URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Iulie 2017, 15:46

Destin neclar: Consiliul Judeţean a respins propunerea liberalilor de reabilitare a fostei Policlinici Mari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Soarta fostei clădiri a Policlinicii Mari, care se degradează pe zi ce trece, este în continuare incertă. Aliaţii de la conducere – UDMR, PSD şi ALDE – au respins, joi, propunerile formulate de liberali ca imobilul să fie reabilitat, respectiv să devină sediu administrativ al judeţului, pe motiv că, întâi, e nevoie de aprobarea ministerelor Sănătăţii şi Administraţiei Publice pentru schimbarea destinaţiei fostei Policlinici.

După cum se ştie, însă, preşedintele Pásztor Sándor şi-a anunţat intenţia de a vinde palatul din centrul Oradiei pentru că n-are bani să-l reabiliteze.

Explicaţia: Nu se poate!

Soarta fostei Policlinici Mari din str. Republicii nr. 35 a fost una dintre cele mai disputate teme ale şedinţei ordinare de joi a Consiliului Judeţean Bihor. Consilierii PNL au propus pe ordinea de zi două proiecte legate de aceasta, unul referitor la stabilirea unei noi destinaţii pentru imobil, cea de sediu administrativ al judeţului, respectiv unul referitor la achiziţia documentaţiilor tehnice pentru reabilitarea acestuia.

Propunerile liberalilor au primit avize negative de la toate comisiile de specialitate şi propuneri de respingere din partea Direcţiei Economice a CJ. Potrivit documentelor, clădirii din str. Republicii nr. 35 nu i se poate schimba destinaţia – ea figurând încă drept unitate medicală - decât cu "acordul Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Administraţiei Publice".

De asemenea, în ceea ce priveşte proiectul de reabilitare, acesta – arătau specialiştii – nu se poate face căci nu s-a fost stabilită o destinaţie finală (!) a clădirii şi lipseşte documentaţia tehnică necesară autorizaţiilor, adică un plan cadastral la zi, care, însă, a fost însuşit de consilierii judeţeni tot în şedinţa de joi şi urmează să fie depus la Oficiul de Casastru şi Publicitate Imobiliară pentru notarea dreptului de proprietate al judeţului Bihor.

"Faceţi o propunere rezonabilă"

Drept urmare, aliaţii de la conducerea CJ Bihor au votat împotriva propunerilor făcute de liberali în privinţa fostei Policlinici, care, astfel, au căzut.

Dincolo de argumentele legale privind necesitatea acordului ministerelor Sănătăţii şi Administraţiei Publice, este clar, însă, că şefii CJ nu-şi doresc să reabiliteze imobilul şi nici să-l facă sediu administrativ. De altfel, după cum se ştie, preşedintele Pásztor Sándor a afirmat public că-şi doreşte vânzarea clădirii. Pe ordinea de zi a şedinţei de joi n-a apărut, însă, niciun proiect în acest sens.

"Dacă propunerea noastră nu este bună, mi-aş dori să veniţi cu o altă propunere pentru această clădire. Aşteptăm o destinaţie pentru acest imobil şi dacă vom considerăm că este rezonabilă aveţi voturile noastre. Dar eu cred că nu doriţi să faceţi nimic, nici măcar nu vă doriţi să-l vindeţi. N-am văzut un material în acest sens", a spus Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL.

De asemenea, Avrigeanu a spus că prin proiectul referitor la documentaţia de reabilitare, a vrut să-i preseze pe şefii CJ Bihor să-şi respecte propria hotărâre, adică cea privind bugetul judeţului, în care au inclus 375.000 lei pentru proiecte şi avize de reabilitare a fostei Policlinici. N-a avut sorţi de izbândă.

"Avioane" de 5 stele

În ceea ce priveşte soarta fostei Policlinici – cea mai valoroasă clădire din patrimoniul CJ – şefii instituţiei au reiterat că aceasta ar putea fi vândută într-o "licitaţie internaţională".

"Niciodată nu am afirmat că CJ va face acolo hotel sau magazin. Ne-am dori o licitaţie internaţională şi să vină un investitor care să pună acea clădire în valoare, transformând-o într-un hotel de 5 stele sau într-un supermarket. Cred că hotelul de 5 stele este cea mai bună variantă", a spus vicepreşedintele Ioan Mang, căruia cuscrul Avrigeanu i-a răspuns: "Avioane!".

Atât Mang cât şi Pásztor au spus că vor face demersuri pentru obţinerea aprobării ministerelor Sănătăţii şi Administraţiei Publice pentru schimbarea destinaţiei fostei Policlinici şi, ulterior, vor veni cu propuneri în faţa aleşilor judeţeni.

Orice astfel de propunere, însă, va avea nevoie de două treimi din voturile acestora (24 din 35) şi nu doar de o majoritate simplă, fiind vorba de o hotărâre privind patrimoniul judeţului. Deci, şi de susţinerea PNL-iştilor, care nu s-au arătat încântaţi de ideea de a vinde o clădire pentru care CJ s-a luptat ani buni în instanţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON