URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2021, 13:45

Descindere în forţă a poliţiştilor în Oradea: Un interlop urmărit internaţional pentru trafic de fiinţe umane a fost reţinut

Descindere în forţă a poliţiştilor în Oradea: Un interlop urmărit internaţional pentru trafic de fiinţe umane a fost reţinut (foto: Instagram)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un tânăr orădean de origine kurdă, Al Mahmoud Casim Alexandru, a fost reţinut marţi seara, iar miercuri va fi prezentat la Curtea de Apel Oradea, cu propunere de arestare preventivă, în vederea predării către autorităţile belgiene.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Poliţia Bihor, pe numele tânărului de 22 ani există deja un mandat european de arestare emis de Procuratura din oraşul belgian Gent, unde acesta este anchetat pentru trafic de fiinţe umane cu circumstanţe agravante şi participare la grup infracţional organizat.

Trafic de persoane spre Belgia

Potrivit documentelor transmise de anchetatori la Oradea, Al Mahmoud Casim Alexandru ar fi implicat într-o grupare de cel puţin patru persoane care se ocupă de traficul de persoane, focalizat numai pe kurzi şi cu predilecţie familii cu copii mici, care erau transportate în Belgia pe traseul România-Ungaria – Austria – Germania.

Orădeanul, după cum arată anchetatorii belgieni, ar fi fost cel care, în cadrul grupării, organiza transportul migranţilor, faptă pentru care pedeapsa în Belgia poate ajunge chiar şi la 15 ani de închisoare.

Cert este că Al Mahmoud Casim Alexandru a fost ridicat, marţi seara, dintr-un apartament de pe Calea Mareşal Alexandru Averescu de poliţiştii Compartimentului Urmăriri – Serviciul de Investigaţii Criminale Bihor. În aceeaşi seară, el a fost dus în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a emis pe numele său o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

Judecat şi pentru tâlhărie

Miercuri, el va fi prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare provizorie, în vederea predării către autorităţile belgiene. Instanţa ar putea amâna, însă, transferarea tânărului, care este judecat, încă, la Oradea, într-un dosar de tâlhărie, după ce, împreună cu alte trei persoane, Alexandru A., Mustafa D. şi Norbert M., au atacat şi bătut un tânăr cu care aveau un diferend legat de o datorie pentru droguri, luându-i apoi telefonul mobil şi actul de identitate.

În primă instanţă, în acest dosar, Al Mahmoud a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, aplicarea pedepsei fiind suspendată pe un termen de supraveghere de 3 ani, plus 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci.

(sursa foto: Instagram)

L-a supărat pe Victoraş

Numele lui a mai apărut, însă, şi în dosarul în care milionarul Victor Micula e judecat pentru că a accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne şi a participat la o percheziţie cu cagulă şi geacă de poliţist, alături de patru poliţisti orădeni, Ovidiu Iovian Vaida, Claudiu Rengle, Camelia Erdei şi Alin Claudiu Zanca, inculpaţi pentru că l-au protejat şi l-au ajutat să încalce legea.

În acel dosar, Al Mahmoud este parte vătămată, fiind şoferul cu care milionarul a avut o şicană în trafic şi pe care acesta l-a urmărit prin oraş împreună cu un poliţist, Alin Claudiu Zanca, în maşina acestuia din urmă. Cum nu l-au găsit pe Mahmoud, care s-a ascuns de teamă să nu fie bătut de bodyguarzii milionarului, Zanca şi Micula s-au întors la sediul Poliţiei municipiului Oradea, unde Micula a aflat toate datele de identificare ale "adversarului" său şi le-a transmis, apoi, ostentativ, şi amicului comun, ştiind că acesta îl va informa şi pe Al Mahmoud.

Pentru acest incident, Micula a fost inculpat pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Zanca este judecat pentru complicitate la instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. De asemenea, Cameliei Erdei, poliţista care i-a dat lui Micula acces la baza de date a MAI, i se impută în acest incident acces ilegal la un sistem informatic şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu.

UPDATE. Arestat dar în libertate

Al Mahmoud Cassim Alexandru a fost lăsat în libertate, miercuri, după expirarea celor 24 de ore în care a fost reţinut. Curtea de Apel Oradea a admis cererea  formulată de autorităţile judiciare din Belgia pentru predarea orădeanului şi a dispus arestarea acestuia pe o durată de 30 de zile însă a amânat punerea în aplicare a mandatului până la pronunţarea unui verdict definitiv în dosarul în care acesta este judecat pentru tâlhărie.

Potrivit soluţiei pronunţate de Curtea de Apel, dacă Al Mahmoud va fi condamnat cu suspendare, acesta va fi arestat imediat iar în cazul în care instanţa va dispune o pedeapsă în regim de detenţie, mandatul de arestare va intra în vigoare după ce va fi eliberat condiţionat sau după ce va executa pedeapsa la termen.

„Instanţa dispune arestarea persoanei solicitate pe o durată de 30 zile, cu începere de la data încetării motivelor ce justifică amânarea predării”, se arată pe portalul instanţei, precizându-se că Al Mahmoud va fi predat cu condiţia ca, în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate faţă de acesta, să fie transferat în România în vederea executării pedepsei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
tot micula
deci sa intelegem ca tot Micula l-a aranjat, tot Micula inca comanda politia Bihor.
Postat 09 Iunie 2021, 17:55 de adi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON