URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2021, 10:10

Dealuri la pământ: Viile şi livezile din jurul Oradiei dispar, pe nesimțite, pentru a se exploata ilegal resurse minerale (FOTO)

Dealuri la pământ: Viile şi livezile din jurul Oradiei dispar, pe nesimțite, pentru a se exploata ilegal resurse minerale (FOTO) CA-N VALEA JIULUI. Acoperite cândva cu vii, dealurile din zona Biharia au ajuns să formeze un peisaj ca din Valea Jiului. Excavatoare de mare capacitate ale firmei Euro Cărămida, cunoscută ca producătoare a cărămizilor Europoroton, decopertează stratul de sol fertil de pe mai bine de 10 hectare, scoţând de sub el argila pentru fabricarea blocurilor ceramice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românul mută şi munţii din loc, cu o condiţie: bani să iasă! Uneori, însă, e rentabilă şi mutarea dealurilor. Inspectorii Direcţiei Agricole Bihor au descoperit că una dintre colinele din împrejurimile Oradiei, altădată acoperite cu vii şi livezi, a fost "înjumătăţită", iar un alt deal a dispărut cu totul!

Mai bine de 11 hectare de teren agricol cu destinaţie pomicolă şi viticolă au fost transformate în exploatări pentru extracţia de argilă şi de nisip, evident mai bănoase decât cultivarea viei şi a pomilor fructiferi. Schimbarea reliefului s-a făcut, previzibil, prin încălcarea legii...

"Şantier" în... vie

Un control de rutină desfăşurat astă vară în Biharia de inspectori ai Direcţiei Agricole s-a lăsat cu o constatare care într-o ţară europeană civilizată ar fi fost de neimaginat: un teren agricol de peste 10 hectare situat pe Dealul Viilor este, de mai bine de 10 ani, "şantier pentru extragerea argilei". Cumpărat de Euro Cărămida, societate deţinută de câţiva cetăţeni italieni şi specializată în "fabricarea din argilă a cărămizilor, ţiglelor şi altor produse pentru construcţii" sub marca Europoroton, terenul nici măcar nu mai semăna cu o fostă vie.

Conform procesului-verbal încheiat pe 20 iunie 2020, "operatorul economic a amplasat obiectivul de investiţii Şantier pentru Extragerea Argilei" pe terenul aflat în extravilanul comunei Biharia "fără a deţine avizele şi aprobările legale prevăzute de art. 92 al Legii 18/1991", care interzice orice activităţi neagricole pe "terenurile de clasa I şi II, pe cele amenajate cu îmbunătăţiri funcţiare, precum şi pe cele plantate cu vii şi livezi, în parcuri naţionale, ansambluri istorice şi arheologice", excepţie făcând doar activităţile "cu destinaţie militară, liniile de înaltă tensiune, forarea şi echiparea sondelor, lucrările pentru exploatarea ţiţeiului şi gazului, pentru gospodărirea apelor şi realizarea de surse de apă".

Amenda...

Potrivit Legii 18/1991 a fondului funciar, terenurile agricole pot fi scoase din circuitul agricol, definitiv sau temporar, dar numai în anumite condiţii cumulative, una fiind extinderea intravilanului localităţii, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local, prin Hotărâre de Guvern şi cu avizul obligatoriu al Ministerului Agriculturii, şi "cu plata, de către persoana fizică sau juridică solicitantă, a taxelor prevăzute în anexele 1 şi 2 ale legii", taxe ce variază între 2 şi 4 lei pe metrul pătrat (în funcţie de clasa de fertilitate), sumele devenind venituri la Fondul Naţional de Ameliorare a fondului funciar, aflat la dispoziţia Ministerului Agriculturii.

În cazul celor 10 hectare de pe Dealul Viilor din Biharia, dată fiind încadrarea terenului în clasa a II-a, proprietarul SC Euro Cărămida SA ar fi avut de achitat o taxă de circa 250.000 lei, sumă deloc mare având în vedere că anul trecut firma a avut o cifră de afaceri de 40,767 milioane lei şi un profit net de 8,191 milioane lei.

Firma nu numai că n-a plătit taxa, dar nici măcar n-a solicitat scoaterea terenului din circuitul agricol, astfel că inspectorii Direcţiei Agricole au sancţionat-o, conform articolelor 111 şi 113 ale Legii 18, cu amenda maximă, de 30.000 lei, stabilind totodată, în baza articolului 114, şi "sancţiunea complementară de restabilire a situaţiei anterioare", adică "redarea circuitului agricol".

... un fleac!

Potrivit procesului-verbal, directorul firmei, Ioan Puşcaş, care a asistat la control şi la întocmirea actului de sancţionare, a notat că "nu avem observaţii", iar Euro Cărămida a achitat amenda fără s-o conteste, în termenul de 15 zile prevăzut de lege pentru a beneficia de reducerea de 50%. Promptitudinea nu e de mirare, având în vedere că jumătatea de 15.000 lei din totalul amenzii reprezintă abia 6% din taxa pe care, dacă ar fi respectat legea, trebuia s-o verse la Fondul Naţional. Cum se vede, însă, e mai profitabil să încalce legea decât s-o respecte.

Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole Bihor În octombrie, aceiaşi inspectori ai Direcţiei Agricole au revenit în control la Euro Cărămida pentru a verifica "îndeplinirea sancţiunii complementare de redare a circuitului agricol a terenului pe care agentul economic a amplasat Şantier de Extragerea Argilei în mod ilegal" şi, previzibil, au văzut că nici vorbă de aşa ceva. "Am constatat că nu a fost adusă la îndeplinire sancţiunea complementară prevăzută de art. 114 al Legii 18/1991", au scris inspectorii în noul proces-verbal, fără însă a mai stabili şi o altă sancţiune. De ce anume? "Din punct de vedere legal, nu putem sancţiona de două ori aceeaşi contravenţie", a explicat BIHOREANULUI şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan (foto).

Nivelare pentru nisip

Un alt deal, aflat în Episcopia Bihor către Biharia, vizavi de fostul Real II, a dispărut pe jumătate vara aceasta, iar de sub el se extrage nisip. Proprietarii terenului de 1,2 hectare, o familie din Oradea, Varga Gyula şi Ildiko, au comandat firmei Remigro lucrări de "nivelare şi terasare", autorizate de Primăria Oradea în luna ianuarie, cu scopul declarat de a înlocui livada de meri care exista pe deal, îmbătrânită, cu una de nuci, tânără.

În octombrie, după un control la faţa locului, Direcţia Agricolă a cerut anularea autorizaţiei, arătând că terenul n-a fost scos din circuitul agricol nici măcar temporar, procedură pentru care proprietarii ar fi trebuit să aibă avizul Ministerului Agriculturii şi să achite o taxă de aproximativ 36.000 lei, adică sub 10% din cea de 470.000 lei achitată de proprietari pentru lucrările de terasare.

Primăria, deşi a consemnat în certificatul de urbanism care a stat la baza emiterii autorizaţiei că "este obligatorie conservarea şi protejarea livezilor şi viilor aflate în imediata proximitate a oraşului", nu a anulat autorizaţia eliberată pentru "nivelare şi terasare", fiindcă din punct de vedere legal nu are de ce, în condiţiile în care proprietarii terenului au declarat că vor planta o livadă cu nuci, iar în această situaţie Direcţia Agricolă a putut dispune doar sistarea lucrărilor. Motivul? Sub pretextul terasării, SC Remigro SRL excavează dealul pentru a extrage nisip, material pentru construcţii, pe care îl vinde firmelor angajate de Primăria Sânmartin pentru lucrări la reţelele de apă şi canalizare din comună.

La negru

Radu Miron, şeful Compartimenului de Inspecţie Teritorială Bihor al ANRMContactat de BIHOREANUL, Radu Miron (foto), şeful Compartimenului de Inspecţie Teritorială Bihor al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, afirmă că Euro Cărămida Biharia deţine un permis pentru extragerea argilei, aşadar achită redevenţe statului. La eliberarea acestuia, însă, nu s-a verificat decât dreptul de proprietate al firmei asupra terenului, nu şi scoaterea acestuia din circuitul agricol.

În schimb, Remigro nu are nici licenţă ca să extragă nisipul pentru construcţii (act care se emite pe câte 10 ani), nici permis (care se emite şi se înnoieşte anual), astfel că nu plăteşte statului nimic în schimbul exploatării acestei resurse. De altfel, obiectul de activitate al firmei este doar "comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi materialelor de construcţii" din categoria "nisip, pietriş etc", precum şi al "echipamentelor sanitare", prin urmare activitatea de extragere a nisipului este frauduloasă.

BIHOREANUL a încercat să obţină şi punctele de vedere ale reprezentanţilor celor două firme, aflând că şeful Remigro este în spital şi nu poate comunica, în timp ce directorul Euro Cărămida a refuzat efectiv să facă vreo declaraţie, motivând că "nu am ce discuta cu ziarele problemele societăţii". Concluzia? Niciuna dintre firmele care rad dealurile din jurul oraşului nu riscă decât amenzi nesemnificative pe care le plătesc ca să-şi continue activităţile ilicite fiindcă legislaţia e şubredă şi instituţiile nu le pot opri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON