URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2021, 09:26

Deşeuri... la pământ: O nouă lege îi obligă pe români să colecteze separat biodeşeurile, prevăzând amenzi serioase

Deşeuri... la pământ: O nouă lege îi obligă pe români să colecteze separat biodeşeurile, prevăzând amenzi serioase SE POATE! Oradea este unul dintre puţinele oraşe din ţară care are, de mai mulţi ani, o staţie de compostare. Administrată de firma Eco Bihor, instalaţia permite transformarea resturilor vegetale în pământ de flori, îngrăşământ pentru agricultură sau substrat pentru acoperişurile verzi (sursa foto: www.ecobihor.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puţin peste o zecime din gunoaiele aruncate de români sunt valorificate, adică transformate în materii prime pentru noi produse, fie prin reciclare, fie prin compostare. Acest procent de doar 14% clasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, unde, în medie, 46% din deşeuri îşi găsesc un rost.

Pentru a se alinia la cerinţele europene, din acest an şi România are o lege care obligă toate autorităţile locale să organizeze colectarea separată a biodeşeurilor, adică acele gunoaie biodegradabile care, prin fermentare, pot fi transformate în îngrăşământ vegetal pentru grădini sau agricultură.

Regulă pentru toţi

Votată anul trecut de Parlament, Legea 181/2020 privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile va intra în vigoare din februarie, termen până la care autorităţile centrale trebuie să publice şi normele tehnice de aplicare. Indiferent că o vor face sau nu, primarii şi cetăţenii ar trebui să se acomodeze cu noua rânduială.

Concret, legea prevede că autorităţile administraţiei publice locale "trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei "plăteşti cât arunci" şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural".

Succint, asta înseamnă că, indiferent dacă locuiesc la casă sau la bloc, şi orădenii vor trebui să colecteze separat biodeşeurile, aşa cum, de altfel, prevede şi noul regulament de salubritate al oraşului, intrat în vigoare din acest an.

În localităţile din mediul rural, unde deşeurile biodegradabile nu trebuie colectate "din uşă în uşă", primăriile vor trebui să amenajeze puncte în care cetăţenii să predea voluntar aceste deşeuri sau să-i convingă să-şi producă îngrăşământul necesar propriilor grădini, oferindu-le, de exemplu, recipiente în care să lase deşeurile la fermentat.

Ce sunt biodeşeurile?

Legea defineşte deşeurile biodegradabile ca fiind acele "deşeuri care suferă descompuneri anaerobe sau aerobe, cum ar fi deşeurile alimentare ori de grădină, hârtia şi cartonul". Altfel spus: fructe şi legume, frunze, coji de ouă sau de pâine, resturi de mâncare, ziare, zaţ de cafea, pliculeţe de ceai (fără etichete de plastic) etc.

Dacă sunt aruncate în continuare în gropile de gunoaie, aceste deşeuri se descompun şi produc metan, un gaz mult mai dăunător decât dioxidul de carbon. În plus, întrucât reprezintă practic cea mai mare parte din resturile aruncate la coş de o familie, biodeşeurile fac ca depozitele în care sunt abandonate să ocupe suprafeţe tot mai extinse.

Modelul Eco Bihor

În schimb, dacă sunt colectate separat, ele trec printr-un proces controlat de fermentare anaerobă sau aerobă, în urma căruia se transformă în compost, un îngrăşământ bun pentru creşterea viguroasă a plantelor din grădini, sere sau ghivece. Este esenţial ca, la final, compostul să atingă nişte parametri calitativi, motiv pentru care biodeşeurile nu pot fi amestecate cu alte resturi, care nu fermentează.

La depozitul judeţean toate deşeurile biodegradabile colectate separat (cum sunt resturile vegetale adunate din parcurile oraşului) sunt transformate în compost de ani buni. După ce sunt tocate şi cernute, se analizează calitatea biodeşeurilor, pentru a se stabili dacă au nevoie de aditivi, pentru ca după fermentare produsul final să fie unul de calitate. Folosind resturile vegetale, Eco Bihor produce pământ de flori, compost pentru agricultură, material biofiltrant şi substrat pentru acoperişurile verzi.

Amenzi mari

Indiferent că locuiesc la oraş sau la sat, românii vor putea fi amendaţi de Garda de Mediu, dacă nu colectează separat biodeşeurile. Aşa cum în alte legi s-au prevăzut amenzi pentru aruncarea deşeurilor electrice şi electronice laolaltă cu resturile menajere, Legea 181/2020 introduce amenzi între 400 şi 800 lei pentru persoanele fizice care nu adună separat biodeşeurile, respectiv între 10.000 şi 20.000 lei pentru persoanele juridice.

De asemenea, primăriile care nu organizează acest sistem de colectare şi care nu îi informează pe cetăţeni cu privire la noile reguli pot fi amendate cu sume între 5.000 şi 15.000 lei, iar operatorii care administrează staţiile de compostare pot încasa amenzi între 15.000 şi 30.000 lei, dacă nu raportează periodic rezultatele procedurilor de compostare ori dacă nu efectuează analize privind calitatea produselor finale.

Dacă nu de "dragul" amenzilor, bihorenii ar putea respecta noua lege din grijă faţă de mediul înconjurător, care merită să nu mai fie "încărcat" cu gunoaie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
CrisDumi
Exista o lege sa oblige oamenii, dar * ca tine nu vor selecta
Postat 30 Ianuarie 2021, 23:47 de Sandu2100
Mizeriille de la Eco Bihor nu le-as numi pamant de flori
Cine are curiozitatea, poate procura gunoaiele produse de EcoBihor de la Remarkt sau direct de la groapa de gunoi de pe Matei Corvin unde e mai ieftin. Dupa cate stiu eu, in pământul de flori trebuie sa bagi mana sau o grebla mica, pentru a-l marunti putin, inainte de a-l pune in ghiveci. Am luat mai multi saci pentru niste gjivece mari si am constatat ca in toți se găsește par uman destul de mult incat sa se adune atunci cand bagi o grebla in el. Chiar daca e relativ scurt si ondulat, nu pot fi sigur ca provine din zona intima dintre picioarele noastre dar in mod cert, n-ar trebui numit pamant de flori. Probabil ca se amesteca pamant cu fractia solida care ramane de la decantarea apelor menajere ale orasului caci altfel nu-mi explic ce e cu parul din mizeria EcoBihor. Ar merge pus in gradina dar in niciun caz in ghivece. In fine, nu o sa mai cumpar niciodata pamant de flori produs de EcoBihor chiar daca e ieftin si bihorean. Cel de la Lidl iese la același preț, pe kg.
Postat 30 Ianuarie 2021, 15:09 de Doru2019
Iar bateți câmpii la Bihoreanul, de parcă n-ați fi o publicație privată, ci una care trăiește din bani publici.
Nu există nicio lege care să oblige un om ... să colecteze selectiv deșeurile din propria-i locuință !?! Legea obligă administrațiile publice locale și/sau județene, ca să își organizeze sisteme proprii ori asociative la nivelul UAT-urilor ... în vederea colectării de tip selectiv a deșeurilor !?! Că primăriile și consiliile locale ori județene emit hotărâri de reglementare, până la nivel de deținător de locuință ... este cu totul altceva, ceea ce excede legii de bază după model european !?! De fapt, aleșii noștri locali sunt atât de nepregătiți, încât ar vrea să descarce sarcina colectării selective din localitățile lor ... fix în spatele cetățeanului, inventând și reinventând roata și tarifele, de parcă nu UAT-urile ar fi cele obligate să se organizeze în acest sens. Și fac asta, administrațiile publice locale (nu toate) ... pentru că edilii nu pricep că rolul lor este de a servi și reprezenta cetățenii pe principiul subsidiatității, nicidecum de a impune reguli prin transfer de sarcini de sus în jos !?!
Postat 30 Ianuarie 2021, 10:56 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON