URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2019, 10:59

Daniel Vulcu susţine că scena rotativă a Teatrului a fost "proiectată greşit". Cum îi răspunde şefa Teatrului Szigligeti (VIDEO)

Daniel Vulcu susţine că scena rotativă a Teatrului a fost 'proiectată greşit'. Cum îi răspunde şefa Teatrului Szigligeti (VIDEO) Proiectul noii scene a Teatrului din Oradea

Întors pentru câteva zile la şefia Teatrului Regina Maria din Oradea, actorul şi regizorul Daniel Vulcu a susţinut, vineri, într-o conferinţă de presă că scena rotativă la care se lucrează în cadrul unui proiect transfrontalier coordonat de Teatrul Szigligeti a fost "proiectată greşit" şi nu va putea fi folosită în condiţii optime.

"Pe ultima ştangă se pune ciclorama sau fundalul scenei, care pică undeva la trei sferturi din turnantă (n.r. - scena rotativă), o taie. Deci tu montezi un decor şi ca să-l întorci, ieşi în afara scenei. Nu mai poţi să pui fundal. Poţi eventual să faci artificii. Este, clar, greşit proiectată şi poate spune orice specialist de teatru chestiunea asta", a afirmat managerul, chiar în zona scenei, arătând spre ceea ce a prezentat el ca fiind anomalii.

Daniel Vulcu a mai susţinut că şi "tehnicieni" din Teatru i-ar fi spus despre problemă: "Mi-au spus: veniţi să vedeţi cum au distrus scena".

La solicitarea presei, managerul Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin, a transmis un punct de vedere scris pe această temă, spunând că problema prezentată de Vulcu nu există, "rugându-l" pe acesta să nu folosească proiectul Teatrului Szigligeti într-un "război" cu care instituţia din urmă nu are de-a face.

Czvikker s-a referit, astfel, la faptul că Daniel Vulcu duce o bătălie cu Consiliul Judeţean de anul trecut, când a fost mazilit nelegal din funcţie. De altfel, afirmaţiile despre scena turnantă au fost făcute de Vulcu la finalul unei conferinţe de presă în care a vorbit tocmai despre acest conflict.

Pe scurt, şefa Teatrului Szigligeti susţine că în spatele ştăngii pe care a indicat-o Daniel Vulcu ar mai exista una, pe care se poate monta fundalul pentru anumite spectacole, iar scena va fi folosită la capacitate maximă.


Punctul de vedere transmis de Czvikker:

"Referitor la declaraţiile făcute astăzi de d-l Daniel Vulcu, Teatrul Szigligeti doreşte să facă următoarele precizări:

Teatrul Szigligeti respinge încercările de a fi implicat în conflictul existent la nivelul conducerii Teatrului Regina Maria.

Gestionarea lucrărilor de reabilitare a scenei teatrului îi revin Teatrului Szigligeti conform protocolului înregistrat la Teatrul Szigligeti cu numărul 2909 din 29.11.2017, semnat şi de d-l Vulcu. Lucrările începute în vara acestui an se desfăşoară conform proiectului şi contractului de execuţie, fiind supravegheate şi controlate în mod regulat de către Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea Pentru Graniţa România – Ungaria (BRECO), autoritatea responsabilă pentru monitoring. 

D-l Daniel Vulcu, fără a fi implicat în sarcinile complexe de implementare a proiectului, fără o consultare cu vreun specialist, după o vizită scurtă făcută fără autorizaţie pe un şantier în lucru, trage concluzii pripite despre o lucrare încă nefinalizată. 

Dorim să informăm publicul ambelor teatre că, în spatele ştăngii menţionate de dânsul, mai există o altă ştangă pe care se poate monta fundalul fără a exista problemele invocate, astfel suprafaţa scenei rotative a fost maximalizată. Prin urmare, aceasta va putea fi folosită fără probleme, fapt ce se va demonstra la spectacolul Teatrului Szigligeti în seara de Revelion.

În ultimii ani, colaborarea între cele două instituţii a fost caracterizată de respect reciproc, atât sub conducerea domnului Daniel Vulcu, cât şi sub conducerea interimară a doamnei Elvira Rîmbu, de aceea îl rugăm respectuos pe domnul Vulcu ca cea mai mare investiţie în infrastructura culturală bihoreană să nu fie folosită într-un război care nu ne priveşte. Teatrul Szigligeti este onorat că are ocazia să gestioneze o lucrare de o asemenea anvergură în folosul ambelor teatre orădene şi al publicului acestora. 

Czvikker Katalin
manager"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cu regret de "scenă" fixă îl informez pe Daniel ...
... că reprezentanții locali ai finanțatorului sunt membri PNL încă din secolul trecut, iar proiectantul "operei" mobile este tot un liberal, care face sluj tot timpul, pe la partid ... liderului "Ilie de la Primărie" !?!
Postat 01 Decembrie 2019, 10:13 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON