URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Aprilie 2018, 17:58

De 3 x colectare: 12.000 orădeni vor învăţa cum să colecteze separat resturile biodegradabile

De 3 x colectare: 12.000 orădeni vor învăţa cum să colecteze separat resturile biodegradabile DOAR LA BLOCURI. Cele 126 de asociaţii de proprietari incluse în programul pilot de colectare selectivă în trei fracţii sunt răspândite în zona centrală, în Cantemir şi în Nufărul, făcând parte dintr-un traseu de colectare pe care RER Vest deja l-a implementat. Din vară, utilajele de salubritate vor trece mai des pe lângă aceste blocuri deoarece vor colecta zilnic şi fracţia biodegradabilă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 1 iunie, în Oradea va demara un program pilot de colectare selectivă a deşeurilor, iar 12.000 de orădeni vor arunca resturile în trei fracţii, în loc de două, ca până acum. Pe lângă deşeurile reciclabile şi cele care nu pot fi revalorificate, ei vor strânge separat şi materialele biodegradabile, care vor fi folosite pentru producerea compostului.

În luna mai, reprezentanţii Primăriei şi ai RER Vest se vor întâlni cu membrii celor 126 de asociaţii de proprietari incluse în program, pentru a le explica noile reguli şi utilitatea lor.

Premieră în oraş

Aşa cum se ştie, Oradea, ca orice oraş din ţară, are obligaţia de a reduce în fiecare an cantităţile de deşeuri abandonate în depozitul ecologic. Dacă nu-şi atinge obiectivul, oraşul va fi nevoit să plătească Administraţiei Fondului de Mediu amenzi deloc mici. De pildă, pentru că în 2017 n-a redus cu 25% cantitatea de gunoaie, municipalitatea a achitat penalităţi de 550.000 de lei!

Pentru ca scenariul să nu se repete, mai cu seamă că în 2018 Oradea trebuie să reducă cu 45% cantităţile, Primăria şi operatorul licenţiat de salubritate RER Vest au căutat soluţii, prima identificată fiind implementarea unui program pilot de colectare selectivă în trei fracţii.

Au fost alese 126 de asociaţii de proprietari, în ţarcurile cărora RER va pune un nou container, de culoare maro, destinat resturilor biodegradabile. În această categorie sunt incluse resturi alimentare crude, fierte, prăjite sau afumate, carne, legume, fructe, zaţ de cafea, prosoape şi şerveţele de hârtie folosite.

Lecţii la colţul blocului

Pe lângă noile containere, RER Vest va oferi celor 6.440 apartamente din asociaţiile de proprietari incluse în program câte un coş de gunoi de 10 litri, precum şi pungi de hârtie, în care să adune resturile biodegradabile, pentru a nu trebui să coboare des cu coşul la ţarc. "Acestea vor fi înmânate orădenilor în cadrul unor întâlniri pe care Primăria le va organiza, împreună cu RER Vest, în luna mai, la fiecare asociaţie în parte", a explicat viceprimarul Florin Birta.

Cu prilejul acestor întâlniri, cetăţenii vor afla şi motivul pentru care s-a luat decizia implementării programului: aceste deşeuri sunt cele mai grele. Dacă sunt adunate separat, însă, pot fi folosite de Eco Bihor la producerea de compost, astfel că nu vor mai ajunge abandonate în haldă, ceea ce, desigur, va însemna o reducere semnificativă a cantităţilor din depozit. De regulă, în compoziţia fracţiei umede, jumătate din deşeuri sunt tocmai aceste resturi biodegradabile. Aşadar, dacă orădenii vor respecta regula, cele 126 asociaţii ar putea arunca la halda ecologică cu 50% mai puţine deşeuri!

Zeci de străzi

Aceste asociaţii sunt răspândite în mai multe zone ale oraşului, fiind cuprinse într-un traseu de colectare al RER Vest. Mai precis, este vorba de imobile de pe străzile Vasile Alecsandri, Piaţa Unirii, Aleea Emanuil Gojdu, Calea Armatei Române, Piaţa 1 Decembrie, Piaţa 22 Decembrie, Piaţa Cetăţii, Cuza Vodă, Independenţei, General Leonard Mociulski, Traian Moşoiu ori Sucevei.

De asemenea, în program sunt incluse asociaţii de pe străzile Nufărului, Leonardo DaVinci, Vaporului, Theodor Aman, Sextil Puşcariu, Mihail Kogălniceanu, Lugojului, Liszt Ferencz, Lanului, Jules Verne, Jean Jaures, Grigore Ureche, Gheorghe Costaforu, Feldioarei, Făgăraşului, Episcop Nicolae Popovici, Dimitrie Cantemir, Constantin Nottara, Ciheiului, Atelierelor, Apateului, Alexandru Vlahuţă, Agricultorilor şi Aleea Salca.

Preşedinţii celor 126 asociaţii urmează să fie anunţaţi şi vor avea sarcina ca, mai departe, să-i informeze pe locatari. Dacă vor respecta noua regulă, orădenii nu doar că vor da dovadă de simţ ecologist, ci vor putea economisi banii oraşului, adică ai lor. RER Vest a decis că asociaţia care va colecta cele mai multe deşeuri biodegradabile, păstrând în acelaşi timp calitatea fracţiei uscate, nu va plăti, timp de un an, facturile de salubritate. Altfel spus, după faptă, şi răsplată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Excalibur
Foarte bine punctat.
Postat 02 Mai 2018, 00:22 de Sandu1201
Repetitio est mater studiorum
Complex versus Complicat. Actuala fractie umeda se scindeaza in doua parti mai mici: deseuri biodegradabile in container maro + ceva incert care se va depozita in fostul container gri...citat din autor "cele care nu pot fi revalorificate". Este imperios necesar ca posesorii de cartela de gunoi sa urmeze un curs de calificare care sa ateste ca au capacitatea de a sorta si depune corect gunoiul, altfel exista riscul ca un ageamiu ,sau neglijent ,sau chiar sabotor sa compromita eforturile unui intreg cartier.
Postat 30 Aprilie 2018, 22:58 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON