URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2018, 20:11

De Centenar: La Mădăras a fost dezvelită o placă din marmură cu numele delegaţilor la Marea Unire (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sub egida manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, joi, în comuna Mădăras a fost dezvelită o placă din marmură cu numele celor patru delegaţi din comună la Marea Unire din 1918. La eveniment a fost prezent şi nepotul profesorului şi publicistului Teodor Neş, unul dintre delegaţi.

Patru pentru Unire

La evenimentul din Mădăras, organizat de Muzeul Ţării Crişurilor şi Consiliul Judeţean Bihor, au participat, joi, circa 200 de persoane. Astfel de plăci vor fi montate şi în alte localităţi din judeţul Bihor în Anul Centenarului, ele fiind oferite ca sponsorizare de firma Marmo-Granit Vaşcău şi scrise prin grija Muzeului Ţării Crişurilor.

Pe clădirea Primăriei Mădăras a fost fixată prima placă comemorativă cu numele a patru delegaţi locali: Teodor Neş (profesor, Mădăras), Romul Buzilă (învătăţor, Mădăras), Ioan Teorean (Mădăras) şi Nicolae Costa (Homorog).

Preotul paroh Dumitru Cristea a sfinţit placa comemorativă şi a făcut o rugăciune pentru eroii neamului. Primarul comunei, Dan Alexandru Tiurbe, i-a invitat apoi pe cei prezenţi în căminul cultural, unde directorul MŢC, Aurel Chiriac, a vorbit despre eveniment, spunând că Mădărasul este prima localitate din circa 60 în care se vor dezveli astfel de plăci.

Dorinţa moştenitorului

Prezent la manifestare a fost şi prof. dr. Gabriel Moisa, care le-a vorbit participanţilor despre cei patru delegaţi din zona Mădărasului la Marea Unire de la 1918 şi despre importanţa evenimentului istoric al unirii Transilvaniei cu ţara, ţinând să sublinieze în special valoarea profesorului Teodor Neş în istoria locului, dar şi că acest mare român a fost mai mult de un deceniu directorul Liceului Emanuil Gojdu din Oradea.

Ulterior, profesorul Teodor Neş a fost promovat în Ministerul Învăţământului la Bucureşti, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, fiind înmormântat în Cimitirul Belu.

În cadrul manifestării de joi, primarul Dan Tiurbe a înmânat diplome de onoare moştenitorilor celor patru delegaţi. În numele lor a vorbit profesorul Teodor Neş, nepotul marelui român din Mădăras, care a emoţionat audienţa şi şi-a exprimat dorinţa ca Şcoala Gimnazială nr. 1 din comună să poarte numele unchiului său. Directoarea şcolii, Ancuţa Cionca, s-a angajat să înceapă demersurile legale în acest sens.

Invitat de onoare la Primăria Mădăras a fost Maurizio Passerotti, consulul onorific al României în regiunea autonomă Trentino Alto Adige, care a venit în Bihor însoţit de preşedintele Fundaţiei Culturale Vale di Cenbrn Italia pentru a pune bazele unei colaborări cultural-artistice cu Ansamblul Folcloric "Cununiţa" Mădăras.

Pentru toţi cei prezenţi, manifestarea s-a încheiat cu un spectacol artistic dat de acelaşi ansamblu, care a prezentat dansuri populare în coregrafia lui Mircea Dărăban. La final, dansatorii, spectatorii şi invitaţii s-au prins în Hora Unirii.

Viorel Orbai 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON