URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2020, 12:56

Cuplurile infertile din Bihor care îşi doresc copii pot găsi tratament în Oradea, la prima clinică din nord-vestul ţării care face fertilizare in vitro (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O clinică din Oradea, Centrul de Diagnostic şi Tratament al Infertilităţii Calla, a devenit de la finele lunii trecute primul centru de reproducere asistată din nord-vestul ţării în care se face şi fertilizare in vitro.

Agenţia Naţională de Transplant a acreditat centrul Calla în 24 februarie, clinica orădeană înscriindu-se astfel între cele 22 de unităţi de acest fel din ţară, jumătate funcţionând în Bucureşti, celelalte mai apropiate în zonă fiind la Timişoara şi la Târgu Mureş.

"Suntem convinşi că prin noile servicii venim în întâmpinarea nevoilor populaţiei, pentru că infertilitatea este o patologie în creştere în toată lumea, iar rezultatele muncii noastre vor aduce bucurie în multe familii", a spus într-o conferinţă de presă, marţi, anunţând noutatea, dr. Liana Antal, unul dintre medicii care lucrează la Centrul Calla încă de la înfiinţarea acestuia în 2013.

Potrivit spuselor dr. Antal şi colegelor sale, dr. Anca Huniadi şi dr. Petronela Naghi, infertilitatea este o problemă care afectează deja unul din cinci cupluri sub 35 ani (fiind cauzată de dezechilibre hormonale, dereglări ale sistemului imunitar sau, pur şi simplu, înaintarea în vârstă, dar şi de stilul de viaţă şi abuzurile alimentare, de alcool şi tutun), dar se tratează, inclusiv prin fertilizarea in vitro, încă din 1978, de când s-au născut, datorită acestei metode, peste 8 milioane copii.

Centrul Calla din Oradea funcţionează din 2013, oferind servicii de obstetrică, ginecologie şi stimularea fertilităţii, având până în prezent 13.000 pacienţi. Acreditarea de către Agenţia Naţională de Transplant le va permite medicilor de aici, supraspecializaţi în Germania şi Italia, să facă şi fertilizări in vitro.

Potrivit dr. Liana Antal, costul unei proceduri va fi de 1.900 euro (echivalent în lei, plătibil la nevoie şi în rate), iar conducerea clinicii va contacta autorităţile locale pentru a le propune să finanţeze această procedură pentru toate cuplurile cu probleme de reproducere, aşa cum se întâmplă, deocamdată, doar în Bucureşti.

În România, fertilizarea in vitro se poate face şi printr-un program naţional de sănătate, dar acesta are o adresabilitate extrem de scăzută din cauza condiţiilor impuse, între altele prin limitarea vârstei pacientelor şi selectarea lor în program numai dacă au rezervă ovariană bună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Roger
No vezi mă. Asta-i Oradea lui Bolojan, și așa o vrem
Postat 03 Martie 2020, 21:23 de Sandu2100
Felicitari, dna Antal si echipa! TREZIREA, CONSILIUL LOCAL!
succes celor de la Calla! cred ca de vreo 10 ani s-a luptat dr. Antal sa aduce aceasta procedura in Oradea. pentru ca am postat de mai multe ori faptul ca primarul si consiliul local nu fac absolut nimic pentru sprijinirea familiilor si copiilor, pt cresterea natalitatii, uite aceasta noutate medicala reprezinta la fix momentul ideal sa se implice. in loc sa alocati 450 mii euro pentru un copy-paste eveniment pentru drogati sub forma oficiala de "concert simbolic pt oras gen untold", ia ganditi-va cate familii ati putea ajuta cu acesti bani sa poata avea un copil/copii! am calculat eu: 236 proceduri - familii sustinute, din care probabil minim 100 ar fi sarcini reusite (de dorit un procentaj maxim). deci???
Postat 03 Martie 2020, 21:12 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON