Reclamat de studenţii orădeni la rectorul Constantin Bungău şi la Comisia de Etică a Universităţii, pentru propagandă religioasă făcută în timpul discursului de la debutul anului universitar, preşedintele Senatului academic, Sorin Curilă, se simte nedreptăţit şi spune că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate.
"Toate acuzaţiile care mi se aduc sunt nedrepte şi nefondate. Mesajul transmis nu conţine sub nici o formă prozelitism sau propagandă religioasă. Mesajul se încadrează în totalitate în spiritul şi litera actului pedagogic. Orientarea spre valorile menţionate în discurs sunt o expresie a datoriei morale şi profesionale pe care în calitate de cadre universitare le avem pentru fiecare student care calcă pragul universităţii tocmai pentru a-şi lărgi orizontul cunoaşterii şi pentru a-şi însuşi atitudinile şi aptitudinile atât de necesare în construirea destinului personal, al carierei profesionale şi al aportului pe care fiecare trebuie să şi-l aducă în dezvoltarea societăţii", se arată într-un răspuns dat de Curilă tinerilor care îl contestă, transmis sâmbătă BIHOREANULUI.
Preşedintele Senatului precizează că este greu de crezut că "după numai 30 de ani de libertate în România, se creează premisele îngrădirii libertăţii de expresie, de credinţă, de conştiinţă, de iniţiativă, tocmai într-un mediu în care ar trebui să predomine unitatea, demnitatea şi libertatea de exprimare" şi se întreabă în ce fel de lume îşi doresc contestatarii săi să trăiască.
"Care este idealul de societate pentru oamenii care neagă şi desfiinţează ideea de "respect faţă de valorile naţionale româneşti"? Dacă nu credem şi nu apărarăm valorile naţiunii pe care ne pregătim să o slujim, dacă ne negăm valorile, rădăcinile, trecutul, istoria, ce aşteptări legitime mai putem avea de la viitor şi de la oameni", a mai scris Curilă.
Profesorul susţine că mesajul său, "de bun simţ şi respect faţă de istoria învăţământului românesc", este interpretat şi răstălmăcit, dar el n-a spus nimic nepotrivit. "Observaţi, am vorbit unor tineri însoţiţi de părinţii lor despre familie, le-am vorbit despre biserică şi nu despre apartenenţă religioasă".
În final, preşedintele Senatului face o analogie cu omul politic Iuliu Maniu, citând din discursul acestuia la Marea Unire de la 1918. ""Dacă privim îndărăt la suferinţele îndurate de neamul românesc, dacă ne amintim de sângele vărsat, nu ştim cum să mulţumim lui Dumnezeu că ne este dat nouă din generaţia de acum să trăim aceste timpuri de înălţare. În aceste momente solemne ne vom purta vrednici de timpurile pe care le trăim. Vrednicia naţională se judecă după înţelepciunea cu care se aduc hotărâri chemate să croiască soarta noastră", spunea distinsul Iuliu Maniu în discursul din Ziua Marii Uniri. Oare contestatarii mei nu l-ar putea acuza pe Iuliu Maniu de prozelitism şi propagandă religioasă? Cu siguranţă "vrednicia naţională se judecă după înţelepciunea cu care se aduc hotărâri chemate să croiască soarta noastră"", a încheiat Curilă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.