URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Noiembrie 2020, 20:01

De Advent, romano-catolicii din Bihor aprind lumânări şi se roagă pentru cei din "prima linie a slujirii", între care medici, profesori şi părinţi

De Advent, romano-catolicii din Bihor aprind lumânări şi se roagă pentru cei din 'prima linie a slujirii', între care medici, profesori şi părinţi (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia Romano-Catolică de Oradea a anunţat că în acest an lumânările de Advent vor fi aprinse în prezenţa unor grupuri "reprezentative" din rândul celor care "în aceste luni se află în prima linie a slujirii" pe perioada pandemiei.

De asemenea, în patru săptămâni consecutive înainte de Crăciun, atât la Catedrala Episcopală, cât şi în parohiile romano-catolice din judeţ se vor înălţa rugăciuni pentru aceste persoane, mai precis pentru medici, asistenţi, ambulanţieri, pentru profesori şi părinţi, pentru cei care asigură ordinea publică şi serviciile de necesitate, dar şi pentru vârstnicii şi copiii din cămine şi îngrijitorii lor. 

"În ajunul fiecărei duminici de Advent, adică perioada premergătoare Naşterii Domnului, în faţa Catedralei episcopale din Oradea, din Şirul Canonicilor nr. 2, va fi aprinsă în mod solemn lumânarea corespunzătoare duminicii, eveniment la care va participa câte un grup reprezentativ al celor care în aceste luni se află în prima linie a slujirii", au transmis marţi reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice de Oradea. 

Potrivit comunicatului, în fiecare parohie care aparţine de Episcopia Oradiei vor fi preluate "intenţii de rugăciune" pentru persoanele din prima linie în perioadă de pandemie.

Concret, pe 28 noiembrie, în ajunul primei duminici de Advent, ora 18.00 la Catedrală, şi duminică, 29 noiembrie, în bisericile parohiale se vor face rugăciuni "pentru lucrătorii din domeniul sanitar (medici, ambulanţieri, asistenţi, personal auxiliar)". 

Pe 5 decembrie, în ajunul celei de a doua duminici de Advent, ora 18.00 la Catedrală, şi 6 decembrie, a II-a duminică de Advent, în bisericile parohiale se vor înălţa rugăciuni "pentru lucrătorii din învăţământ, pentru personalul didactic şi auxiliar, pentru părinţi". 

Mai departe, pe 12 decembrie, în ajunul celei de a treia duminici de Advent, ora 18.00 la Catedrală, şi pe 13 decembrie, în a III-a duminică de Advent, în bisericile parohiale, clericii şi credincioşii se vor ruga "pentru cei care asigură ordinea publică, pentru cei din aprovizionare şi servicii curente".

În fine, pe 19 decembrie, în ajunul celei de a patra duminici de Advent, ora 18.00 la Catedrală, şi pe 20 decembrie, în a IV-a duminică de Advent, în bisericile parohiale vor fi înălţate rugăciuni "pentru personalul din căminele de îngrijire a bătrânilor şi copiilor şi persoanele îngrijite". 

Perioada de Advent este cea care precede Naşterea Domnului. Cele patru duminici de Advent sunt marcate de către credincioşii catolici prin aprinderea, treptată, a patru lumânări, prinse într-o coroniţă de brad. Adventul este o tradiţie ale cărei rădăcini se află în secolul al XIX-lea, în Germania, când un pastor a realizat pentru prima dată, ajutat de mai mulţi copii ai străzii, o astfel de coroniţă. Coroniţa de Advent vesteşte apropierea Crăciunului şi, spun preoţii, arată că adevărata luminică vine de la Isus. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON