URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iulie 2018, 13:00

De ce învingătorii continuă să învingă

De ce învingătorii continuă să învingă foto: gnttips.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?

Psihologii s-au axat însă nu pe lupta fizică dintre două persoane, ci pe un alt semn de putere care este caracteristic exclusiv oamenilor: prestigiul. A avea prestigiu înseamnă a avea putere, iar a câştiga prestigiu în urma unei competiţii seamănă foarte bine cu o luptă fizică câştigată. Aparte de contactul fizic, sunt implicaţi aceiaşi factori.

Prin urmare s-a luat exemplul unei trupe de muzicanţi ai unui liceu din Statele Unite. Deoarece se presupunea că, în comunitatea lor restrânsă de muzicieni, îndemânarea, talentul şi rolul îndeplinit în formaţie reprezintă cu toţii indicatori ai prestigiului, cei 177 de membri ai trupei au fost rugaţi să numească şi grupeze în funcţie de abilităţi colegii. S-a format astfel o listă a cărei medie a rezultat într-o serie de nume care figurau în top. Cercetătorii au analizat apoi fizic şi psihic subiecţii din eşantion, iar revelaţia a venit nu pe filieră psihologică, ci biologică.

Cei care dobândiseră prestigiu în urma afişării listei şi prezenţei lor în top au prezentat niveluri mai crescute de testosteron decât ceilalţi membri ai formaţiei. Mai mult, cei aflaţi în coada listei au avut niveluri mai scăzute sau neschimbate ale testosteronului.

Ipoteza studiului publicat luna trecută postulează că învingătorii unei competiţii ajung să se bucure în lunile imediat de după victorie de avantajele nivelului crescut de testosteron din corp: încredere şi stimă de sine crescute şi motivaţie mai bine înrădăcinată. Prin urmare, când participă la următoarea competiţie dispun de "arme" mai eficiente decât competitorii lor, iar şansa să învingă creşte considerabil.

De notat că în cazul persoanelor de sex feminin care au fost examinate în cadrul experimentului nu s-au observat corelaţii între prestigiu şi modificări la nivel fiziologic.

Este interesant de observat cum o componentă chimică de ordin biologic, precum testosteronul, stă la baza succesului repetat al învingătorilor şi cum aceasta duce la celelalte atribute de simţ comun care dictează succesul: motivaţia crescută, încrederea în propriile abilităţi, spiritul competitiv ori factorul moralului ridicat.

Dobândirea prestigiului precum şi alte forme de câştig recunoscute de societate alterează nivelul unei substanţe chimice din corpul bărbaţilor, iar urmarea este că acestora le cresc şansele de izbândă în următoarele lor încercări.

Ar fi interesant de aflat ce anume determină succesul persoanelor de sex feminin, aparte de factorii psihologici expuşi mai sus. Există şi în cazul acestora o componentă biologică de luat în calcul iar dacă da, ce substanţă contribuie la perpetuarea succesului pe bandă rulantă?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON