URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2020, 19:27

De marți, în Oradea... Află care sunt noile RESTRICŢII impuse după înmulţirea cazurilor Covid-19! 

De marți, în Oradea... Află care sunt noile RESTRICŢII impuse după înmulţirea cazurilor Covid-19!  (foto: arhivă)

În Oradea, incidenţa Covid-19 a depăşit 3 cazuri la mia de locuitori, astfel că, de marţi, 27 octombrie, în municipiu vor fi în vigoare noi restricţii, conform unei hotărâri emise de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor. Nu se impune, în schimb, carantinarea municipiului, potrivit analizei făcute de DSP.

De marţi, pe teritoriul Oradiei va fi obligatorie purtarea măştii atât în interior, cât şi în spaţiile deschise, astfel încât "să acopere nasul şi gura", de către toate persoanele cu vârsta mai mare de 5 ani. 

De asemenea, după trecerea în "scenariul roşu", pentru prevenirea răspândirii virusului, restaurantele şi cafenelele din municipiu sunt obligate să-şi suspende activitatea în spaţii închise, dar vor putea servi pe terase sau livra la domiciliu.

Pe terase, mesele trebuie să fie dispuse la o distanţă de minim 2 metri şi nu pot fi ocupate de mai mult de 6 persoane în acelaşi timp (dacă acestea sunt din familii diferite). 

Restaurantele şi cafenelele din interiorul pensiunilor şi hotelurilor pot rămâne deschise, dar vor putea avea drept clienţi doar persoanele cazate în respectiva unitate. 

Aceeaşi hotărâre a CJSU – care pune în practică reglementările de la nivel naţional – arată că "organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole sau concerte" este interzisă în Oradea.

Astfel, instituţii de cultură ca Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, Filarmonica de Stat vor trebui să-şi suspende spectacolele şi să-şi închidă porţile publicului, în contextul depăşirii incidenţei de 3 cazuri Covid la mia de locuitori. De asemenea, Cinema Palace din Lotus Center nu va mai putea rămâne deschis. 

Totodată, de marţi, 27 octombrie, este interzisă în Oradea "activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc". 

După cum BIHOREANUL a informat deja, şcolile şi grădiniţele din Oradea îşi închid porţile, însă lecţiile continuă în mediul online. 

Toate aceste măsuri vor fi revizuite în următoarea perioadă, iar astfel, dacă incidenţa (cumultată raportat la ultimele 14 zile) cazurilor Covid-19 va scădea sub 3 la mia de locuitori, restricţiile vor fi ridicate. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@Kid
Stii, daca lumea ar respecta niste chestii minime, de mult am fi incheiat povestea covid19. Pana acum, scolile nu sunt focare. Toate cadrele si toti elevii au contactat virusul la intruniri/evenimente private. Pana la urma si restaurantele ar putea functiona fara probleme: fara aer conditionat, masca cat timp vorbesti cu chelnerul, o dai jos cat timp mananci (in acest timp nu-l chemi chelnerul pt nimic - ca mai vrei sos sau nu stiu ce / oricum cei care se vad la terasa/restaurant se intalnesc si in privat). Cu minima disciplina s-ar putea. Dar n-ai cu cine. Revenind la problema de a face scoala fata in fata. Sunt domenii/discipline unde scoala online nu face altceva decat sa-ti pierzi timpul. In domeniile practice, experimentale ar trebui asigurat continuitatea. Toate domeniile pur teoretice pot fi trecute exclusiv online, chiar pt cativa ani (poate si definitiv). Dar cum vrei sa pregatesti specialisti in domenii cu dexteritate? Evident ar fi momentul eliminarii finantarii pe echivalent elev/student in domeniile practice. Asa ai obtine reducerea marimii claselor/grupelor... ai pregati specialisti mai buni... Sincer, am fi putut invata din pandemie ...multe... cum sa ne organizam pt un viitor mai modern... dar nu s-a dorit...
Postat 27 Octombrie 2020, 09:22 de sasi
Scoala obligatoriu online, indiferent de scenariu
Copii sunt un vector aproape perfect de transmitere a virusului. Dupa infectare, marea majoritate sunt asimptomatici, spre deosebire de adulti. Iau virusul si il transmit mai departe parintilor si bunicilor, care supraaglomereaza cateva zile mai tarziu spitalele. Ar fi bine sa se inteleaga odata ca la cursuri cu prezenta fizica, trebuie sa ramana doar clasele 8 si 12. Restul online! Indiferent de scenariu, galben, rosu, mov sau albastru cu picatele! Pe de alta parte, scenariul in care adultii stau acasa, nu poate fi luat in considerare si asa mergem in cap cu economia. Riscul infectarii este asumat cu un pret, stabilitatea economiei! Exemplu din Oradea si probabil ca se poate extrapola la nivel de tara: cadru didactic confirmat covid. Copii de la clasele la care a predat sunt carantinati la domiciliu. Pana aici pare totul ok, DAR parintii copiilor NU sunt carantinati la domiciliu, NU li se fac teste si SE DUC la serviciu. Noapta mintii! Pai mai boilor de la butoane: trebuie testati TOTI copii carantinati si dupa aia lasati parintii la serviciu. Oricum rezultatele vin in max 2 zile, nu e ca lipsesc mult de la serviciu. Poate mai intervine si o sambata sau o duminica pe traseu sau pot lucra partial online. Trag concluzia: pentru a nu plati cateva zeci de teste in plus, riscati viata si sanatatea adultilor. Oricum, daca un adult sta cateva zile in spital, costurile cu el depasesc valoarea testelor pe care TREBUIA sa le faceti copiilor carantinati. Deci unde e eficienta?
Postat 27 Octombrie 2020, 06:28 de Kid
jocuri de noroc - inchise definitiv!
jocurile de noroc ar trebui scoase in afara legii si lichidate... nu aduc decat boli psihice -dementa, tristete/depresii in familii, drame, etc. *** pentru parinti, cred ca cel mai bine este sa isi tina copiii de gradinita/cresa acasa, pana in primavara viitoare. intreg sistemul de invatamant este si va fi tulburat de virus pana in vara viitoare, probabil.
Postat 26 Octombrie 2020, 20:31 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON