URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2020, 18:56

Deputatul Ghilea vrea Consulat onorific al Israelului la Oradea

Deputatul Ghilea vrea Consulat onorific al Israelului la Oradea sursa foto: www.bbc.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o declaraţie politică depusă miercuri în plenul Camerei inferioare a Parlamentului, deputatul PNL Bihor Gavrilă Ghilea a propus înfiinţarea unui Consulat onorific al Israelului la Oradea. Inițiativa este justificată ca fiind „în semn de respect şi recunoştinţă pentru exemplara comunitate a evreilor cu care orădenii au împărţit secole de istorie şi căreia i se datorează, în cea mai mare măsură, dezvoltarea edilitară, culturală şi economică fără precedent a oraşului care a marcat primii ani ai secolului XX”.

Ar fi al doilea

Înfiinţarea Consulatului onorific al Israelului este considerată de către deputatul Ghilea, în acelaşi timp, o şansă pentru stimularea afluxului de turişti din acest stat către Bihor, în condiţiile în care peste 700.000 de cetăţeni israelieni, adică aproape 10% din populaţia totală a Israelului, sunt de origine română.

Demersul are loc în condiţiile în care pe 11 iunie se împlinesc 72 de ani de la instituirea relaţiilor diplomatice între România şi Israel, iar ţara noastră are în acest stat o ambasadă la Tel Aviv, un Consulat General la Haifa şi Consulate onorifice la Ierusalim şi Beer Sheva, în timp ce statul israelian are în România doar Ambasada şi un Consulat General, ambele în Bucureşti.

Iniţiativa, precizează parlamentarul bihorean, este susţinută şi de preşedintele Comunităţii Evreilor din Oradea, Felix Koppelmann, despre care arată, într-un comunicat dat publicităţii miercuri, că „m-a asigurat de lobby-ul susţinut pe care îl va face la cel mai înalt nivel, de la preşedintele statului Israel, la primul ministru şi membri ai corpului diplomatic, pentru realizarea acestui deziderat”.

„Prin înfiinţarea acestei reprezentanţe diplomatice onorifice, Oradea şi împrejurimile sale vor rămâne sau vor deveni destinaţii de suflet şi pentru turiştii din Israel, în primul rând pentru cei care şi-au petrecut copilăria şi tinereţea pe aceste meleaguri, şi care ne vor face onoarea de a reveni în număr tot mai mare în oraşul care le datorează atât de mult”, afirmă deputatul PNL Gavrilă Ghilea.

În Oradea mai funcţionează un Consulat onorific, al Slovaciei, condus de consulul onorific Miroslav Jabloncsik, om de afaceri bihorean de etnie slovacă.

Ce este un consulat onorific?

Un consulat onorific se poate deschide prin consimţământul autorităţilor abilitate ale statului de reşedinţă, fiind condus de un consul onorific, neremunerat. Un consul onorific poate fi desemnat din rândul cetăţenilor domiciliaţi în statul de reşedinţă sau al cetăţenilor statului pe care îl reprezintă şi trebuie să deţină o poziţie importantă în ţara de reşedinţă, de obicei fiind personalităţi în diverse domenii de activitate.

Consulii onorifici îndeplinesc atribuţii consulare care nu implică exercitarea autorităţii de stat. Atribuţiile generale ale consulilor onorifici sunt: reprezentarea intereselor statului mandatar în mediile politice, economice şi culturale în care activează în ţara de reşedinţă; stimularea dezvoltării relaţiilor şi facilitarea contactelor economice şi comerciale între companii, precum şi recomandarea de agenţi economici din circumscripţia consulară şi sprijinirea încheierii de contracte comerciale; oferirea de informaţii privind mediul de afaceri şi oportunităţile din statul mandatar şi ţara de reşedinţă; stimularea dialogului şi cooperării bilaterale; transmiterea de informaţii privind evoluţii în domeniul comercial, economic, cultural-ştiinţific în circumscripţia consulară în care activează; oferirea de asistenţă şi consultanţă cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite; recomandarea de avocaţi pentru susţinerea intereselor persoanelor fizice şi juridice cetăţeni ai statului mandatar în cadrul procedurilor judiciare şi administrative deschise în circumscripţia consulară; stimularea cooperării între universităţi etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
...
Credeam că numai parcări face, de alea nepenalizate pentru câțiva ani întârziere.
Postat 11 Iunie 2020, 21:32 de oradeaveche
Păcălici
Ghilea nici măcar nu știe unde e Israel pe hartă
Postat 11 Iunie 2020, 10:16 de Cetatea
un lucru corect!
e un lucru laudabil si corect de facut, ma surprinde demersul facut de dl. ghilea.
Postat 11 Iunie 2020, 08:59 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON