În precedenta ediţie, BIHOREANUL dezvăluia, a câta oară, ce boierie este la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. Sub conducerea PSD-istului Dorel Dume, instituţia a plătit bani frumoşi, aproape 41.000 euro, pentru o barcă de agrement şi pescuit, după ce anterior investise, fără zgârcenie, în achiziţii de maşini şi construcţii şi renovări de cantoane de protocol.
ABA Crişuri, suna concluzia, nu este defel o firmă săracă. Totuşi, nu are bani nici pentru lucrări hidrotehnice, dar nici pentru a-şi plăti datorile. A aflat pe pielea lui un bihorean care, deşi ar trebui să primească de la ABA despăgubiri de aproape 30.000 euro, nu doar că nu vede vreun ban, ci mai e şi chemat în judecată...
Ca în şantier
În 2015, ABA Crişuri a amenajat cu bani europeni valea Cosmo, care străbate comunele Paleu, Biharia şi Tămăşeu. Albia a fost regularizată, s-au făcut consolidări de maluri şi s-au construit opt poduri, dintre care patru în Biharia. Unul dintre acestea se învecinează cu un teren de 4 hectare deţinut de orădeanul Eugen Sasca Cheregi.
„Acolo era un pod mai vechi, care, cu prilejul lucrărilor, a fost dărâmat, dar molozul şi alte materiale de construcţii muncitorii le-au aruncat pe terenul meu”, se plânge bărbatul.
Tot pe proprietatea lui, ABA Crişuri a comandat şi devierea temporară a pârâului, pe perioada în care s-a construit o aşa-numită cădere din beton, iar utilajele care au lucrat în zonă au distrus şi împrejmuirea proprietăţii omului.
Înţelegere la notar
În noiembrie 2015, Sasca Cheregi a sesizat în scris ABA Crişuri, cerând să-i readucă terenul la starea iniţială. „Pentru că n-au făcut nimic, am făcut o plângere la Parchetul Bihor”, explică bărbatul. Dosarul a fost clasat, în opinia păgubitului pe nedrept, dar cercetarea l-a mobilizat, totuşi, pe directorul ABA de la acea vreme, Dorel Dume (foto).
La propunerea acestuia, în martie 2016, proprietarul şi juristul şef al ABA, Mădălin Pirte, au mers la notar şi au încheiat o convenţie care prevedea că firma de stat „se obligă să aducă la starea iniţială suprafaţa de teren aparţinând domnului Sasca Cheregi Eugen afectată de terasamentele rezultate din amenajarea investiţiei Amenajare Valea Cosmo”.
Convenţia prevedea ce trebuia ABA să facă în mod concret: „transportarea molozului şi a materialelor, nivelarea terenului, refacerea gardului din stâlpi de beton şi sârmă, mutarea unei punţi şi amenajarea braţului de apă”. De asemenea, documentul stabilea termenul limită de realizare a lucrărilor pe 31 mai 2016, în caz contrar ABA obligându-se să-i achite penalităţi de întârziere în valoare de 200 lei/zi.
În ciuda promisiunii, însă, ABA Crişuri nu s-a ţinut de cuvânt. „Nici până azi nu au dus molozul de acolo. S-au adunat penalităţi de aproape 30.000 euro”, zice proprietarul terenului.
ABA în eroare
În timp ce aştepta o soluţie, brusc, omul a primit o citaţie să se prezinte la Judecătoria Oradea: ABA Crişuri cerea în instanţă anularea înţelegerii încheiate la notar! „Arătăm că, dintr-o eroare, instituţia a semnat Convenţia amintită, eroare despre care ne-am sesizat ulterior, întrucât am realizat că prevederile acestui act juridic sunt contrare legislaţiei în vigoare”, se arată în întâmpinarea depusă de ABA la instanţă, actul fiind semnat de actualul director, Sorin Guler, şi de acelaşi jurist şef Mădălin Pirtea.
Care e eroarea de care ABA s-a „prins” abia după doi ani? Aceea că legea nu permite finanţarea din bani publici a unor lucrări pe terenuri private. „Efectuarea lucrărilor şi plata fără temei legal din fondurile publice ar reprezenta o acţiune lipsită de bază legală, ilicită”, motivează firma în întâmpinare.
Fără răspundere
Răsuceala, desigur, l-a nemulţumit pe proprietarul terenului. „Cum adică, acum îşi dau seama că era ilegală convenţia? Poate mai au şi pretenţia să mă pună pe mine la plată”, zice Sasca Cheregi, care şi-a angajat avocat şi are de gând să le demonstreze judecătorilor reaua credinţă a şefilor.
De cealaltă parte, nici actualul director, nici juristul şef nu vor să comenteze absurdul situaţiei. „Instanţa să stabilească cine are dreptate, noi vom respecta decizia judecătorilor”, spune directorul Sorin Guler (foto).
Întrebat dacă se consideră responsabil pentru întocmirea convenţiei pe care a semnat-o, şi apoi tot el a catalogat-o drept ilegală, juristul şef dă din umeri. „Nu vă pot spune cu exactitate cine a avut iniţiativa redactării şi nici alte detalii nu vă pot da. Dacă vă spun dvs., în instanţă ce argumente mai prezint?”, zice Pirtea, trecând peste postura penibilă în care se află.
Mai rămâne de văzut dacă ABA va câştiga sau nu procesul. Cert e că bine n-are cum să iasă în nicio variantă. Dacă pierde, va trebui să-l despăgubească pe om, iar dacă va câştiga, cineva va fi chemat să răspundă pentru faptul că firma de stat semnează înţelegeri ilegale...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.