URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2017, 10:27

De ce se tem cel mai mult tinerii din România?

De ce se tem cel mai mult tinerii din România? foto generic, cotidianul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un proiect numit Europa2038 a realizat o cercetare cu privire la îngrijorările tinerilor din Austria, Albania, Germania, Italia, România, Spania şi Marea Britanie.

Echipa românilor a fost alcătuită din trei psihologi orădeni, cadre universitare la Universitatea din Oradea: Carmen Hortensia Bora, Simona Trip şi Gabriel Roşeanu.

În ţara noastră 437 de tineri (62% femei, 38% bărbaţi), inclusiv orădeni, au completat un chestionar cu privire la priorităţile lor în ceea ce priveşte viitorul, ce priorităţi ar trebui Uniunea Europeană să seteze pentru anul 2038 şi - mai interesant - de ce anume se tem mai mult aceşti oameni când vine vorba de viitorul lor. Ce a reieşit a fost faptul că tinerii din România se tem cel mai mult de… terorism.

Dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 19 ani, 24,7% se tem de terorism, 22,1% de nedreptate, iar 21,6% de violenţă şi infracţiuni. Tinerii cu vârste între 20 şi 25 de ani se tem în mare parte tot de terorism (36,3%), de corupţie (27,5%) şi violenţă (26,3%). Rezultatele studiului (în funcţie de vârstă) se pot consulta aici.

Şi acum să explicăm puţin temerea principală a respondenţilor din România şi să vedem cum i-am putea linişti pe tineri în ceea ce priveşte terorismul.

"Terorism" este un termen mult vehiculat de agenţiile massmedia, în toată lumea, dar în special de cele din Statele Unite ale Americii. "Terorism" este totodată parte din cuvântările liderilor politici din Statele Unite şi din ţările aliate SUA. Ca tânăr trebuie să înţelegi că "terorism" e o paletă întreagă de nuanţe, de la schimbul ilicit de informaţii de stat şi până la un supermarket aruncat în aer. Nu tot ceea ce desemnează "terorismul" implică violenţă şi moarte, chit că în ziua de azi cuvântul a devenit sinonim cu cele două.

Aparte de interesele politice şi economice ale Statelor Unite care se folosesc de ideea de terorism pentru a invada alte ţări cu scopul de a instaura regimuri prietene ce ulterior dezvoltă parteneriate strategice şi economice favorabile americanilor şi aliaţilor acestora, termenul – de ar fi să întrebi americanul de rând – desemnează ceva vag şi generalist care totuşi inspiră incertitudine şi teamă.

Luând ideea de "terorism" insuflată de guvernul SUA a ultimilor 5 ani şi comparând numărul victimelor acestuia putem constata că mult mai mulţi americani au murit în 2014 de boli de inimă (614.348), cancer (591.699), probleme respiratorii (147.101), accidente (136.053), infact (133.103), Alzheimer (93.541), diabet (76.488) sau suicid (42.773) decât în atacuri teroriste. Din 2004 şi până în 2013 doar 80 de americani au fost ucişi în atacuri teroriste. Din 2000 şi până în 2013 au existat în schimb 28 de accidente aviatice în SUA care au rezultat în moartea a 1295 de pasageri. Şansa de a muri într-un accident aviatic în Statele Unite este de 1 la 29.400.000. Putem deduce deci că şansa de a muri într-un atentat terorist, în condiţiile în care acesta provoacă mai puţini morţi, este mult mai mică.

Terorismul, la fel ca accidentele aviatice, implică un număr mare de morţi violente. Incidentele cu un număr mare de decese violente sunt mai intens mediatizate tocmai datorită rarităţii lor iar subiectul este "muls" de către televiziuni şi ziare din cauza efectului de "şoc" pe care moartea violentă a unui grup de persoane îl produce. Chit că morţile violente din SUA survenite prin împuşcare cu arme de foc se ridicau la 13.286 în anul 2015 (conform statisticilor FBI), mediatizarea acestora se face succint, selectiv şi uneori subiectiv, acestea nerămânând astfel în conştiinţa colectivă prea multă vreme.

Prin urmare, deşi numărul americanilor care omoară alţi americani într-un an este cu mult mai mare decât al teroriştilor care omoară americani în decurs de un an, factorul mass-media şi perpetuarea ideii de "terorism" de către liderii politici ai lumii fac din ultima un subiect des vehiculat, încărcat de necunoscut şi unealta perfectă pentru a motiva politica expansivă a unora dintre marile puteri ale lumii.

Printre alte lucruri de care se tem tinerii români se numără violenţa sexuală, bolile, sărăcia, corupţia, un posibil război în Europa şi dezastrele naturale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Spălați la creier sărmanii..
Dacă vor să se teamă de bau-baul cu centură, cuțit, sau autoturism, n-au decât să emigreze în vestul Europei. La noi e încă liniște și bine, câtă vreme nu permitem puhoiului să dea năvală, sau vre-unei mega-moschei să fie ridicată în capitală. Teama ar trebui să fie faptul că devenim niște zombi denaționalizați, depersonalizați, manipulați să reacționâm la fel ca toată lumea. Între jobul corporatist idiot, "shopping mall", tembelizor și "fitness", nu ne mai rămâne vreme de contemplare a adevăratelor valori ale vieții: credință, familie, cultură, neam, prieteni de valoare. Frunze în vânt bătute după cum vor păpușarii planetari.. frică de terorism.. incredibil.
Postat 26 Iulie 2017, 14:09 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON