De ziua Maghiarilor de Pretutindeni, Primăria Sfântu Gheorghe a împodobit oraşul cu drapelul Italiei. La fel ca cel al Ungariei, steagul italian este alcătuit din culorile roşu, alb, verde, însă cel al Ungariei are dungile orizontale, în timp ce drapelul italienilor are dungile amplasate vertical, anunţă Adevărul.ro.
Potrivit sursei citate, cu toate că eroarea a fost observată repede pe reţelele de socializare, primarul a rămas ferm pe poziţii.
"Sunt panglici", au susţinut reprezentanţii Primăriei, care, de fapt, încearcă astfel să iasă din altă problemă generată de respectivele steaguri, respectiv faptul că Prefectura Covasna ceruse Primăriei Sfântu Gheorghe să amplaseze steaguri ale României lângă cele ale Ungariei.
"În momentul de faţă, pregătindu-se de comemorarea festivă a 170 de ani de la Revoluţia şi Lupta de Independenţă din 1848–1849, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a decorat centrul oraşului cu panglici de culori naţionale ungureşti, Piaţa Libertăţii cu drapel naţional unguresc şi câteva străzi cu cocarde. Niciunul dintre aceste simboluri nu este drapelul oficial al Ungariei, drapelul naţional unguresc nefiind acelaşi lucru cu drapelul Ungariei", se arată în comunicatul Primăriei Sfântu Gheorghe.
Văzând grozăvia, Prefectura Covasna a anunţat că l-a somat pe primarul din Sfântu Gheorghe să respecte legea privind arborarea drapelului naţional al României şi să intre în legalitate până miercuri respectiv să arboreze şi tricolorul pe străzile oraşului.
"Ca urmare a arborării, în data de 13.03.2018, a mai multor drapele ale Ungariei în centrul municipiului Sfântu-Gheorghe, Instituţia Prefectului Judeţul Covasna a transmis o somaţie Primarului municipiului Sfântu Gheorghe, prin care s-a solicitat respectarea prevederilor Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice. Potrivit art.7 din Legea nr.75/1994, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi", arată documentul.
Primăria din Sfântu Gheorghe organizează, joi, o serie de manifestări pentru a marca 15 martie - Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar invitat special va fi dr. Lázár János, ministru, Şef al Cabinetului Prim-ministrului Ungariei. Conducerea municipalităţii susţine că acesta este motivul pentru care drapelul Ungariei va fi arborat lângă steagul României numai cu ocazia vizitei oficialului ungar pe ziua de 15 martie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.