URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Februarie 2021, 17:44

Despre "Invizibili": Teatrul orădean pregăteşte un spectacol despre şi pentru adolescenţi, pe care-l pot "croi" chiar aceştia 

Despre 'Invizibili': Teatrul orădean pregăteşte un spectacol despre şi pentru adolescenţi, pe care-l pot 'croi' chiar aceştia  (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu doar "oamenii mari" au încercări de tot felul, ci şi cei care sunt pe cale să devină adulţi. Adolescenţa, o etapă extrem de vulnerabilă în viaţa tuturor, stă la baza unui nou proiect al Teatrului orădean, finanţat de AFCN şi numit "Invizibili". 

În premieră, tinerii vor putea să "scrie", indirect, un spectacol despre ei înşişi, despre nelinişti şi problemele care le ies în drum, povestindu-le organizatorilor despre acestea. Piesa în sine va fi realizată apoi de Elise Wilk, un tânăr dramaturg care a mai dat lovitura la Oradea cu un spectacol despre liceeni, numit "Exploziv". 

Despre vulnerabilităţi 

Bucuroasă de reîntâlnirea cu publicul, echipa Teatrului Regina Maria a pus pe roate proiecte noi. Unul dintre acestea a fost numit "Invizibili" şi este dedicat adolescenţilor. Proiectul, al cărui manager este Şerban Borda, este gândit şi urmează să fie pus în practică de Asociaţia Culturală "Teatrul de Copii" alături de Teatrul orădean, cu ajutorul unei co-finanţări obţinute de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. "Vorbim despre vulnerabilităţile adolescenţilor, printr-un spectacol de teatru care are ca punct de pornire poveştile lor", explică Andreea Costea, şefa secţiei "Arcadia" a Teatrului Regina Maria şi PR-ul proiectului. 

Piesa care va sta la baza spectacolului va fi scrisă de Elise Wilk (foto), dramaturg, jurnalist şi traducător de teatru. Născută în 1981 în Braşov, Elise este recunoscută atât în ţară, cât şi în străinătate datorită pieselor ei de teatru. Cu "Avioane de hârtie" a câştigat Concursul Naţional de Dramaturgie, în timp ce piesa ei "Exploziv", adaptată pentru radio de Teatrul Naţional Radiofonic, a obţinut premii pe trei continente: Marele Premiu Asia-Pacific Broadcasting Union 2017, Premiul Grand Prix Marulic 2018 şi Medalia de Aur la New York Festivals 2018.

Pentru Oradea 

De altfel, în 2019, la Teatrul Regina Maria a fost pus în scenă cu succes spectacolul "Exploziv", după piesa semnată de aceeaşi Elise Wilk, care abordează viaţa de liceu, dar şi relaţia dintre elevi şi profesori, respectiv părinţi. 

În această primăvară, în premieră, dramaturgul va scrie o piesă la propunerea orădenilor, în cadrul proiectului "Invizibili". Scopul este acela de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor, prin explorarea a patru subteme, "cel mai frecvent întâlnite de specialişti în şedinţele de terapie şi consiliere", după cum explică organizatorii. Este vorba despre confuzia şi temerile intime legate de identitatea de gen, neacceptarea propriei persoane şi dezvoltarea complexelor de inferioritate, lipsa sentimentului de apartenenţă la grup şi/sau familie, respectiv introversiunea şi comunicarea fragmentară. 

După ce piesa va fi scrisă, aceasta va fi montată de regizorul Rareş Budileanu, iar distribuţia va fi formată din actori ai TRM. Premiera este programată să aibă loc la începutul verii, în aer liber, în Oradea, dar - în cadrul proiectului finanţat de AFCN - va fi jucată şi în Carei, Zalău, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca. 

Personaje principale 

Până atunci, însă, oamenii din spatele proiectului "Invizibili" sunt interesaţi să afle cât mai multe poveşti din partea liceenilor, din Oradea, dar nu numai. Apoi, părţi dintre acestea vor fi folosite ca sursă de inspiraţie pentru Elise Wilk, astfel încât scenariul final să fie cât mai realist şi să le vorbească elevilor pe limba lor.

"În această lună lucrăm la procesul de documentare. Comunicăm în licee, vorbim cu consilierii şcolari, astfel încât adolescenţii să afle că suntem interesaţi în poveştile lor. De altfel, ei ne pot scrie la adresa contact.invizibili@gmail.com", spune Andreea Costea (foto), garantând că identitatea "surselor" va fi protejată.

De asemenea, cei interesaţi pot completa un formular online despre provocările adolescenţei.

Pentru ca proiectul să-şi ducă misiunea până la capăt, după reprezentaţiile programate în vară, psihologul Ioana Drugaş, consilier şcolar al Liceului "Don Orione", va sta de vorbă cu spectatorii, răspunzându-le la curiozităţi şi nelinişti. Astfel, nu vor rămâne invizibili...  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON