Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
Psihologii s-au axat însă nu pe lupta fizică dintre două persoane, ci pe un alt semn de putere care este caracteristic exclusiv oamenilor: prestigiul. A avea prestigiu înseamnă a avea putere, iar a câştiga prestigiu în urma unei competiţii seamănă foarte bine cu o luptă fizică câştigată. Aparte de contactul fizic, sunt implicaţi aceiaşi factori.
Prin urmare s-a luat exemplul unei trupe de muzicanţi ai unui liceu din Statele Unite. Deoarece se presupunea că, în comunitatea lor restrânsă de muzicieni, îndemânarea, talentul şi rolul îndeplinit în formaţie reprezintă cu toţii indicatori ai prestigiului, cei 177 de membri ai trupei au fost rugaţi să numească şi grupeze în funcţie de abilităţi colegii. S-a format astfel o listă a cărei medie a rezultat într-o serie de nume care figurau în top. Cercetătorii au analizat apoi fizic şi psihic subiecţii din eşantion, iar revelaţia a venit nu pe filieră psihologică, ci biologică.
Cei care dobândiseră prestigiu în urma afişării listei şi prezenţei lor în top au prezentat niveluri mai crescute de testosteron decât ceilalţi membri ai formaţiei. Mai mult, cei aflaţi în coada listei au avut niveluri mai scăzute sau neschimbate ale testosteronului.
Ipoteza studiului publicat luna trecută postulează că învingătorii unei competiţii ajung să se bucure în lunile imediat de după victorie de avantajele nivelului crescut de testosteron din corp: încredere şi stimă de sine crescute şi motivaţie mai bine înrădăcinată. Prin urmare, când participă la următoarea competiţie dispun de "arme" mai eficiente decât competitorii lor, iar şansa să învingă creşte considerabil.
De notat că în cazul persoanelor de sex feminin care au fost examinate în cadrul experimentului nu s-au observat corelaţii între prestigiu şi modificări la nivel fiziologic.
Este interesant de observat cum o componentă chimică de ordin biologic, precum testosteronul, stă la baza succesului repetat al învingătorilor şi cum aceasta duce la celelalte atribute de simţ comun care dictează succesul: motivaţia crescută, încrederea în propriile abilităţi, spiritul competitiv ori factorul moralului ridicat.
Dobândirea prestigiului precum şi alte forme de câştig recunoscute de societate alterează nivelul unei substanţe chimice din corpul bărbaţilor, iar urmarea este că acestora le cresc şansele de izbândă în următoarele lor încercări.
Ar fi interesant de aflat ce anume determină succesul persoanelor de sex feminin, aparte de factorii psihologici expuşi mai sus. Există şi în cazul acestora o componentă biologică de luat în calcul iar dacă da, ce substanţă contribuie la perpetuarea succesului pe bandă rulantă?
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.