Din 1 iunie, în Oradea va demara un program pilot de colectare selectivă a deşeurilor, iar 12.000 de orădeni vor arunca resturile în trei fracţii, în loc de două, ca până acum. Pe lângă deşeurile reciclabile şi cele care nu pot fi revalorificate, ei vor strânge separat şi materialele biodegradabile, care vor fi folosite pentru producerea compostului.
În luna mai, reprezentanţii Primăriei şi ai RER Vest se vor întâlni cu membrii celor 126 de asociaţii de proprietari incluse în program, pentru a le explica noile reguli şi utilitatea lor.
Premieră în oraş
Aşa cum se ştie, Oradea, ca orice oraş din ţară, are obligaţia de a reduce în fiecare an cantităţile de deşeuri abandonate în depozitul ecologic. Dacă nu-şi atinge obiectivul, oraşul va fi nevoit să plătească Administraţiei Fondului de Mediu amenzi deloc mici. De pildă, pentru că în 2017 n-a redus cu 25% cantitatea de gunoaie, municipalitatea a achitat penalităţi de 550.000 de lei!
Pentru ca scenariul să nu se repete, mai cu seamă că în 2018 Oradea trebuie să reducă cu 45% cantităţile, Primăria şi operatorul licenţiat de salubritate RER Vest au căutat soluţii, prima identificată fiind implementarea unui program pilot de colectare selectivă în trei fracţii.
Au fost alese 126 de asociaţii de proprietari, în ţarcurile cărora RER va pune un nou container, de culoare maro, destinat resturilor biodegradabile. În această categorie sunt incluse resturi alimentare crude, fierte, prăjite sau afumate, carne, legume, fructe, zaţ de cafea, prosoape şi şerveţele de hârtie folosite.
Lecţii la colţul blocului
Pe lângă noile containere, RER Vest va oferi celor 6.440 apartamente din asociaţiile de proprietari incluse în program câte un coş de gunoi de 10 litri, precum şi pungi de hârtie, în care să adune resturile biodegradabile, pentru a nu trebui să coboare des cu coşul la ţarc. "Acestea vor fi înmânate orădenilor în cadrul unor întâlniri pe care Primăria le va organiza, împreună cu RER Vest, în luna mai, la fiecare asociaţie în parte", a explicat viceprimarul Florin Birta.
Cu prilejul acestor întâlniri, cetăţenii vor afla şi motivul pentru care s-a luat decizia implementării programului: aceste deşeuri sunt cele mai grele. Dacă sunt adunate separat, însă, pot fi folosite de Eco Bihor la producerea de compost, astfel că nu vor mai ajunge abandonate în haldă, ceea ce, desigur, va însemna o reducere semnificativă a cantităţilor din depozit. De regulă, în compoziţia fracţiei umede, jumătate din deşeuri sunt tocmai aceste resturi biodegradabile. Aşadar, dacă orădenii vor respecta regula, cele 126 asociaţii ar putea arunca la halda ecologică cu 50% mai puţine deşeuri!
Zeci de străzi
Aceste asociaţii sunt răspândite în mai multe zone ale oraşului, fiind cuprinse într-un traseu de colectare al RER Vest. Mai precis, este vorba de imobile de pe străzile Vasile Alecsandri, Piaţa Unirii, Aleea Emanuil Gojdu, Calea Armatei Române, Piaţa 1 Decembrie, Piaţa 22 Decembrie, Piaţa Cetăţii, Cuza Vodă, Independenţei, General Leonard Mociulski, Traian Moşoiu ori Sucevei.
De asemenea, în program sunt incluse asociaţii de pe străzile Nufărului, Leonardo DaVinci, Vaporului, Theodor Aman, Sextil Puşcariu, Mihail Kogălniceanu, Lugojului, Liszt Ferencz, Lanului, Jules Verne, Jean Jaures, Grigore Ureche, Gheorghe Costaforu, Feldioarei, Făgăraşului, Episcop Nicolae Popovici, Dimitrie Cantemir, Constantin Nottara, Ciheiului, Atelierelor, Apateului, Alexandru Vlahuţă, Agricultorilor şi Aleea Salca.
Preşedinţii celor 126 asociaţii urmează să fie anunţaţi şi vor avea sarcina ca, mai departe, să-i informeze pe locatari. Dacă vor respecta noua regulă, orădenii nu doar că vor da dovadă de simţ ecologist, ci vor putea economisi banii oraşului, adică ai lor. RER Vest a decis că asociaţia care va colecta cele mai multe deşeuri biodegradabile, păstrând în acelaşi timp calitatea fracţiei uscate, nu va plăti, timp de un an, facturile de salubritate. Altfel spus, după faptă, şi răsplată...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.