URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iulie 2015, 12:36

Debut cu succes al primei ediţii a Festivalului Resonnance

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul Resonnance a început cu dreptul, luni seară, când iubitorii muzicii clasice au umplut sala Teatrului de Stat pentru a-l asculta pe renumitul pianist elveţian Jean Claude Denervaud, care a interpretat Impromptu de F. Schubert, Rapsodia nr. 2 de J. Brahms, Balada nr. 3 de F. Chopin, Variaţiuni serioase de F.M. Bartholdy.

Seara a continuat cu Cvintetul cu pian nr. 2 de A. Dvorak, în acompaniamentul pianistei Lavinia Dragoş şi a Cvartetului Arcadia, format din Ana Torok, Răsvan Dumitru (vioară), Traian Boală (violă) şi Zsolt Torok (violoncel).

Festivalul a continuat marţi, la cantina Caritas Eparhial, cu concert de solidaritate susţinut din nou de pianiştii Lavinia Dragoş şi Jean Claude Denervaud pe note de Bach, Chopin, Brahms, Paul Constantinescu şi Enescu.

Miercuri, la sala festivă a Liceului Greco-Catolic, elevii Fundaţiei Resonnance vor susţine tot un concert de solidaritate, cu invitaţi din diverse asociaţii pentru persoane cu dizabilităţi din Oradea, care nu au acces la astfel de spectacole. Tinerii pianişti vor interpreta lucrări de Mozart, Chopin, Brahms, Webber, Hachaturian, Rachmaninoff, Prokofiev.

Elevii vor încheia Festivalul cu o seară de gală, joi, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria. Soare Egizia, Rusu Gerard Laurenţiu, Achim Cristiana, Ionescu Thomas, Poenaru Alice, Ilisz Dominik, Stan Joshua, Kallo Maya au vârste cuprinse între 9 şi 15 ani şi studiază la Colegiul Naţional Dinu Lipatti şi George Enescu din Bucureşti, Liceul de Arte Ion Vidu, din Timişoara, şi Liceul de Arte, Oradea. La fel ca în cazul celorlalte concerte, şi de data aceasta intrarea va fi gratuită.

Festivalul Resonnance este organizat de fundaţia culturală şi umanitară cu acelaşi nume din Elveţia, înfiinţată de pianista Elizabeth Sombart, eleva celebrului compozitor şi dirijor român Sergiu Celibidache. Misiunea fundaţiei este să aducă bucurie prin muzică în cămine de bătrâni sau de oameni nevoiaşi, care nu au acces la astfel de spectacole, dar şi să-i susţină pe tinerii pianişti de excepţie.

Ioana Carţiş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON