URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Dezastru în rezervație: Defrișare cu buldozerul în lunca protejată a Crișului Repede, ce adăpostește floră și faună pe cale de dispariție (FOTO)

Dezastru în rezervație: Defrișare cu buldozerul în lunca protejată a Crișului Repede, ce adăpostește floră și faună pe cale de dispariție (FOTO) LA „RAS”. Buldoexcavatoarele au „şters” zăvoaiele de sălcii, arini și frasini, apoi au ars „urmele”. Pe care nu le-au putut, le-au îngropat în pământ. Comisarii de Mediu şi inspectorii de la Arii Protejate vor lua la pas întreaga zonă, pentru a evalua pagubele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şenilele au zdrobit tot ce le-a căzut în cale, cupele buldoexcavatoarelor au muşcat fără milă din pâlcurile verzi, scoţând din rădăcini sălcii, arini, frasini. Apoi totul a fost incendiat sau îngropat, pentru a ascunde urmele, la fel cum fac ucigaşii când vor să facă dispărute victimele.

O suprafaţă de peste două hectare din frumoasa luncă a Crişului Repede, protejată prin lege pentru că adăposteşte numeroase specii de plante și de animale pe cale de dispariţie, a fost ştearsă de pe faţa pământului. S-a întâmplat la o aruncătură de băţ de Aleşd, iar comisarii de Mediu şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate susţin că e cel mai mare dezastru ecologic produs în ultimii ani într-o arie protejată din România...

Luncă sub protecţie

Arealul Crişului Repede, în amonte de Oradea, a fost declarat sit de importanţă comunitară în 2007, prin Ordinul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile. Se întinde pe 1.818 hectare, pe întreg cursul Crişului Repede, până în Vadu Crişului, şi cuprinde sectorul râului aflat între diguri, inclusiv lacurile de acumulare de la Lugașu, Tileagd și Fughiu, acestea din urmă constituind o altă arie protejată, desemnată special pentru protejarea păsărilor.

Parte a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, situl este pus sub protecţie, în custodia Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), deoarece adăposteşte specii pe cale de dispariţie, cum e scoica mică de râu, boarţa şi zglăvoaca, tritonul crestat și ţestoasa de apă, dar şi mamifere rare, cum e vidra de râu şi liliacul mic cu potcoavă. Totodată, în zăvoaiele de plopi, arini și frasini se găsesc şi plante rare, cum e de pildă orhideea cu aripi verzi, cu flori de culoare violet (foto), şi aceasta considerată ameninţată.

Acesta este şi motivul pentru care proprietarii terenurilor au anumite limitări şi interdicţii, necesare conservării zonei. Potrivit legii, în perimetrul sitului sunt interzise decopertarea terenurilor și distrugerea vegetaţiei din zăvoaiele cu salcie şi plop alb, precum și tăierea frasinilor şi a arinilor, iar exploatarea de resurse minerale se realizează doar cu avizul custodelui. Nerespectarea regulilor, care duc la distrugerea habitatelor protejate, constituie infracţiune.

Asaltul barbarilor

Şi, totuşi, se întâmplă. O suprafaţă de peste 2 hectare din lunca protejată a Crişului Repede, între Aleşd şi Tinăud, a fost ştearsă de pe faţa pământului. Buldoexcavatoare uriaşe au săpat drum de la asfalt până pe malul Crişului, lat cât pentru o şosea cu patru benzi. De o parte şi de alta, păduricile de sălcii, frasini şi arini au dispărut. Copacii au fost scoşi cu rădăcini cu tot şi incendiaţi, iar resturile au fost acoperite cu pământ luat de pe porţiuni decopertate.

Oamenii căutau piatră şi au acţionat cu utilaje mari, spun reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor, cei care au şi descoperit dezastrul, în urmă cu două săptămâni, din întâmplare, în timp ce verificau o sesizare în Ortiteag (comuna Măgești).

Cine sunt vinovaţii deocamdată nu e clar, căci zona nu este locuită şi nici nu există camere de supraveghere. Potrivit unor prime verificări, terenurile aparţin, pe de o parte, Asociaţiei de Pădurit şi Păşunat Dumbrava din Tinăud, iar pe de alta, unei familii care deţine o balastieră în zonă, Beton Construct. Proprietarii vor fi primii chemaţi, deci, pentru a da lămuriri, la sediul Gărzii de Mediu Bihor.

În anchetă

Nu înainte ca distrugerile să fie inventariate la faţa locului. Operațiunea o vor face comisarii de Mediu împreună cu custozii sitului, adică reprezentanţii ANANP şi ai Primăriei Aleşd, oraş pe raza căruia s-a produs incidentul.

„Amestecul de specii de plante din acea zonă constituie un habitat prioritar care a fost distrus în proporţie de peste 50% din suprafaţa verificată la prima vizită în teren, dar vom face un inventar complet. Fapta constituie infracţiune potrivit OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate”, spune şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu (foto)

Prin urmare, această instituție şi ANANP vor depune o plângere penală la Parchetul Aleşd, solicitând procurorilor să-i identifice pe autori şi să-i trimită în faţa judecătorilor.

Paguba pe care au provocat-o va fi greu de reparat. „Vor trece ani buni până să se regenereze zona, și asta cu noroc”, spune Şerbănescu. Până atunci, turiştii care vor ieşi la picnic pe malul Crişului vor constata că au luat-o pe... arătură.

UPDATE: Reacția companiei Beton Construct

Ca urmare a apariției acestui articol, compania Beton Construct a transmis ziarului și precizări, pe care le redăm integral în cele ce urmează:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cu riscul de a deveni indezirabil…
Stimata redactie, ce se mai intampla cu cazul acesta, girat in campanie de insusi el, cel mai cel dintre cei mai cei: https://m.ebihoreanul.ro/stiri/drumul-nimanui-drumul-construit-ilegal-in-defileul-crisului-repede-a-fost-promis-in-campanie-de-ilie-bolojan-foto-video-166798.html
Postat 27 Mai 2023, 06:35 de User anonimizat
RE: Cu riscul de a deveni indezirabil…
Parchetul Aleșd a clasat plângerea.
Am și scris: https://m.ebihoreanul.ro/stiri/uite-drumul-nu-e-drumul-cum-a-clasat-parchetul-din-alesd-dosarul-drumului-amenajat-ilegal-pe-malul-crisului-repede-foto-174411.html
Acum se mai judecă o contestație la clasare, făcută de CAPDD Bihor.
Postat 31 Mai 2023, 08:15 de Adriana Totorean
sandu mincinosu, Pinochio
Eu te-am vazut pe tine sandu erai cu nasul in dosul lui Bolojan, si el iti spunea ce sa scrii aici
Postat 26 Mai 2023, 19:33 de adi13
KP aka mama Omida
Probabil la-i vazut pe Bolojan pe Buldozer ::::)))))
Postat 26 Mai 2023, 16:09 de Sandu2100
Kkp
Tot cu aceeasi idee unica si fixa ai ..Bolo..evident ca el e de vina si pentru incalzirea globala,ar trebui sa te linistesti...macar in ceea ce priveste centura Alesdului,basculele selinei impanzesc drumul Oradea_Alesd,pietrisul e din balastierele lor din Santau....
Postat 26 Mai 2023, 08:54 de zorro
Sub performanta administrație județeană liberală ...
... buldozerele lui Bolojan caută piatră pentru centura Aleșdului. Nicio firmă din domeniu nu și-ar permis, de capul ei, să facă astfel de manevre de distrugere și încălcare a legii, dacă nu ar fi avut "acoperire" la cel mai înalt nivel, prin care să i se fi promis că orice problemă va fi supusă politicii liberale a "batistei pe țambal". Despre acest subiect nu vom mai auzi nimic în perioada următoare ... apoi se vor așeza, și peste gardienii de mediu, tăcerea și uitarea.
Postat 26 Mai 2023, 08:42 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON