URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Iulie 2014, 15:44

De toate pentru toţi: Şcoală postliceală şi cursuri pentru liceenii care pică Bacul, la Universitatea din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Porţile Universităţii din Oradea vor fi deschise, din toamnă, şi pentru cei care n-au diplomă de Bacalaureat. Rectorul Constantin Bungău a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că va profita de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 49/2014, care modifică Legea Educaţiei şi care permite universităţilor să şcolarizeze şi absolvenţi de liceu care nu pot ori nu vor să facă o facultate.

Mai precis, OUG 49/2014 dă universităţilor oportunitatea să îşi înfiinţeze un Colegiu Postliceal Universitar prin care să organizeze cursuri postliceale şi un Centru de pregătire a absolvenţilor de liceu care nu au promovat sau nu s-au prezentat la examenul de Bacalaureat, iar Universitatea din Oradea vrea să îşi înfiinţeze ambele structuri.

"Cred în oportunitatea cursurilor în domeniul Sănătate şi asistenţă medicală, Estetică şi igiena corpului, Producţie media, Comerţ, Informatică sau Transporturi, câteva dintre posibilele cursuri pe care le putem dezvolta în cadrul Colegiului Postliceal", a declarat Constantin Bungău. Centrul de pregătire a absolvenţilor de liceu fără diplomă de Bacalaureat va organiza strict disciplinele de examen cerute de cursanţi.

Toate aceste cursuri vor fi predate de cadrele didactice ale Universităţii, care vor fi plătite suplimentar, în sistem de plată cu ora. Pentru Colegiul Postliceal, Ministerul Educaţiei nu asigură finanţare, astfel că acesta va funcţiona exclusiv din taxele cursurilor. Pentru absolvenţii de liceu care vin la pregătire, Ministerul dă însă bani, astfel că ei vor face cursurile gratuit.

Întrebat dacă aceste două structuri noi nu vor pune o presiune mai mare pe bugetul sărăcit al Universităţii, rectorul Constantin Bungău a precizat că, din contră, ele vor aduce venituri suplimentare instituţiei, pentru că fiecare facultate este obligată să direcţioneze 30% din veniturile ei către administraţia centrală a Universităţii. Pe lângă beneficiile financiare, rectorul spune însă că Universitatea este "datoare" judeţului să ofere aceste servicii de şcolarizare.

Înfiinţarea celor două structuri precum şi modul exact în care vor funcţiona acestea vor fi stabilite în şedinţa Senatului universitar din 16 iulie. Cert este că rectorul Constantin Bungău vrea ca ambele structuri să înceapă să funcţioneze cât mai repede. "După hotărârea de Senat, pentru centrul de pregătire vom începe să facem preînscrieri pentru toate posibilele cursuri care aparţin domeniilor Universităţii din Oradea. Este o instituţie norocoasă, pentru că poate să organizeze cursuri în toate domeniile", a declarat rectorul.

Pe de altă parte, aceeaşi OUG permite Universităţii să organizeze cursuri doctorale la frecvenţă redusă, ceea ce, în opinia rectorului, este chiar benefic. "Sunt anumite domenii de doctorat care au nevoie de studii bazate pe profesie. Nu poţi face o teză în arhitectură dacă nu profesezi ca arhitect. (...) Există jurişti care vor să facă doctoratul. Cum poate să scoată o teză utilă dacă nu a fost procuror, avocat?", a precizat rectorul. Iar cei care profesează în domeniu riscă să nu aibă timpul necesar să facă un doctorat la frecvenţă, adică în trei ani. "Sunt teze foarte bune şi la frecvenţă redusă", a mai spus Bungău.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Da!
Nu-i frumos dragilor, sa radeti de postliceala si de "studentii" sai, vor fi cei mai tari la Universitate.
Postat 04 Iulie 2014, 09:04 de Mary
1+1=0
facultate fara bac! ce poate fi mai tare? - intre materiile obligatorii vor fi tabla inmultirii si alfabetizarea.
Postat 03 Iulie 2014, 22:44 de Botox
Porecla
Bine-i zisesi Budulea Taichi. Uitate la el ce tare seamana. Ha ha ha.
Postat 03 Iulie 2014, 22:03 de Petru
Bun!
In sfarsit la Sorbonica vor fi "studenti" pe masura faimei. Bravo Budulea Taichi!!!!!
Postat 03 Iulie 2014, 17:28 de Karina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON