URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2021, 17:37

Dați un leu la Temeteu

Dați un leu la Temeteu foto generic, brakpanherald.co.za
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu-i deloc vorba despre desuetul "Dați un leu pentru Ateneu", ci despre cotidianul "Dați 10.000 de lei pentru Mausoleu". Și nici măcar mausoleu, ci un mormânt normal. Dar despre ce-i vorba?

O cunoștință din Oradea a avut zilele trecute un deces în familie. Pentru orice deces, Statul sprijină aparținătorii cu 5.000 de lei în ideea că această sumă acoperă cheltuielile stricte de înhumare tradițională. Adică fără achiziția locului de veci, fără masă și fără pomelnice, fiindcă acestea țin de credința și darea de mână a fiecăruia.

Cât a costat, însă, la Oradea înhumarea? Exact dublu. 3.500 de lei pentru serviciile oferite de Cimitirul Municipal (păstrarea în capelă, săpare groapă și transport la groapă), plus 6.000 de lei pentru firma de pompe funebre, plus 500 de lei alte servicii - unele dintre ele religioase. Ca paranteză, să ai firmă funerară în zodia Covidului e de-a dreptul viral...

Revenind, fără să știe de mercurialul mortuar de la Oradea, fratele decedatei s-a oferit să achite singur, fără ajutorul întregii familii, la casieria Cimitirului Municipal, cheltuielile ocazionate de înhumare. Când a auzit cât costă, adică 3.500 de lei, a rămas năucit: "În orășelul nostru toate astea costă zece lei, zece!". Deci, până la urmă, suma a fost acoperită cu efortul întregii familii...

Teoria Cimitirului ar fi că își aduce angajații sâmbăta și duminica la lucru, motiv pentru care adaugă o taxă de 2-3.000 de lei. Dar la fel face și Electrica, și Compania de Apă și Teatrul și ABC-urile. Dar nu-s suprataxate în weekend kilowatul, apa la contor, spectacolul la lojă sau pâinea la magazin, plus alte mii de servicii de care avem nevoie și la final de săptămână. Și parcă nu e prima datorie a Administrației municipale mortuare cea de a face profit pe seama cetățenilor. Ba, dimpotrivă.

Acuma, sigur, nu e totuna să te eternizezi la sat, unde groapa o sapă vecinii sau rudele iar pe ultimul drum se merge la pas domol, cu prapori, nu cu dric limuzină. Și nu e totuna să te înhumezi în reședința de județ ori în orășele ca Aleșd, Marghita, Salonta, Beiuș, Ștei sau Valea lui Mihai. Dar, totuși, 3.500 de lei?! Ne putem mândri că doar la Cimitirul Belu din București să mai fie așa tarife...

Și nu-s singurele tarife de capitală europeană. La intrare la "Rulikovski" e o listă lungă de tarife pe care trebuie să le achiți Cimitirului doar pentru că îți îngrijești mormintele celor dragi. Și-s așa de dodoloațe tarifele acelea încât e riscant să le consulți dacă te știi cardiac.

Și taxa anuală de concesiune pentru "casa de veci" concurează lejer cu impozitul pe un apartament de cartier. Mi-amintesc de-o sugestie scrisă acu' câțiva ani, tot la BIHOREANUL, în registrul "umor deosebit de grav". Și anume să se facă dispensă pentru familiile cu venituri mai modeste, să-i poată îngropa pe cei dragi în picioare, să nu plătească atâta amar de taxă pe locul de veci...

Căci altceva nu prea mai poți face, decât să-ți dorești să mori de sâmbătă până miercurea. Căci dacă îți dai sufletul joia ori vinerea, o să înțelegi altfel zicala că ți se poartă sâmbetele. Și, eventual, să mori primăvara, când florile-s mai ieftine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Oradean, marghitean, osorheian, beiusean
Cand folosim alesdez, tinchez, salontez, birtinez cam dovada de apucaturi de "pechinez"
Postat 26 Aprilie 2021, 07:33 de cristi_h
apoi despre cimitir...
Apoi despre cimitir si serviciile de acoloo.... da pentru morti ca nu pot baga de vina, cu vii au ei probleme. Toata capela oraseneasca si imprejurimea ei au transformato in magazii si locuri de depozitare tot felul de obiecte si materiale de constructii, in jur un fel de autobaza a lor si te alunga sa parchezi tu aiurea ca locul este al lor, de ce? Asta este scopul capelei sa depoziteze ei tot felul de gunoaie? Nu le gaseste administratie ul loc marginal pentru depozitare si parcare, trebuie musai sa ocupe locul decedatilor? pai sa le ia locul si in groapa si sa ramana acolo! Cat despre angajati.... parca ar fi ministrii fumului de intapati ce is. Nu au un echipament cat de cat adegvat locului, in multe cazuri galagiosi ca sa nu spun nesimtiti.
Postat 24 Aprilie 2021, 08:03 de scortosul
Oradea, model de bune practici in administratie : )))
Jefuirea familiilor indoliate, specialitatea administratiei birtineze. Din pacate, sunt mii de alte exemple, in care oradenii sunt de-a dreptul talhariti, pentru a umple buzunarele mafiotilor galbejiti, sub pretextul aplicarii "bunelor practici in administratie". Pe cand un articol despre bombele bacteriologice, numite Spitalul TBC, Infectioase, fostul Militar, Cfr, Neurologie, Psihiatrie ??
Postat 24 Aprilie 2021, 01:47 de Silver_Cat
Welcome to Oradea
ADP Oradea, profit net de 5,6 milioane de lei în 2020, cu 61% mai mic decât în 2019/ Asta se traduce prin venituri totale în sumă de 60,3 milioane de lei (față de 48,5 în anul 2019), cheltuieli de 54,7 milioane de lei (față de 33,9 milioane de lei în 2019). Profitul înregistrat de ADP Oradea în 2020 este mai mic cu 61% față de 2019, când acesta a fost de 14,5 milioane de lei./Profit RER 2019: 3.6 milioane(aici e bai in 2020, a scazut profitul cu 60%,dar se rezolva)/ Profit CAO 2019: 15.8 milioane ...Deci,se poate
Postat 23 Aprilie 2021, 20:28 de excalibur
Minunat.
Bani mulți la buget pentru “life” nouveau.
Postat 23 Aprilie 2021, 18:53 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON