URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Februarie 2021, 17:44

Despre "Invizibili": Teatrul orădean pregăteşte un spectacol despre şi pentru adolescenţi, pe care-l pot "croi" chiar aceştia 

Despre 'Invizibili': Teatrul orădean pregăteşte un spectacol despre şi pentru adolescenţi, pe care-l pot 'croi' chiar aceştia  (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu doar "oamenii mari" au încercări de tot felul, ci şi cei care sunt pe cale să devină adulţi. Adolescenţa, o etapă extrem de vulnerabilă în viaţa tuturor, stă la baza unui nou proiect al Teatrului orădean, finanţat de AFCN şi numit "Invizibili". 

În premieră, tinerii vor putea să "scrie", indirect, un spectacol despre ei înşişi, despre nelinişti şi problemele care le ies în drum, povestindu-le organizatorilor despre acestea. Piesa în sine va fi realizată apoi de Elise Wilk, un tânăr dramaturg care a mai dat lovitura la Oradea cu un spectacol despre liceeni, numit "Exploziv". 

Despre vulnerabilităţi 

Bucuroasă de reîntâlnirea cu publicul, echipa Teatrului Regina Maria a pus pe roate proiecte noi. Unul dintre acestea a fost numit "Invizibili" şi este dedicat adolescenţilor. Proiectul, al cărui manager este Şerban Borda, este gândit şi urmează să fie pus în practică de Asociaţia Culturală "Teatrul de Copii" alături de Teatrul orădean, cu ajutorul unei co-finanţări obţinute de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. "Vorbim despre vulnerabilităţile adolescenţilor, printr-un spectacol de teatru care are ca punct de pornire poveştile lor", explică Andreea Costea, şefa secţiei "Arcadia" a Teatrului Regina Maria şi PR-ul proiectului. 

Piesa care va sta la baza spectacolului va fi scrisă de Elise Wilk (foto), dramaturg, jurnalist şi traducător de teatru. Născută în 1981 în Braşov, Elise este recunoscută atât în ţară, cât şi în străinătate datorită pieselor ei de teatru. Cu "Avioane de hârtie" a câştigat Concursul Naţional de Dramaturgie, în timp ce piesa ei "Exploziv", adaptată pentru radio de Teatrul Naţional Radiofonic, a obţinut premii pe trei continente: Marele Premiu Asia-Pacific Broadcasting Union 2017, Premiul Grand Prix Marulic 2018 şi Medalia de Aur la New York Festivals 2018.

Pentru Oradea 

De altfel, în 2019, la Teatrul Regina Maria a fost pus în scenă cu succes spectacolul "Exploziv", după piesa semnată de aceeaşi Elise Wilk, care abordează viaţa de liceu, dar şi relaţia dintre elevi şi profesori, respectiv părinţi. 

În această primăvară, în premieră, dramaturgul va scrie o piesă la propunerea orădenilor, în cadrul proiectului "Invizibili". Scopul este acela de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor, prin explorarea a patru subteme, "cel mai frecvent întâlnite de specialişti în şedinţele de terapie şi consiliere", după cum explică organizatorii. Este vorba despre confuzia şi temerile intime legate de identitatea de gen, neacceptarea propriei persoane şi dezvoltarea complexelor de inferioritate, lipsa sentimentului de apartenenţă la grup şi/sau familie, respectiv introversiunea şi comunicarea fragmentară. 

După ce piesa va fi scrisă, aceasta va fi montată de regizorul Rareş Budileanu, iar distribuţia va fi formată din actori ai TRM. Premiera este programată să aibă loc la începutul verii, în aer liber, în Oradea, dar - în cadrul proiectului finanţat de AFCN - va fi jucată şi în Carei, Zalău, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca. 

Personaje principale 

Până atunci, însă, oamenii din spatele proiectului "Invizibili" sunt interesaţi să afle cât mai multe poveşti din partea liceenilor, din Oradea, dar nu numai. Apoi, părţi dintre acestea vor fi folosite ca sursă de inspiraţie pentru Elise Wilk, astfel încât scenariul final să fie cât mai realist şi să le vorbească elevilor pe limba lor.

"În această lună lucrăm la procesul de documentare. Comunicăm în licee, vorbim cu consilierii şcolari, astfel încât adolescenţii să afle că suntem interesaţi în poveştile lor. De altfel, ei ne pot scrie la adresa contact.invizibili@gmail.com", spune Andreea Costea (foto), garantând că identitatea "surselor" va fi protejată.

De asemenea, cei interesaţi pot completa un formular online despre provocările adolescenţei.

Pentru ca proiectul să-şi ducă misiunea până la capăt, după reprezentaţiile programate în vară, psihologul Ioana Drugaş, consilier şcolar al Liceului "Don Orione", va sta de vorbă cu spectatorii, răspunzându-le la curiozităţi şi nelinişti. Astfel, nu vor rămâne invizibili...  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON