URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Decembrie 2020, 20:00

Curățenie... calculată: RER Vest încheie noi contracte cu orădenii, în pregătirea noului sistem de colectare selectivă

Curățenie... calculată: RER Vest încheie noi contracte cu orădenii, în pregătirea noului sistem de colectare selectivă PRIMIŢI CU CONTRACTUL? Agenţii RER Vest bat din poartă în poartă, pentru a le explica orădenilor noile reguli ale salubrităţii şi pentru a le oferi oportunitatea să semneze contractul de servicii, fără a se deplasa la sediul companiei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curăţenia din Oradea reprezintă o prioritate pentru autorităţile locale şi pentru operatorul de salubritate RER Vest şi în anul 2021. Până la 1 februarie, toţi orădenii trebuie să se obişnuiască cu colectarea selectivă în trei fracţii, dar şi să semneze noile contracte cu compania de salubritate.

Reprezentanţi ai RER Vest iau la pas toate străzile din oraş, întâi în zonele de case, iar apoi la blocuri, pentru a le oferi orădenilor oportunitatea să semneze noile contracte. După ce vor alege pubelele care li se potrivesc, orădenii vor fi căutaţi iar de agenţii operatorului, pentru a primi noile recipiente, dotate cu microcipuri.

Plăteşti cât arunci

Sistemul local de salubrizare trece printr-o reformă. Potrivit regulamentului votat de Consiliul Local Oradea, din 1 februarie, toţi locuitorii oraşului vor colecta deşeurile în trei fracţii, aruncând separat ambalajele reciclabile (PET-uri, pungi, folii, hârtii, cartoane, doze de aluminiu, cutii de metal), biodeşeurile (fructe, legume, coji de ouă, zaţ de cafea, resturi alimentare etc.) şi deşeurile reziduale (mucuri de ţigări, scutece, conţinutul sacului din aspirator, etc.). Pentru fracţia biodegradabilă, toţi orădenii vor primi pubele de culoare maro, respectiv containere maro în cazul asociaţiilor de proprietari.

În plus, pentru că legea nu mai permite tarifarea pe persoană, Primăria a prevăzut în contractul cu RER Vest, compania care a câştigat la licitaţie delegarea serviciului de salubrizare, că va aplica un tarif pe gospodărie, care va depinde de cantitatea deşeurilor generate. Pentru cuantificarea şi mai acurată a deşeurilor din fiecare gospodărie, RER Vest va măsura nu doar volumul lor, ci şi frecvenţa cu care sunt colectate.

Selectiv e mai ieftin!

În noul sistem, proprietarul fiecărei case din oraş alege recipientul potrivit pentru deşeurile reziduale (pubela neagră) şi pentru biodegradabile (pubela maro), putând opta între cele de 60 litri (recomandate pentru maximum trei persoane), de 120 litri (între 4 şi 8 persoane) ori 240 litri (familii cu peste 8 membri). Pentru deşeurile reciclabile, la fel ca până acum, orădenii vor primi saci galbeni.

RER Vest va asigura colectarea săptămânală a fiecărei fracţii de deşeuri (reziduale, biodegradabile şi reciclabile), iar orădenii vor plăti factura în funcţie de cât de des vor scoate pubelele în stradă, pentru a fi ridicate. Conform costurilor aprobate de Consiliul Local Oradea, o golire a unei pubele negre de 60 litri costă 6,35 lei, iar pentru o pubelă de 120 litri preţul este de 12,70 lei. Golirea unei pubele maro de 60 litri va costa 3,67 lei, iar una de 120 litri - 7,35 lei. La aceste costuri se adaugă colectarea reciclabilelor, serviciu care are un preţ lunar fix, de 19,22 lei. Cetăţenii care doresc să-şi reducă facturile vor trebui să colecteze separat sau chiar să folosească biodeşeurile la producerea de compost, în curtea proprie.

Operatorul de salubritate va şti cu exactitate de câte ori a scos fiecare client pubelele în stradă lunar, pentru că toate recipientele vor avea microcipuri RFID cu coduri unice, care sunt „citite” automat de utilajele de salubritate, odată cu ridicarea lor.

Pubele noi

Până acum, RER Vest a încheiat circa 2.000 de contracte în zona de case. Agenţii vor continua să meargă pe străzi în toate zilele lucrătoare, iar după ce vor finaliza cu persoanele fizice, vor  contacta şi cele aproximativ 800 de asociaţii de proprietari, în acelaşi scop.

Orădenii de la case vor semna contractul electronic, pe o tabletă, iar apoi vor fi vizitaţi din nou de echipele operatorului, pentru distribuirea gratuită a pubelelor maro şi a sacilor galbeni. În cazul pubelelor negre deţinute de clienţi, angajaţii RER Vest le vor înlocui doar pe cele deteriorate sau în cazul orădenilor care au ales recipiente de o altă dimensiune. În gospodăriile unde pubela neagră nu trebuie înlocuită, va fi „dotată” cu microcip.

An nou, reguli noi

Totodată, RER Vest îi va informa pe orădeni despre noile reguli ale colectării separate şi despre calendarul colectării. Contractul în formă tipărită va ajunge la fiecare client împreună cu prima factură.

Orădenii care, după ce au semnat contractul şi au primit pubelele alese, vor dori să le schimbe, optând pentru recipiente mai mici sau mai mari, trebuie să ştie că RER Vest le va răspunde solicitării doar după ce va finaliza activitatea de contractare în întreg oraşul.

Până la 1 februarie, RER Vest va încheia contractarea şi distribuirea pubelelor, iar orădenii vor începe să colecteze separat, în trei fracţii. Singura soluţie pentru ca facturile să fie cât mai mici...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON