URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Martie 2021, 12:35

Datele privind numărul de teste Covid făcute în fiecare judeţ arată inechități flagrante. Vezi cum stă Bihorul!

Ce arată datele privind numărul de teste COVID făcute în fiecare judeţ, publicate în premieră de Ministerul Sănătăţii, pentru care s-a sesizat Corpul de control al premierului? Judeţele care testează mult plătesc "preţul onestităţii" prin faptul că au parte de restricţii.

Ministerul Sănătăţii a publicat, săptămâna trecută, raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi vaccinarea împotriva Covid-19, extrase din aplicaţiile Corona Forms, Alerte MS şi RENV, solicitate de mult timp de presă şi ONG-uri.

Este pentru prima dată, de la debutul pandemiei în România, când autorităţile au publicat, defalcat pe judeţe, astfel de date care includ situaţia testărilor şi a spitalizărilor, iar ele au scos la iveală dezechilibre şi inechităţi majore între diversele zone ale ţării.

În judeţe ca Buzău, Giurgiu şi Vrancea se fac testări puţine. Spre exemplu, potrivit tabelului publicat de Ministerul Sănătăţii, pe 1 martie, în Buzău au fost prelucrate doar 128 de teste, în Giurgiu doar 132, iar în Vrancea doar 206. 

În schimb, în Bucureşti, Timiş şi Cluj, numărul testelor este mare. Pe 1 martie, arată datele oficiale, în Bucureşti au fost prelucrate 7666 de teste, în Timiş 2.519, iar în Cluj 2.037. 

Judeţul Bihor se află în prima jumătate a clasamentului. Astfel, pe 1 martie, în Bihor au fost prelucrate 639 de teste, ceea ce plasează judeţul pe locul 15 în clasament. Date complete privind numărul de testări din fiecare judeţ pot fi consultate aici

Nu întâmplător, Timişul a fost declarat "judeţ roşu", iar Timişoara a devenit primul mare oraş care a intrat în carantină în acest an, din cauza incidenţei mari de cazuri, reliefată tocmai de numărul mare de testări, fapt ce a stârnit declaraţii tăioase din partea responsabililor locali.

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a avertizat de mai multe ori că în România nu se testează suficient împotriva Covid-19, iar asta "dă o impresie falsă de siguranţă": "Noi, în Timiş, testăm cum ar trebui să testeze toată România. Cred că este o problemă că în alte părţi ale ţării ne minţim singuri şi asta ne dă o impresie de falsă siguranţă. Timişul e pedepsit pentru că nu se minte singur. Strategia unor judeţe de a suprima situaţia adevărată a infectărilor este una care ne va costa pe toţi. Mă bucur că Ministerul Sănătăţii lucrează la un sistem care va transparentiza numărul de teste făcute în fiecare judeţ".

Cu toate acestea, transparentizarea nu a ţinut decât câteva zile. Corpul de control al Guvernului se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei de către Ministerul Sănătăţii, pentru publicarea datelor legate de numărul de teste Covid făcute în fiecare judeţ, a anunţat luni premierul Florin Cîţu, fără a explica însă coerent de ce anume asemenea date nu ar trebui aduse la cunoştinţa publicului.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a reacţionat, luni, spunând că toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. "Toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există vreun motiv pentru ca anumite date să nu fie făcute publice, atunci acea autoritate care consideră asta poate să se exprime public. Nu există date secrete. Tot ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit, ar trebui să fie date publice, transparente. Transparenţa e un obiectiv nu doar al Ministerului Sănătăţii, ci şi al Guvernului", a declarat Voiculescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON