URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2023, 18:50

Dezbatere în Parlament: Dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu. La proiectul de lege a lucrat un orădean bursier la Oxford

Dezbatere în Parlament: Dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu. La proiectul de lege a lucrat un orădean bursier la Oxford (sursa foto: pixabay.com)

Cinci deputați ai partidului REPER au depus un proiect de lege pentru dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu, în limita a 3 grame.

Inițiativa legislativă, prima de acest gen din România, a fost elaborată cu sprijinul criminologului Vlad Zaha, originar din Oradea și acum bursier la Universitatea din Oxford.

Primul pas spre canabisul medicinal

Proiectul de lege depus de deputații Simina Tulbure, Oana Cambera, Cristina Rizea, Andrei Lupu și Daniel Toda prevede înlăturarea sancțiunilor penale (închisoare, amendă penală) și înlocuirea acestora cu sancțiune contravențională în cuantum cuprins între 1.000 și 3.000 de lei, pentru posesia de cantități mici de canabis în vederea consumului personal.

„Aceasta inițiativă este prima de acest fel din istoria României și urmărește alinierea legislației antidrog românești cu cea a partenerilor internaționali precum Italia, Spania, Belgia, Luxemburg, Malta, Austria, Cehia, Slovenia, Canada sau Thailanda, cu recomandările Comisiei Globale pentru Politica Drogurilor (GCDP) și cu direcțiile susținute de experții Organizației Națiunilor Unite (ONU) și cei ai Consorțiului Internațional pentru Politicile Publice în Domeniul Drogurilor (IDPC)”, se arată într-un comunicat al parlamentarilor REPER, partid fondat de Dacian Cioloș.

De asemenea, inițiatorii propun ca sumele provenite din aplicarea amenzilor să fie folosite pentru finanțarea programelor naţionale de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri şi programele de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri.

„Acesta este primul pas și pentru reglementarea legală a posesiei de canabis medicinal justificată de prescripție medicală. Canabisul medicinal a fost blocat în mod injust din a putea fi produs, vândut ori prescris, în principal din cauza modelului ultra-prohibiționist adoptat de România împotriva acestei plante. Renunțarea la pedepsele penale (iar ulterior pentru canabisul medicinal, și la cele contravenționale) este o necesitate pentru viitorii pacienți care pot beneficia de proprietățile medicinale ale plantei”, mai transmit deputații.

În luptă cu etnobotanicele

Parlamentarii REPER susțin că dezincriminarea consumului de canabis va degreva și munca anchetatorilor și, mai important, va duce la scăderea consumului de droguri sintetice, precum etnobotanicele.

„Este demonstrat faptul că pedepsele penale pentru persoanele care posedă canabis pentru consum personal nu previn și nu descurajează consumul de droguri. În schimb, astfel de pedepse determină apariția și consumul de etnobotanice, îngreunează accesul la informații și tratament, pătează cazierul celor identificați și îngreunează activitatea parchetelor.

Prin dezincriminarea posesiei de canabis pentru consum propriu în limita a 3 grame și substituirea cu amenda contravențională, preconizăm scăderi semnificative ale problemelor sociale, medicale și penale asociate consumului de canabis, scăderi semnificative ale consumul de etnobotanice, precum și eliberarea a mai mult de 50% din dosarele DIICOT pentru cantități mici de canabis și eficientizarea activității forțelor de ordine.

Reamintim, de asemenea, că 45% dintre tinerii români cu vârste între 16-25 de ani au consumat canabis cel puțin o dată, iar 51% susțin eliminarea pedepselor penale pentru canabis - însemnând peste 1 milion de persoane doar în această grupă de vârstă”, au declarat inițiatorii propunerii legislative. 

Un orădean în spatele propunerii

Proiectul de lege a fost elaborat cu sprijinul lui Vlad Zaha, un tânăr originar din Oradea, în urma consultărilor și cercetărilor făcute de acesta pe tema politicilor publice în materie de consum de droguri.

Absolvent al Universității din Manchester, care a și instituit un premiu anual cu numele lui, iar acum bursier la Oxford, unde își continuă specializarea în politica drogurilor, Vlad Zaha este criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă.

În prezent, el este bursier al Universității Oxford, iar pe canalele lui de pe rețelele de socializare YouTube și TikTok militează pentru legalizarea consumului de canabis, folosindu-se de date științifice care arată că este soluția cea mai bună pentru combaterea stupefiantelor.

Posesia de canabis a devenit legală în tot mai multe țări, din America până în Thailanda, ori în zeci de țări europene, inclusiv Spania, Italia, Cehia, Danemarca. De curând, Germania, unde consumul pentru uz medicinal este deja permis, a anunțat că ar putea fi printre țările europene care va legaliza și consumul recreativ. 

„După 4 ani de încercări eșuate, tocmai a fost depus primul proiect de dezincriminare a canabisului din istoria României, de către REPER. Am lucrat la mai multe variante începând din 2019, si în sfârșit a ajuns în Parlament”, a scris orădeanul, pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vă dați seama ce scoate Oxford din bursieri?
Drogați, dezaxați, perverși, etc ... după modelul "valorilor europene". Dacă se dezincriminează utilizarea drogurilor ușoare, înseamnă că poți priza un șomoiog de paie din astea și când ești la volan. Dacă-i așa, atunci să se dezincrimineze și berea la volan.
Postat 10 Mai 2023, 09:17 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON