URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2021, 21:30

De dragul muzicii: doi artiști renumiți concertează pro-bono la Oradea, în lipsa de fonduri a Filarmonicii

De dragul muzicii: doi artiști renumiți concertează pro-bono la Oradea, în lipsa de fonduri a Filarmonicii Cesar Alvarez (foto: Filarmonica Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doi artiști de renume internațional, dirijorul Cesar Alvarez și violonistul Artur Kaganovskiy, s-au oferit să susțină pro-bono concertul programat la Filarmonica de Stat, care din lipsa de fonduri a instituției urma să se amâne, după cum reiese dintr-un comunicat remis de instituția orădeană. 

Astfel, seara de vineri, începând cu ora 19, aduce pe scenă nume mari, într-un dialog muzical între Vivaldi şi Piazzolla, susținut sub bagheta dirijorului spaniol César Álvarez și avându-l ca solist pe violonistul Artur Kaganovskiy din New York.

Concertul extraordinar „8 Anotimpuri - O planetă” are la bază „Anotimpurile”, compoziţia originală scrisă de Vivaldi în 1721, un grup de patru concerte pentru vioară, orchestră de coarde şi continuo, care este reluată de Piazzolla în 1965, în „Anotimpurile din Buneos Aires”, o muzică la graniţa dintre folclorul argentinian, muzica clasică şi jazz.

César Álvarez este considerat de criticii internaționali drept una dintre cele mai puternice valori ale dirijării orchestrale. Maestrul este invitat să lucreze cu unele dintre cele mai importante orchestre din lume, a împărțit scena cu unii dintre cei mai buni muzicieni mondiali, realizează turnee în fiecare sezon în numeroase țări. A fost pe rând dirijor principal al Orchestrei Filarmonice Tomsk (Rusia) și al Orchestrei Simfonice de Stat din Murcia (Spania).

Violonistul de origine rusă Artur Kaganovskiy a fost descoperit la vârsta de șase ani, a absolvit Juilliard School din New York, este premiat la numeroase concursuri și burse, a concertat peste tot în Europa, America de Nord și de Sud și China, colaborând cu orchestre celebre și cu artiști de renume mondial, a predat cursuri de măiestrie în Turcia, Budapesta, SUA și Mexic. 

Artur Kaganovskiy folosește în prezent vioara „Ex-V. Pikayzen” construită în anul 1720 de Carlo Antonio Testore.

Pe de altă parte, melomanii sunt așteptați și la concertul de joi, de la ora 19, ce îi are în prim plan pe tânărul oboist orădean Gáti Sándor și pe dirijorul Janko Zsolt. Programul cuprinde Flautul fermecat, uvertură de Wolfgang Amadeus Mozart, Introducere, temă și variațiuni pentru oboi și orchestră în Fa major, op. 102 de Johann Nepomuk Hummel și Simfonia a IV-a în Si bemol major, op. 60 de Ludwig van Beethoven.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON