URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Septembrie 2017, 10:13

Curtea de Apel Timişoara a întors-o: Alegerile pentru şefia Consiliului Judeţean Bihor nu vor fi reluate!

Curtea de Apel Timişoara a întors-o: Alegerile pentru şefia Consiliului Judeţean Bihor nu vor fi reluate! foto arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PNL îşi poate pune pofta-n cui. Alegerile pentru conducerea Consiliului Judeţean Bihor s-au desfăşurat legal, a hotărât Curtea de Apel Timişoara, sentinţa fiind definitivă.

Judecătorii au casat în întregime sentinţa Tribunalului Bihor, care le dădea dreptate PNL-iştilor, arătând că alegerile preşedintelui şi vicepreşedinţilor CJ Bihor s-au făcut "nelegal". Ba mai mult, PNL Bihor trebuie să le plătească cheltuieli de judecată şefilor CJ.

PNL-iştii, puşi la plată

Concret, Curtea de Apel Timişoara a decis să admită "recursurile declarate de pârâţii Consiliul Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, Traian Bodea, Ioan Mang împotriva sentinţei civile pronunţate de Tribunalul Bihor" şi să caseze "în tot" sentinţa respectivă.

Rejudecând, magistraţii timişoreni au respins cererea formulată de PNL Bihor împotriva şefilor CJ Bihor, adică acţiunea privind nelegalitatea şedinţei în care au fost aleşi cei din urmă.

Mai mult, instanţa a decis să oblige PNL Bihor la plata către "pârâtul Mang Ioan a sumei de 5.000 lei, cheltuieli de judecată în primă instanţă", precum şi la plata "către pârâtul recurent Bodea Traian 3.075 lei şi Mang Ioan 100 lei, reprezentând cheltuieli de judecată".

Sentinţa a fost pronunţată joi de un complet al Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Timişoara.

Sentinţă desfiinţată

După cum se ştie, în luna martie, Tribunalul Bihor le dădea dreptate PNL-iştilor în acelaşi proces, arătând, în motivarea sentinţei, că la şedinţa de constituire a CJ Bihor preşedintele de şedinţă a fost ales "în mod nelegal", "legea a fost încălcată prin faptul că o parte din consilieri au arătat opţiunea de pe buletinul de vot la ieşirea din cabină, şi-au exprimat verbal opţiunea", respectiv Comisia de validare nu mai avea "o compunere care să respecte exigenţele legii", după ce liberalul Dacian Foncea a părăsit Sala Mare a Consiliului Judeţean.

CJ Bihor şi şefii instituţiei au atacat sentinţa la Curtea de Apel Oradea şi apoi au cerut şi obţinut strămutarea procesului la Timişoara. Joi, 28 septembrie, la primul termen al recursului s-au prezentat la Timişoara toţi cei trei şefi ai Consiliului Judeţean, alături de avocaţii Paul Călinescu, pentru CJ Bihor, Emilia Negrea, pentru Ioan Mang, respectiv Cristian Domocoş, pentru Traian Bodea.

Supărări şi bucurii... rezervate

Contactat de BIHOREANUL, liderul grupului PNL din Consiliul Judeţean Bihor, Ionel Avrigeanu, a afirmat că sentinţa "nu schimbă foarte multe în raportul de forţe din Consiliul Judeţean". "În acest moment suntem 17 la 17 şi vom vedea cum mergem mai departe. Dorim să se ţină cont şi de PNL când se iau decizii, având în vedere reprezentativitatea pe care o are partidul", a spus acesta. 

În ceea ce priveşte decizia judecătorilor, Avrigeanu a precizat: "Respectăm decizia instanţei. Înseamnă că de aici încolo se pot face alegeri la vedere, se pot arăta voturile...". 

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a fost rezervat în comentarii, când a fost contactat de BIHOREANUL. "Am primit veşti bune, dar nu şi sentinţa. Voi face mai multe declaraţii după ce o primesc. Apoi, voi face o scurtă conferinţă de presă normală, fără exagerări, după ce sunt lucrurile foarte clare", a spus Pásztor Sándor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
FVG
Foarte corecta prezentarea votului SECRET, repet, SECRET, cu bile! Personal consider o porcarie votul secret, e o forma de a-ti ascunde lasitatea, interesul fata de tema votata, etc. Votul la vedere este cel mai ok, sa stie populenii care te-au ales cum ai votat, poate unii (foarte putini, nu-mi fac iluzii!) isi vor aminti la urmatoarele alegeri ce hram porti! Si revenind la votul SECRET cu bile: cu atata tehnologie cred ca urna ar trebui amplasata intr-o cabina, daca se vrea cat de cat ca votul sa fie SECRET. Dar nu se vrea!
Postat 30 Septembrie 2017, 06:07 de pinonel
@anonimusz
Votul prin bile se desfăşoară astfel: în faţa preşedintelui Camerei Deputaţilor se aşază o urnă albă şi una neagră. Deputaţii vin pe rând la urne, după ce primesc de la secretari câte două bile, una albă şi una neagră, pe care le introduc în cele două urne. Bila albă introdusă în urna albă şi bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot pentru, iar bila neagră introdusă în urna albă şi bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot contra; pentru vot nul, ambele bile se introduc în urna neagră. Biroul permanent hotărăşte asupra mijloacelor prin care se asigură caracterul secret al votului.
Postat 30 Septembrie 2017, 00:23 de FVG
pt FVG
pai aia in parlament nu voteaza cu bilutele la vedere , ii amendeaza cineva ?
Postat 29 Septembrie 2017, 15:55 de User anonimizat
graba strica treaba,
iar acum s-a pierdut majoritatea. Din precipitare, din nechibzuinta. Asta e problema.
Postat 29 Septembrie 2017, 14:23 de poli
Timisoara nu-i Oradea!
Va amintiti cand a inceput maestrul Cigan cruciada impotriva hotiei numita ,,zona A"? Se refera la iobagia impusa oradenilor de catre birtinez si maimutele lui din cl, cei care locuiesc in zona A sunt obligati sa apeleze la serviciile cet-ului. Bine, cu mici exceptii, vedeti d-le prefect hcl 420 si 425, ambele din 2017! Sa revin. Oricat s-a zbatut dl avocat Cigan, in Oradea/Bihor nu a reusit nimic, pana cand a cerut stramutarea procesului la o alta curte de apel. Si a fost Curtea de Apel Timisoara. Unde, ce sa vezi?! Toate hcl-urile care ,,reglementau" zonele cu monopol cet au fost declarate nelegale! Ba mai mult, judecatorii au constata incalcarea a mai multor legi, nu intru in amanunte. Hcl-urile asa au ramas, nelegale, dar in vigoare, adica isi produc efectele!!! Asa si cu taraboiul alegerilor pt. functia de sef al cj Bihor: cat timp dosarul s-ar fi judecat in Oradea, birtinezul ar fi castigat.
Postat 29 Septembrie 2017, 12:21 de pinonel
Dreptatea-i dupa cum bate vantu'
Eu, cand merg la vot si arat altora buletinul meu de vot (e suficient sa il fotografiez) risc o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei...
Postat 29 Septembrie 2017, 11:26 de FVG
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON