"Atenţie! Electrica Service Bihor SRL-D nu are nicio legătură cu Electrica, cea care furnizează energia electrică! Rog toţi proprietarii de apartamente să citească şi să se informeze înainte de a semna sau plăti. Dacă primiţi facturi de prestări servicii pe care nu le-aţi solicitat sau notificări de plată, adresaţi-vă unor jurişti, avocaţi".
Este doar unul dintre mesajele de atenţionare care circulă pe reţelele de socializare cu privire la o firmă înfiinţată de un impostor orădean, Florin Marcel Manciu. Trimis deja în judecată pentru că lua bani în numele unor vedete TV, cazuri sociale şi chiar în calitate de călugăr, tânărul de 25 ani a înşelat 57 locatari ai unor blocuri de pe bulevardul Ştefan cel Mare din Oradea, pe care i-a prostit că firma sa e partener exclusiv al Electrica şi că trebuie să-i achite abonament pentru servicii de mentenanţă inventate...
Ţeapă după ţeapă
Despre escrocheriile lui Florin Marcel Manciu, BIHOREANUL a mai scris vara trecută, când procurorii Parchetului Oradea l-au trimis în faţa instanţei pentru înşelăciune în formă continuată, după ce, folosindu-se de pagini de Facebook create pe numele emisiunii "Acces Direct" sau pe ale unor persoane cu pretinse probleme sociale sprijinite de Fundaţia "Mereu Aproape", a strâns sponsorizări pe care le-a băgat în propriul buzunar.
Postând în numele Simonei Gherghe, reporter şi prezentatoare a emisiunii, iar uneori pretinzându-se şi director de emisiune, sau chiar director al Antenelor, el a înşelat cel puţin 29 persoane, dintre care doar 12 s-au constituit părţi vătămate în proces, cu un prejudiciu total de 4.512 lei şi 87 euro.
"Părintele" Manciu
La vremea respectivă, tânărul abia scăpase de un proces similar la Iaşi, unde a vrut să-l înşele pe părintele Calistrat (foto) de la Mănăstirea Vlădiceni, cunoscut în toată ţara pentru predicile non-conformiste pe care le promovează pe propriul blog, pe YouTube şi pe Facebook.
Călugărul îl dibuise că a creat o pagină de Facebook în numele lui şi cerea sponsorizări care să fie trimise "părintelui Manciu" la Oradea, aşa că l-a dat în vileag pe reţelele de socializare, motiv pentru care impostorul orădean a vrut să se răzbune. L-a sunat pe călugăr, s-a dat procuror din Buzău care s-ar ocupa tocmai de cazul falsului cont de Facebook şi i-a cerut să vireze o sumă de bani în contul menţionat pe profilul fals. Doar că părintele a sunat la Poliţie, iar orădeanul a fost "capcanat", fiind prins chiar când ridica banii de la o bancă din Oradea.
Deşi trimis în judecată pentru înşelăciune în formă continuată, Manciu s-a împăcat cu călugărul, motiv pentru care judecătorul a dispus încetarea procesului penal împotriva sa, obligându-l, în solidar cu victima sa, doar la plata cheltuielilor judiciare în valoare de 3.200 lei.
Back in business
Procesul de înşelăciune cu Antenele se află şi în prezent pe rolul Judecătoriei din Oradea, dar Manciu nu s-a potolit. Şi-a pregătit noi scenarii cu care să-şi păcălească victimele. În noiembrie 2018, el a înfiinţat un SRL-D, Electrica Service Bihor, cu sediul în Sfârnaş, în numele căreia a început să lipească afişe în scările de bloc din Rogerius şi din Bulevardul Ştefan cel Mare, îndemnând locatarii să-l sune la un număr de mobil pentru a încheia "contracte de service", în caz contrar sugerând că riscă rezilierea celui pentru furnizarea de energie electrică.
La sesizarea unui cititor, BIHOREANUL a tras un semnal de alarmă, încă din luna iulie a anului trecut, însă degeaba. Până în noiembrie, când a fost reţinut pentru 24 de ore, Manciu a continuat să bată la uşile orădenilor, reuşind să păcălească 57 de oameni ca să încheie aşa zise contracte de mentenanţă cu firma sa, luându-le, astfel, toate datele personale. Mai mult, 30 de "clienţi" i-au şi achitat sume între 100 şi 400 lei pentru servicii pe care Manciu nu le-a prestat.
Tupeu de borfaş
După expirarea celor 24 de ore, procurorii Parchetului Oradea nu i-au cerut arestarea, plasându-l doar sub control judiciar. O lună mai târziu, pe 12 decembrie, l-au trimis în judecată, din nou, pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri, ambele reţinute sub formă continuată, caz în care pedeapsa pentru asemenea fapte (pentru care legea prevede închisoare între 6 luni şi 3 ani) se poate majora cu încă 3 ani.
În rechizitoriul transmis sub formă de extras şi BIHOREANULUI, anchetatorii descriu în mod amănunţit modul în care a acţionat ţeparul. Manciu se prezenta la domiciliul victimelor având pregătite contracte, facturi, chitanţe, şi pretinzând că trebuie să încheie un contract de prestări servicii cu firma sa, Electrica Service Bihor SRL-D. Noul contract ar fi, spunea el, o anexă la cel cu Electrica Furnizare SA Oradea, şi avea caracter obligatoriu, în caz contrar nu vor mai beneficia pe viitor de mentenanţă pentru eventualele avarii la reţeaua electrică. Dacă cetăţenii nu plăteau, Manciu avea tupeul să-i ameninţe, trimiţându-le notificări cu penalităţi de întârziere sau chiar înştiinţări că urmează să fie executaţi silit în caz că nu-şi achită restanţele.
Neautorizat
Potrivit procurorilor, nici Manciu şi nici firma pe care o administrează nu aveau capacitatea, dar nici dreptul să presteze asemenea servicii în domeniu.
"Inculpatul nu avea pregătire de specialitate în domeniul electric, nu avea calitatea de electrician autorizat, nici angajaţi atestaţi, nici echipamentul necesar pentru întreţinerea instalaţiilor electrice, pentru revizii periodice sau servicii de reparare instalaţii electrice, astfel cum s-a obligat prin contractele pe care le-a încheiat cu persoanele vătămate", se arată în actul de acuzare.
De asemenea, Electrica Service Bihor nu deţine atestat din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, obligatoriu în cazul operatorilor economici care proiectează, execută şi verifică instalaţii electrice, şi nici nu este în curs de a obţine un astfel de document.
Din nou la judecată
Procesul lui Manciu e abia la început, dar ţepele sale par să "moară" greu. De curând, BIHOREANUL a fost sesizat de o cititoare că bărbatul continuă să înşele orădenii, trimiţându-le notificări şi facturi clienţilor pentru aceleaşi servicii inexistente.
Conform facturii emise pe 18 ianuarie a.c., pe care orădeanca a şi postat-o pe Facebook, Manciu le-a perceput 160 lei pentru "prestări servicii conform contract", în numele firmei sale, care figurează acum pe o altă adresă fictivă, strada Fântânilor 12 din Oradea.
Factura era însoţită şi de un alt document menit să-i inducă în eroare pe oameni, în care Electrica Service Bihor îşi anunţă "cu drag" clientela că şi-a schimbat Consiliul de Administraţie şi numărul de telefon, dar "serviciul de mentenanţă şi asistenţă conform contractului" şi respectiv facturile emise anul trecut rămân în vigoare.
Cum se vede, obiceiurile proaste nu dispar nici măcar de frica închisorii...
MEREU ÎN SCHIMBARE
Prins şi fără permis la volan
Impostorul Florin Marcel Manciu nu pare să-şi fi epuizat ideile de "afaceri", căci pe contul său de Facebook nu se mai prezintă ca director regional Electrica Bihor, ci ca "Tehnic Service" la DIGI România, semn că ar putea "coace" o nouă afacere, pe seama acestui operator de televiziune, internet şi telefonie.
Atât doar că ar putea să le coordoneze, cel mult, din spatele gratiilor. Pe lângă cele două procese de înşelăciune pe care le are în derulare la Judecătoria Oradea, Manciu a fost trimis în faţa judecătorilor luna trecută şi pentru infracţiuni rutiere, după ce a fost prins conducând maşina, fără permis, în două rânduri, în Oradea şi Marghita. Se vede treaba că pe agenţii rutieri n-a reuşit să-i îmbrobodească...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.