URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2020, 09:30

Curăţăm România!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România se confruntă cu o problemă majoră de abandon a deşeurilor municipale pe spaţii publice (littering), de unde acestea ajung în sol sau în cursuri de apă. După estimări, aproximativ 42% din deşeurile municipale abandonate erau ambalaje de băuturi din plastic, sticlă şi metal. Cel mai afectat este mediul rural, deoarece acolo rata de acoperire cu servicii de salubritate este mai mică decât în urban, iar deşeurile conţin în general mai multe ambalaje: peste 22% plastice reciclabile, faţă de doar 14% în urban.

Împreună cu Alianţa USR PLUS din partea căreia candidez la un loc în Senatul României, propun reducerea cantităţilor de ambalaje care ajung să polueze mediul, prin introducerea unui sistem naţional de returnare voluntară a ambalajelor: lăsăm garanţie, ducem ambalajele înapoi şi recuperăm garanţia. Un parteneriat real şi reciproc avantajos între stat şi cetăţeni.

Sistemul de garanţie-returnare se bazează pe returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare. În practică, este vorba cel mai adesea de recipiente de băuturi confecţionate din materiale plastice, sticlă sau metal.

La realizarea propunerii de returnare voluntară am făcut o serie de analize comparative între state ale Uniunii Europene şi am constatat că aceste sistem a avut un rol major în reducerea poluării. În cele 11 state analizate am constatat că rata de returnare variază între 87 şi 96%. De asemenea, estimăm că aproximativ 300.000 de tone de ambalaje n-ar mai fi aruncate în natură, ci ar fi reciclate.

Pentru a avea o Românie curată, pe lângă garanţia pe ambalaj, USR PLUS îşi propune să lupte cu aşa zisa mafie a deşeurilor prin introducerea aplicaţiei "Inspectorul deşeurilor".

Nimic din cele de mai sus nu ar fi posibile fără a realiza o serie de programe eficiente de conştientizare a populaţiei. La fel de importantă este educarea şi asistarea administraţiilor publice locale pentru definirea, adoptarea şi monitorizarea de politici de reducere a generării de deşeuri. Toate aceste măsuri trebuie să culmineze cu existenţa unor depozite conforme de gunoi. Lucrăm la o strategie naţională pentru monitorizarea continuă, transparentă, a depozitelor de deşeuri, cât şi pentru respectarea condiţiilor de calitate a deşeurilor acceptate pentru eliminarea prin depozitare.

Nu în ultimul rând, ne dorim cu toţii până la urmă, să avem o creştere a capacităţii naţionale de reciclare. Pentru aceasta, propunem Sprijinirea prin măsuri administrative, inclusiv de natură fiscală şi de atragere de finanţări publice şi private pentru extinderea capabilităţii de valorificare (reciclare, compostare) a României pentru toate categoriile şi cantităţile de deşeuri proprii.

O Românie curată ar trebui să existe în mentalul oricărui politician al acestei ţări. Ne dorim să fim vizitaţi, să fim apreciaţi pentru peisajele extraordinare, să fim lăudaţi, dar, realitatea pe care o oferim e cu totul alta. Cei care ne vizitează ţara şi care ar trebui să o aprecieze pleacă de cele mai multe ori cu un gust amar, văzând puzderia de deşeuri de peste tot. E momentul să resetăm aspectul României!

Sunt specializat în managementul mediului, la Universitatea Oxford din Anglia. Mi-am dedicat întreaga carieră profesională conservării naturii şi mediului. Candidez pentru un loc în Senatul României deorece consider că ţara noastră se confruntă cu probleme de mediu tot mai acute. Cred că e important să trimitem în Parlament oameni competenţi, care pot să aducă o schimbare reală în acest domeniu, care a fost întotdeauna lăsat deoparte, nefiind considerat important.

Buna guvernare înseamnă totodată şi o Românie curată!

Andrei Acs

Acest material a fost comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ŞI SOLIDARITATE  (parte a alianţei electorale "Alianţa USR PLUS"), Cod unic de identificare 11200033

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
de 2 lei
De 2 lei asa zisul articol. O ingaleala de fraze sterse, stereotipe, cred ca nici tu nu le intelegi. Asa ca slab candidat, slab partid.
Postat 25 Noiembrie 2020, 15:37 de garb_89
Hai, papagalule ...
... și mătură-mi strada, că Birta n-are timp iar Bolojan s-a încurcat în știință când a vrut să citească regulamentul-cadru de la SMID !?!
Postat 25 Noiembrie 2020, 11:08 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON