Sala mare a Primăriei a găzduit, miercuri de la ora 16, dezbaterea privind propunerea de regulament pentru tăierile şi toaletările de arbori din Oradea, pe care Direcţia Tehnică a Primăriei vrea să o pună pe masa Consiliului Local.
Deşi, teoretic, forma propusă a regulamentului înăspreşte regulile privind tăierile şi toaletările din oraş, întrucât prevede că niciun copac din Oradea, indiferent că se află pe domeniul public sau privat, deci pe străzi sau în curţile orădenilor, nu va putea fi tăiat sau toaletat fără avizul autorităţilor locale, dezbaterea a stârnit patimi aprinse în rândul ecologiştilor orădeni.
Ce-i drept, nu a multora, căci în afara ziariştilor şi a directorului de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban, din rândul "civililor" la dezbatere au participat doar trei orădeni: fostul jurnalist Florin Budea, ecologistul Valentin Leucuţa, care a semnalat şi în alte rânduri problema tăierilor de arbori, şi un anume Cristian Frenţiu, care s-a recomandat drept ecologist. În faţa lor au stat Emil Benţan (director adjunct al Direcţiei Tehnice), Mircea Stejeran (şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice), care a şi moderat discuţia, alţi angajaţi ai direcţiei şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale, respectiv ai Direcţiei Silvice.
Infractori, handicapaţi, inculţi...
Prima parte a dezbaterii a fost una liniştită. După ce Stejeran a prezentat, succint, propunerea de regulament, fostul jurnalist Florin Budea l-a întrebat de ce nu se regăseşte în regulament şi comisia consultativă pe probleme de mediu pe care Primăria a înfiinţat-o în urmă cu câţiva ani şi din care făceau parte reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu. "V-a deranjat societatea civilă?", a întrebat Budea. Răspunsul primit a fost că se va ţine cont de propunerea lui.
Apoi au luat cuvântul ceilalţi doi ecologişti, care s-au lansat într-un lung şi mânios şir de acuze la adresa Primăriei, fără însă a face vreo referire concretă la propunerea de regulament pe care, culmea, au recunoscut că nici măcar nu au citit-o. "Toată lumea păstrează copacii înalţi, numai în Oradea se taie, se taie, se taie", a spus Frenţiu, subliniind că municipalitatea ar trebui să planteze doar arbori înalţi de minim 10 metri.
Valentin Leucuţa (foto) a fost şi mai agresiv. Numindu-i pe funcţionarii din faţa lui "infractori" şi pe angajaţii RER Ecologic Service "handicapaţi fără minte", bărbatul a acuzat că în ultimii ani în Oradea s-au tăiat 8.000 de arbori şi că alţi 4.000 de copaci sunt sabotaţi, fiind toaletaţi necorespunzător şi astfel îmbolnăviţi, arătând şi fotografii cu copaci sănătoşi doborâţi în oraş. "Ce faceţi voi este dezastru! Eu zic să terminaţi cu prostiile, nu mai tăiaţi şi nu mai toaletaţi", a spus Leucuţa, ameninţând şi că săptămâna viitoare va face aceste dezvăluiri şi în presa din Bucureşti.
Când funcţionarii au încercat să-i explice că unele toaletări sau tăieri de arbori sunt cerute chiar de orădeni, nemulţumiţi că crengile le bat geamurile ori acoperişurile sau copacii sunt un pericol pentru siguranţa publicului, Leucuţa a fost şi mai vehement: "Peste tot în lume când e furtună cad copaci peste maşini, nu este nicio problemă. E normal să cadă copacii!".
"Lasă-mă, dom’le, în pace..."
Bărbatul n-a fost întrerupt din discursul său minute în şir, timp în care i-a mai făcut pe funcţionarii şi edilii oraşului "inculţi" şi "nebuni", însă la un moment dat Emil Benţan a fost cel care a ridicat tonul. "Lasă-mă domnule în pace, spune ceva concret. Stau de o oră aici şi te ascult, dar nu-mi spui nimic concret", a strigat şeful Direcţiei Tehnice, vizibil iritat. Benţan le-a mai dat o şansă ecologiştilor, dar văzând că nici nu cunosc regulamentul supus dezbaterii şi că o ţin pe-a lor, a plecat de la întâlnire.
"Verzii" au aflat apoi şi ce conţine regulamentul cu pricina, dar singura propunere pertinentă a venit tot din partea lui Budea, care le-a cerut funcţionarilor să explice formula "risc ridicat de uscare", regăsită în regulament şi care ar putea da naştere unor abuzuri.
În final, după o oră şi jumătate, cei prezenţi au ajuns la un compromis: ecologiştii l-au desemnat pe Florin Budea reprezentant al lor în comisia care să analizeze tăierile şi toaletările de arbori, iar Stejeran le aşteaptă încă propunerile scrise vizavi de regulament.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.