URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2020, 10:04

DASO distribuie măştile de protecţie pentru persoanele defavorizate de vineri până duminică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea anunţă că va distribui măştile de protecţie pentru persoanele defavorizate în Oradea în acest sfârşit de săptămână.

"Distribuirea măştilor se va face la depozitul din Oradea, str. Alexandru Cazaban nr. 60 (fosta spălătorie de lângă ştrandul Ioşia), în perioada 11.09.2020 - 13.09.2020,  în intervalul orar: 08.00 - 16.00", anunţă un comunicat al instituţiei.

Fiecare beneficiar va primi 50 de măşti de protecţie, aferente unei perioade de 2 luni.

"Măştile se ridică personal, în baza prezentării actului de  identitate valabil, verificării persoanei pe listă şi a semnării de primire a cutiilor cu măşti", arată DASO.

Informarea mai precizează că, pentru a respecta distanţarea fizică, de 1,5 – 2 metri, impusă în contextul pandemiei de Covid, în depozit va intra pe rând, câte o persoană. De asemenea, accesul în incintă se va face numai cu purtarea corectă a măştii de protecţie facială.

DASO aminteşte şi mijloacele de transport în comun cu care beneficiarii se pot deplasa la acest depozit și care au staţia ce mai apropiată de depozit. Este vorba despre autobuzele de pe liniile OTL 14, 19, 21N, 33 - staţia din faţa blocului CARPO (blocul pensionarilor).

POT BENEFICIA de măşti gratuite următoarele categorii de populaţie:

1.  Persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

b) persoanele din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv, reprezentând nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzute de OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr.196/2009, cu modificările ulterioare;

d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art.42 şi 58 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. ( persoane cu handicap accentuat, gradul II, care nu realizează alte venituri).

- Persoanele care se încadrează în mai multe categorii dintre cele prevăzute mai sus beneficiază de măşti de protecţie aferente unei singure categorii din care fac parte la data distribuirii măştilor de protecţie.

- Persoanele care se încadrează în categoriile prevăzute de O.U.G. nr. 78/2020, ulterior întocmirii listelor, beneficiază de măşti de protecţie pe baza documentelor doveditoare, reprezentând dispoziţiile de stabilire a dreptului la ajutor social sau alocaţie pentru susţinerea familiei, decizia de pensionare sau certificatul de încadrare în grad de handicap, după caz, care se  vor depune la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea – Serviciul Relaţii cu Publicul şi Evaluare Iniţială.

- Având în vedere faptul că nivelul indemnizaţiei sociale s-a majorat la 800 de lei, începând cu luna septembrie 2020, persoanele care se încadrează în această categorie au posibilitatea să solicite înscrierea pe listele suplimentare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON