Începând de sâmbătă, românii pot ajunge în Ungaria direct pe autostradă! Tronsonul Arad – Nădlac, lotul II, este gata, după 4 ani de la începerea lucrărilor. Prin acest punct, A1 va face legătura direct cu autostrada M43 din Ungaria.
Potrivit Digi24.ro, noul punct de control de la graniţă, aflat la joncţiunea A1 (RO) şi M43 (H), se va numi Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II (RO) - Csanadpalota (H) şi a fost inaugurat după prânz, pentru ca primele maşini să treacă pe aici începând de la ora 15.
Punctul de frontieră se află pe teritoriul României, la aproximativ zece kilometri de Vama Nădlac, situată pe DN 7, care în prezent este cea mai mare de la graniţa cu Ungaria, şi va avea 20 de benzi de circulaţie, respectiv câte 10 pe fiecare sens, cu câte zece cabine duble, în care vor sta poliţişti de frontieră români şi ungari.
Suprafaţa punctului Nădlac II este de 22 de hectare şi este complet supravegheată video. De asemenea, camerele instalate la cabinele de control identifică automat numerele de înmatriculare ale maşinilor, iar programele informatice afişează dacă maşinile sunt furate sau dacă au vigneta plătită, arată Digi24.ro.
Din cele 10 benzi de pe fiecare sens, 4 sunt pentru autoturisme, 4 sunt pentru automarfare, nefiind inclus transportul de mărfuri ce trebuie controlate fitosanitar şi veterinar şi transportul de mărfuri periculoase, iar două sunt pentru autocare. Pentru traficul greu vor exista patru cântare, două pe fiecare sens de circulaţie. Parcarea de pe sensul de ieşire din ţară are 107 locuri pentru camioane.
După deschiderea PTF Nădlac II, automarfarele cu o capacitate de peste 7,5 tone nu vor mai putea tranzita Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, de pe DN7, mai scrie Digi24.ro
Amenajarea Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II (România) – Csanadpalota (Ungaria) este inclusă în proiectul autostrăzii Nădlac-Arad, care face parte din Reţeaua Europeană de Transport (TEN-T), ce traversează România şi care are ca obiectiv conexiunea între Autostrada A1 şi Autostrada M43.
Valoarea totală a proiectului este de 1.179.315.681,83 lei, din care valoarea eligibilă este de 787.885.892,24 lei. Contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune este de 669.703.008,40lei (85% din valoarea eligibila), diferenţa fiind asigurată de Guvernul României (de la bugetul de stat).
Digi24 mai notează că tot sâmbătă va fi deschis circulaţiei şi lotul II al autostrăzii Nădlac-Arad, cuprins între Pecica şi Arad. Astfel, vor mai fi deschişi traficului cei zece kilometri rămaşi, cuprinşi între DN7 Pecica şi Arad.
Construcţia Autostrăzii Nădlac-Arad a fost împărţită în două loturi, pe o distanţă totală de aproape 39 de kilometri. Primul a fost adjudecat iniţial de asocierea româno-portugheză Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane de euro, iar lotul II a revenit Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124,45 milioane de euro.
Lucrările de construcţie pentru cele două tronsoane au fost deschise în octombrie 2011, termenul de execuţie fiind de un an şi jumătate.
CNADNR a reziliat, la finele anului 2012, contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii, pentru întârzierea lucrărilor, şi a atribuit, în decembrie 2013, asocierii italo-germane Astaldi-Max Boegl, un contract de 308 milioane de lei (69 de milioane de euro), cu TVA, pentru finalizarea acestora.
CNADNR a reziliat în vara anului trecut şi contractul de proiectare şi execuţie a lotului al doilea, după falimentul constructorului Alpine Bau din Austria, comunicând la vremea respectivă că stadiul de execuţie a lucrării era de 84,75%. Lotul al doilea al autostrăzii Nădlac-Arad, în lungime de 16,6 kilometri, a fost finalizat tot de asocierea italo-germană Astaldi - Max Boegl.
Cei care au tăiat panglica inaugurală a Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota a fost ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, şi vicepremierul ungar Semjen Zsolt. La eveniment a fost prezent şi premierul Victor Ponta, care a venit sprijinindu-se în cârje. Panglica inaugurală a fost tăiată chiar pe linia de frontieră, la 500 de metri de punctul de control Nădlac II, în prezenţa a numeroşi oficiali şi invitaţi din cele două ţări, mai scrie Digi 24.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.