URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Ianuarie 2018, 13:38

De Centenar, Tokes sprijină autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc şi cere ajutor „fraţilor români” împotriva antimaghiarismului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Europarlamentar ales pe listele partidului de guvernământ din Ungaria, fostul episcop orădean Laszlo Tokes s-a pronunţat, într-o „Declaraţie de Anul Nou” remisă presei în cursul zilei de marţi, pentru realizarea autonomiei teritoriale a maghiarimii din România, pe care o consideră ca fiind una din „schimbările democratice” care „trebuie să continue” după răsturnarea regimului comunist.

„Căutăm prieteni şi aliaţi români”

În declaraţia sa, fostul episcop consideră că „schimbările democratice” începute în România în decembrie 1989 trebuie continuate, deoarece „maghiarii din Transilvania au stat mereu în fruntea luptei împotriva dictaturii comuniste”.

Criticând UDMR pentru colaborarea cu PSD, „partidul lui Iliescu”, inclusiv la adoptarea unor legi de natură „să lezeze statul de drept și să favorizeze actele de corupție”, Tokes afirmă că „în noul an dorim schimbarea acestei atitudini”.

„Țara noastră se pregătește să jubileze în acest an centenarul făuririi României Mari. O adevărată sărbătoare ar fi motivată doar dacă țara ar reuși să scape definitiv de comunism și de urmările lui nefaste”, spune eurodeputatul, adăugând că, pe de altă parte, „comunitatea maghiară din România ar putea privi cu respect această aniversare seculară doar dacă ar lua sfârșit practica asupririi național-comuniste și dacă s-ar putea simți la ea acasă în această țară, care este și a ei”.

Pentru acest deziderat, spune Tokes, „căutăm acei prieteni și aliați români cu care să putem dialoga și conlucra în spiritul respectului reciproc, al dragostei, al egalității”, pentru a preveni împreună „ca forțele ultranaționaliste să reușească să profite de centenar, respectiv de antimaghiarism, în scopuri politice meschine”.

Sprijin necondiţionat pentru autonomia teritorială

Preşedintele CNMT îşi exprimă speranţa că anul 2018, când se împlinesc 100 de ani nu doar de la Marea Unire a Transilvaniei cu Regatul României, ci şi înfiinţarea Consiliului Naţional Secuiesc, va putea fi declarat "an dedicat autodeterminării naționale maghiare”.

Concret, Tokes spune că, în calitatea pe care o are, sprijină două demersuri având ca scop autonomia maghiarimii din Tranislvania, amintind că CNMT susţine strângerea de semnături pentru aşa-numitul Minority Seif Pack, o iniţiativă legislativă propusă la nivel european pentru „ocrotirea minorităţilor naţionale”, iar pe de altă parte subliniază „sprijinul necondiţionat” pentru proiectul de lege depus la Parlament de preşedintele UDMR Covasna, Kulcsár-Terza József-György ce vizează autonomia culturală, financiară şi teritorială a Ţinutului Secuiesc .

Tokes salută, în context, poziţia comună exprimată la Cluj în prima zi a acestei săptămâni de reprezentanţii celor trei partide ale maghiarilor din România, PCM, PPMT şi UDMR, această din urmă formaţiune fiind „dojenită” însă pentru că nu şi-a asumat iniţiativa ca partid.

Alegerile din Ungaria, liant pentru maghiarime

În declaraţia sa, Laszlo Tokes aminteşte, de asemenea, că în acest an în Ungaria vor avea loc alegeri parlamentare, pe care le vede ca având un „rol integrator” al „naţiunii maghiare”, la a cărei „unificare peste graniţe” contribuie. Participarea maghiarilor de pretutindeni la alegeri conferă conținut concret instituției universale a cetățeniei maghiare, pe de altă parte conectează în mod organic maghiarimea de dincolo de granițele statului ungar la circulația sanguină a întregii națiuni”.

Preşedintele CNMT afirmă că forul pe care îl conduce „doreşte să contribuie” prin reţeaua sa organizatorică din Ardeal şi prin activitatea sa în parteneriat cu PPMT la „înfăptuirea transformărilor sociale democratice din România și la îmbunătățirea situației minorităților naționale” în anul „dedicat autodeterminării naționale maghiare”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON