URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Martie 2020, 07:59

Depesedizare cu cazne: PNL Bihor se chinuie să înlăture ştabii PSD din conducerea instituţiilor deconcentrate

Depesedizare cu cazne: PNL Bihor se chinuie să înlăture ştabii PSD din conducerea instituţiilor deconcentrate PE LÂNGĂ. Teoretic, prefectul, ca reprezentant al Guvernului, este şef peste şefii deconcentratelor din judeţ. Practic, Dumitru Ţiplea a constatat că unii nu răspund la comenzi, ba de o lună s-a mai şi trezit cu încă un simpatizant PSD, Romeo Roşca (foto), uns şef-adjunct la Finanţe peste voia sa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când sunt la putere, PSD-iştii nu ezită să-şi pună oamenii la conducerea tuturor instituţiilor. Când sunt alţii la guvernare, nu s-ar da duşi nici morţi din funcţii.

BIHOREANUL vă dezvăluie strategia PNL-iştilor de a-i "descăuna", totuşi, atât pe directorii care n-au susţinut vreun concurs, fie şi aranjat, cât şi pe cei care au dat concursuri, expediindu-i pe meleaguri cât mai depărtate de Bihor...

Doi-trei pe lună

Despre şefii serviciilor deconcentrate din teritoriu - direcţii, agenţii, inspectorate, oficii - se spune că aplică programul de guvernare. Faptul că fiecare Guvern găseşte la conducerea acestora clientela celui precedent îl determină, logic, s-o schimbe cu cea proprie. Cu ce viteză, depinde nu doar de lipsa de scrupule, ci şi de profunzimea politizării instituţiilor, mai accentuată acum decât oricând.

La 4 luni după ce PNL a preluat guvernarea, în Bihor bilanţul depesedizării e anemic: liberalii au găsit la şefia celor 55 deconcentrate din judeţ funcţionari neînregimentaţi doar cât să-i numeri pe degete, iar PSD-işti şi UDMR-işti cât cuprinde.

În ianuarie, au reuşit să facă schimbări la doar două instituţii: la Casa de Pensii UDMR-istul Szarka Arpad, numit în 2018 de PSD, a fost înlocuit cu Andaluzia Coraş, o funcţionară neînregimentată, iar la Garda Forestieră, Maria Antal, pusă şefă tot de PSD deşi picase concursul pe post, cu Remus Moţiu, simpatizant PNL. În februarie, au mai "degajat" alţi trei reprezentanţi ai PSD: la ABA Crişuri, la RAR şi la Direcţia Silvică.

De sus în jos

Ultimele trei schimbări au fost rezultatul fie al unor negocieri personale, fie al unor forţări de la Bucureşti. La ABA, de pildă, Dorel Dume, care ocupa postul de director executiv prin concurs, l-a cedat fostului coleg din PD Ionel Avrigeanu după ce a primit în compensaţie şefia Sistemului de Gospodărire a Apelor.

La RAR, PNL-istul Nicolae Filip a preluat conducerea de la Dan Crăciun (care la rându-i îl înlocuise în 2012), iar la Direcţia Silvică Teodor Suciu i-a succedat lui Călin Horgoş numai după ce au fost schimbaţi şefii PSD-işti ai RAR şi respectiv Romsilva de la Bucureşti.

"Una dintre problemele noastre e că degeaba vrem să-i înlocuim pe şefii de aici, fiindcă la centru şefii sunt tot PSD-işti. Prima oară trebuie schimbaţi aceştia, altfel nu putem face şi schimbările în judeţ", spune un liberal.

Un "roşu" peste "galbeni"

Culmea e că în timp ce ei se căznesc să obţină undă verde de sus, liberalii s-au trezit cu încă un pesedist la butoane, şi nu oriunde, ci la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice.

Pe 31 ianuarie, fără "consultarea" prefectului Dumitru Ţiplea ori a preşedintelui PNL Bihor, Romeo Roşca, împuternicit să conducă AJFP Bihor cât timp titularul funcţiei, Ioan Mihaiu, fusese prefect al PSD-ului (2018-2019), a fost propulsat din simplu şef Serviciu Registru Contribuabili în cea de şef adjunct Administraţie, printr-un ordin al preşedintei ANAF, Mirela Călugăreanu, "moştenită" de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, de la predecesorul PSD-ist Orlando Teodorovici. Deşi decizia i-a înfuriat pe liberalii bihoreni, n-au ce face până la schimbarea şefei ANAF.

În "surghiun"

Liberalii vor să accelereze depesedizarea fiindcă urmează alegeri şi nu-şi permit să-i prindă cu adversarii la butoane. "Am identificat care directori, plini şi adjuncţi, sunt pe posturi prin numiri, interimari, şi care prin concurs. Cam o treime sunt fără concurs. Pe ei o să-i schimbăm prin alte numiri", afirmă un PNL-ist.

În prima categorie la loc de frunte e şeful Gărzii de Mediu, Mihai Togor, pe care prefectul îl vrea mazilit rapid fiindcă i-a ignorat dispoziţii. "A fost pus interimar în 2017 şi de atunci i s-a tot înnoit delegarea pe funcţie, ultima oară anul acesta pe 3 ianuarie, într-o zi nelucrătoare", spune o sursă.

Din a doua categorie sunt pe făraş şefii DSVSA, Remus Moţoc, şi APIA, Florian Pavel, care vor "beneficia" de principiul mobilităţii funcţionarilor: vor fi detaşaţi pe la Suceava ori Vaslui, departe de casă, până renunţă la funcţii.

Penelizarea

Surse din PNL susţin că găsirea unor înlocuitori de încredere nu e nici ea o sarcină uşoară. În unele instituţii liberalii ar pune şefi funcţionari neînregimentaţi, cum au făcut la Casa de Pensii, ca să nu fie acuzaţi de politizare. "Baiul e că funcţionarii nu prea acceptă, se tem că se întoarce PSD la putere şi se răzbună pe ei", zice un liberal.

Nici în propriile rânduri nu se găsesc, însă, mulţi membri care să-şi asume funcţii de conducere: cum PNL n-a mai guvernat de 8 ani, prin instituţii au rămas puţini liberali, iar aceştia n-au avut de-a face cu managementul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ura și dezbinare
Din articolul d-voastra eu inteleg doar ura viscerala impotriva unor oameni determinata doar de culoarea lor..culoare pe care tot d-voastra o creionati dupa bunul plac..nu tineti cont de Om ca fiinta..de principii,valori etc! Din contra..la un moment dat va contraziceti singuri ca in final sa iasa ceva in genul lui Caragiale..vrem schimbare pentru ca asa vrem noi nu pt ca trebuie sau am avea oameni mai competenti!! Nu ura si dezbinarea pentru protejarea unor interese meschine si personale stau la baza unei societati democratice,nu vreau sa traiesc intr-o societate in care respectul fata de semenii nostri e privit ca un pacat si blamat! Vrem o tara ca afara? Atunci sa ne unim cu totii..este exact dezideratul care sta la baza Romaniei “moderne” de azi,Romaniei mari!”
Postat 06 Martie 2020, 20:25 de Labrador
Tipic românesc
Se remarcă în articol două chestii tipic românești: - A fi "pus pe făraș", de parcă un director e un GUNOI doar pentru ca ar fi PSD-ist shi fără a i se ține cont de meritele reale!! (asta ține de exprimarea autorului acestui articol...). - A fi schimbat din funcție tot doar din cauza aparteneței politice, de parcă directorii PSD-iști sunt "diavoli" și trebuie să facă loc "ingerașilor" de la PNL (asta ține de mentalitățile idioate ale politicii autohtone...). Oribil și tipic românesc!! Dar imi poate spune cineva dacă mai există ceva normal în țara asta??!! Alta întrebare: Toate formațiunile politice din România s-au perindat la putere!! Pe vreme căreia a fost bine!! Schimbarea împărațilot, bucuria nebunilor!!
Postat 06 Martie 2020, 09:11 de AnaConda
CrisDumi
La ce măgării făcea Dume putea să aibă și cinci decenii de experiență. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6-13/dorele-te-am-prins-in-atentia-dna-directorul-dume-de-la-aba-crisuri-si-a-facut-firma-cu-care-capuseaza-institutia-152914.html
Postat 06 Martie 2020, 08:40 de oradeaveche
molima epilat-pensata-geluita
Personajele numite în funcții publice de către cele două partide importante (trei cu cel al conaționalilor noștri) care prezintă următoarele caracteristici: prenume diminutiv-drăgălaș (Gerry, Gindrovel, Gigel-Sorinel, Grațiela-Leocadia,etc) aspect estetic tip "Mbappe, CR7" adică păr uns și frezat cu modele, sprâncene pensate, bărbițe jumulite, respectiv îmbrăcăminte stil Botezatu-Grindeanu (mâneci prea scurte, pantaloni mulați pe bucile late, cămăși cu volănașe și nasturi lipsă pe pieptul epilat) sunt adevărata pandemie de care trebuie să ne ferim pentru ca să nu dispărem ca popor! Acești incapabili sunt prădătorii cei mai feroce și cei mai nemiloși pe care i-a cunoscut Romania vreodată, sunt mai periculoși pentru omul simplu de azi decât erau foștii noștri stăpâni străini deoarece străinul avea planuri pe termen lung cu noi în vreme ce dăunătorii ăștia de partid au planuri pe termen scurt și foarte scurt, vor să se îmbogățească într-un an-doi deoarece nu au timp mai mult la dispoziție și de aceea sunt nemiloși cu poporul... Trăim azi în vremea celor "Zece molime asupra României", toate zece ne vin de la acești politicieni care au chiulit de la școală, au lenevit la munca și apoi au învățat furtișagul pe spinarea semenilor lor!
Postat 06 Martie 2020, 08:38 de decalog
Cel mai bun exemplu e ABA ...
... unde Dume, cu o experiență în domeniu de cel puțin trei decenii, a fost înlocuit cu Avrigeanu, care are o experiență tot atât de veche ... în reeșaparea cauciucurilor auto !?! Amatorismul PNL înlocuiește mediocritatea PSD ... în rest, nimic nou !?!
Postat 06 Martie 2020, 08:30 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON