URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2022, 08:46

Daţi-i bătaie! Pasionații pot juca padel gratuit timp de o săptămână în cea mai mare arenă din ţară, deschisă la Era Park Oradea (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Padel Arena Oradea, cea mai mare bază sportivă de profil din România, cu şase terenuri indoor, vestiare separate pentru bărbaţi şi femei, respectiv un bar de relaxare, a fost inaugurată vineri seara în incinta complexului comercial Era Park.

O săptămână de gratuitate!

La eveniment au luat parte numeroși oameni de sport, printre care campionul olimpic de judo Alexandru Lungu, gimnasta Cristina Oneţ, fotbalistul Alexandru Boc şi arbitrul de fotbal Octavian Şovre.

Printre cei veniţi să asiste la naşterea curentului padel în Oradea s-au mai numărat parlamentari, ca deputatul Adrian Miroslav Merca, la bază profesor de sport, şi conducători de organizaţii sportive, de la preşedintele Clubului Sportiv Crişul Oradea, Pető Dalma Csilla, şi vicepreşedintele clubului Politehnica Iaşi, Dan Cojocaru, la preşedintele federaţiei de minifotbal din România, Ioan Onicaş.

Padel Arena Oradea, cu şase terenuri indoor dotate cu instalaţie nocturnă şi de climatizare, pentru a putea fi folosite în orice perioadă a anului, este cea mai mare bază sportivă de profil din ţară.

"Începând de sâmbătă, timp de o săptămână, orădenii vor putea să joace gratuit padel, pe bază de programare, pentru a se obişnui cu terenul, cu mingile şi cu paleta", a declarat pentru BIHOREANUL administratorul companiei Timovladian Aqua Parc, Spyridon Baltsavias, cel care a transformat minifotbalul într-un fenomen naţional, iar acum a dus și padelul în Oradea.

Rezervările se pot face la numărul de telefon 0738-770.755, pentru intervalul orar 8 - 23.

Un fel de tenis la cuşcă

Pentru cei care nu ştiu, padel este un sport de echipă inventat la sfârşitul anilor ʼ60 în Mexic de un om de afaceri care s-a săturat să îşi mai pună personalul să îi aducă mingile risipite în afara terenului de joc.

Acesta se joacă pe un teren similar celui de tenis de câmp, dar mai mic, înconjurat cu pereţi din sticlă şi grilaj pentru a menţine cât mai mult mingea în spaţiul de joc, cu palete fără corzi, pentru o mai bună manevrabilitate, şi mingi ceva mai mari, pentru a fi mai lente şi uşor de lovit.

Regulile sunt asemănătoare celor din squash, în sensul că jucătorii se pot folosi de pereţi pentru a returna mingea în terenul advers după ce a căzut o singură dată în propria suprafaţă de joc.

"Padel este un uşor de învăţat, ideal pentru socializare şi se bucură de un mare succes pentru că oamenii pot, în acelaşi timp, să facă mişcare dar şi să se distreze", a explicat Spiros (foto).

Conform susţinătorilor acestui sport, într-o singură oră de padel se pot arde 700 de calorii, mai mult decât la baschet sau rugby, pentru că jocul, desfăşurat într-un spaţiu mai redus, cu mingea deviată imprevizibil din pereţi, este mai rapid şi antrenant.

"E foarte bun pentru cardio"

De altfel, calităţile acestui sport au fost recunoscute şi de luptătorul de MMA Alexandru Lungu (în imaginea principală - dreapta), care a făcut pereche cu fosta gimnastă Cristina Oneţ (foto stânga) împotriva soţilor Dana şi Spyridon Baltsavias, într-un meci de testare.

"Padel e foarte bun pentru cardio, pentru că este distractiv şi nu simţi că faci mişcare. Eu am mai jucat tenis de câmp, dar terenul fiind mult mai mare şi greu de acoperit, nu mi-a părut atât de captivant", a declarat la final Sandu Lungu.

Marele avantaj este că acest sport poate fi practicat de oricine, indiferent de condiţia fizică. "Sigur, sunt avantajaţi cei cu experienţă în tenis de câmp sau squash, dar oricine poate să joace padel. Jocul este mai abordabil pentru că terenul este mai mic, iar mingea mai mare poate fi nimerită mai uşor", a relatat antrenorul de tenis de câmp Bogdan Sturzu (foto jos), lector în cadrul Facultăţii de Geografie, Educaţie Fizică şi Sport din Oradea, pasionat de padel din vremea în care a stat în Spania.

"Cu siguranţă voi încerca"

Aflat încă la început de drum în România, padel are toate şansele să se transforme într-un sport de masă. "Orice sport nou este bine-venit. Am văzut cum se joacă padel, pare distractiv, cu siguranţă voi încerca şi eu", a declarat preşedintele Clubului Sportiv Crişul, Pető Dalma Csilla, fostă jucătoare de tenis de masă.

De altfel, Spyridon Baltsavias are toate şansele să transforme padelul într-un fenomen sportiv, aşa cum a făcut cu minifotbalul prin organizarea de competiţii pentru amatori. Deşi acest sport nou nici nu a fost încă bine cunoscut de orădeni, Federaţia Română de Padel s-a oferit deja să organizeze la Oradea, în intervalul 28 – 30 mai, prima etapă a campionatului naţional, având în vedere calitatea excepţională a bazei sportive de aici.

La eveniment şi-au anunţat deja participarea 50 de echipe. "Vom vedea cum vom reuşi să facem o echipă şi din Bihor, în funcţie de cât de mult le va place acest sport orădenilor", a spus Spiros.

Cei care doresc să testeze acest gen de mişcare o pot face gratuit din 26 martie până pe 1 aprilie, inclusiv.

Începând din aprilie, terenurile se vor putea închiria la un tarif de 100 lei pe oră.

Pentru acest preţ, sportivii vor primi în folosinţă palete şi mingi şi vor avea acces gratuit la vestiare şi zona de relaxare. Căci padel presupune nu doar mişcare, ci şi multă distracţie!

Foto/Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON