiu, in blocul care stau, a urcat o persoana a pornit aparatul cand a ajuns sus si in mai putin de 1 min a iesit, usile de la intrare in scara nu au fost dezinfectate, nici pina la usa de la apartartamen nu a ajuns. Rezultatul, o mare spalare de bani, nu isi fac treaba cum ar trebui, dar asta e, la televizor o sa apara toti sa zica ce multe au facut ei pentru populatie.
Postat 14 Aprilie 2020, 13:35 de Pitbulul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON