URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2018, 13:00

De ce învingătorii continuă să învingă

De ce învingătorii continuă să învingă foto: gnttips.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Psihologii s-au axat însă nu pe lupta fizică dintre două persoane, ci pe un alt semn de putere care este caracteristic exclusiv oamenilor: prestigiul. A avea prestigiu înseamnă a avea putere, iar a câştiga prestigiu în urma unei competiţii seamănă foarte bine cu o luptă fizică câştigată. Aparte de contactul fizic, sunt implicaţi aceiaşi factori.

Prin urmare s-a luat exemplul unei trupe de muzicanţi ai unui liceu din Statele Unite. Deoarece se presupunea că, în comunitatea lor restrânsă de muzicieni, îndemânarea, talentul şi rolul îndeplinit în formaţie reprezintă cu toţii indicatori ai prestigiului, cei 177 de membri ai trupei au fost rugaţi să numească şi grupeze în funcţie de abilităţi colegii. S-a format astfel o listă a cărei medie a rezultat într-o serie de nume care figurau în top. Cercetătorii au analizat apoi fizic şi psihic subiecţii din eşantion, iar revelaţia a venit nu pe filieră psihologică, ci biologică.

Cei care dobândiseră prestigiu în urma afişării listei şi prezenţei lor în top au prezentat niveluri mai crescute de testosteron decât ceilalţi membri ai formaţiei. Mai mult, cei aflaţi în coada listei au avut niveluri mai scăzute sau neschimbate ale testosteronului.

Ipoteza studiului publicat luna trecută postulează că învingătorii unei competiţii ajung să se bucure în lunile imediat de după victorie de avantajele nivelului crescut de testosteron din corp: încredere şi stimă de sine crescute şi motivaţie mai bine înrădăcinată. Prin urmare, când participă la următoarea competiţie dispun de "arme" mai eficiente decât competitorii lor, iar şansa să învingă creşte considerabil.

De notat că în cazul persoanelor de sex feminin care au fost examinate în cadrul experimentului nu s-au observat corelaţii între prestigiu şi modificări la nivel fiziologic.

Este interesant de observat cum o componentă chimică de ordin biologic, precum testosteronul, stă la baza succesului repetat al învingătorilor şi cum aceasta duce la celelalte atribute de simţ comun care dictează succesul: motivaţia crescută, încrederea în propriile abilităţi, spiritul competitiv ori factorul moralului ridicat.

Dobândirea prestigiului precum şi alte forme de câştig recunoscute de societate alterează nivelul unei substanţe chimice din corpul bărbaţilor, iar urmarea este că acestora le cresc şansele de izbândă în următoarele lor încercări.

Ar fi interesant de aflat ce anume determină succesul persoanelor de sex feminin, aparte de factorii psihologici expuşi mai sus. Există şi în cazul acestora o componentă biologică de luat în calcul iar dacă da, ce substanţă contribuie la perpetuarea succesului pe bandă rulantă?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON