URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Ianuarie 2021, 21:30

De dragul muzicii: doi artiști renumiți concertează pro-bono la Oradea, în lipsa de fonduri a Filarmonicii

De dragul muzicii: doi artiști renumiți concertează pro-bono la Oradea, în lipsa de fonduri a Filarmonicii Cesar Alvarez (foto: Filarmonica Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi artiști de renume internațional, dirijorul Cesar Alvarez și violonistul Artur Kaganovskiy, s-au oferit să susțină pro-bono concertul programat la Filarmonica de Stat, care din lipsa de fonduri a instituției urma să se amâne, după cum reiese dintr-un comunicat remis de instituția orădeană. 

Astfel, seara de vineri, începând cu ora 19, aduce pe scenă nume mari, într-un dialog muzical între Vivaldi şi Piazzolla, susținut sub bagheta dirijorului spaniol César Álvarez și avându-l ca solist pe violonistul Artur Kaganovskiy din New York.

Concertul extraordinar „8 Anotimpuri - O planetă” are la bază „Anotimpurile”, compoziţia originală scrisă de Vivaldi în 1721, un grup de patru concerte pentru vioară, orchestră de coarde şi continuo, care este reluată de Piazzolla în 1965, în „Anotimpurile din Buneos Aires”, o muzică la graniţa dintre folclorul argentinian, muzica clasică şi jazz.

César Álvarez este considerat de criticii internaționali drept una dintre cele mai puternice valori ale dirijării orchestrale. Maestrul este invitat să lucreze cu unele dintre cele mai importante orchestre din lume, a împărțit scena cu unii dintre cei mai buni muzicieni mondiali, realizează turnee în fiecare sezon în numeroase țări. A fost pe rând dirijor principal al Orchestrei Filarmonice Tomsk (Rusia) și al Orchestrei Simfonice de Stat din Murcia (Spania).

Violonistul de origine rusă Artur Kaganovskiy a fost descoperit la vârsta de șase ani, a absolvit Juilliard School din New York, este premiat la numeroase concursuri și burse, a concertat peste tot în Europa, America de Nord și de Sud și China, colaborând cu orchestre celebre și cu artiști de renume mondial, a predat cursuri de măiestrie în Turcia, Budapesta, SUA și Mexic. 

Artur Kaganovskiy folosește în prezent vioara „Ex-V. Pikayzen” construită în anul 1720 de Carlo Antonio Testore.

Pe de altă parte, melomanii sunt așteptați și la concertul de joi, de la ora 19, ce îi are în prim plan pe tânărul oboist orădean Gáti Sándor și pe dirijorul Janko Zsolt. Programul cuprinde Flautul fermecat, uvertură de Wolfgang Amadeus Mozart, Introducere, temă și variațiuni pentru oboi și orchestră în Fa major, op. 102 de Johann Nepomuk Hummel și Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60 de Ludwig van Beethoven.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON