URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2020, 12:56

Cuplurile infertile din Bihor care îşi doresc copii pot găsi tratament în Oradea, la prima clinică din nord-vestul ţării care face fertilizare in vitro (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O clinică din Oradea, Centrul de Diagnostic şi Tratament al Infertilităţii Calla, a devenit de la finele lunii trecute primul centru de reproducere asistată din nord-vestul ţării în care se face şi fertilizare in vitro.

Agenţia Naţională de Transplant a acreditat centrul Calla în 24 februarie, clinica orădeană înscriindu-se astfel între cele 22 de unităţi de acest fel din ţară, jumătate funcţionând în Bucureşti, celelalte mai apropiate în zonă fiind la Timişoara şi la Târgu Mureş.

"Suntem convinşi că prin noile servicii venim în întâmpinarea nevoilor populaţiei, pentru că infertilitatea este o patologie în creştere în toată lumea, iar rezultatele muncii noastre vor aduce bucurie în multe familii", a spus într-o conferinţă de presă, marţi, anunţând noutatea, dr. Liana Antal, unul dintre medicii care lucrează la Centrul Calla încă de la înfiinţarea acestuia în 2013.

Potrivit spuselor dr. Antal şi colegelor sale, dr. Anca Huniadi şi dr. Petronela Naghi, infertilitatea este o problemă care afectează deja unul din cinci cupluri sub 35 ani (fiind cauzată de dezechilibre hormonale, dereglări ale sistemului imunitar sau, pur şi simplu, înaintarea în vârstă, dar şi de stilul de viaţă şi abuzurile alimentare, de alcool şi tutun), dar se tratează, inclusiv prin fertilizarea in vitro, încă din 1978, de când s-au născut, datorită acestei metode, peste 8 milioane copii.

Centrul Calla din Oradea funcţionează din 2013, oferind servicii de obstetrică, ginecologie şi stimularea fertilităţii, având până în prezent 13.000 pacienţi. Acreditarea de către Agenţia Naţională de Transplant le va permite medicilor de aici, supraspecializaţi în Germania şi Italia, să facă şi fertilizări in vitro.

Potrivit dr. Liana Antal, costul unei proceduri va fi de 1.900 euro (echivalent în lei, plătibil la nevoie şi în rate), iar conducerea clinicii va contacta autorităţile locale pentru a le propune să finanţeze această procedură pentru toate cuplurile cu probleme de reproducere, aşa cum se întâmplă, deocamdată, doar în Bucureşti.

În România, fertilizarea in vitro se poate face şi printr-un program naţional de sănătate, dar acesta are o adresabilitate extrem de scăzută din cauza condiţiilor impuse, între altele prin limitarea vârstei pacientelor şi selectarea lor în program numai dacă au rezervă ovariană bună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Roger
No vezi mă. Asta-i Oradea lui Bolojan, și așa o vrem
Postat 03 Martie 2020, 21:23 de Sandu2100
Felicitari, dna Antal si echipa! TREZIREA, CONSILIUL LOCAL!
succes celor de la Calla! cred ca de vreo 10 ani s-a luptat dr. Antal sa aduce aceasta procedura in Oradea. pentru ca am postat de mai multe ori faptul ca primarul si consiliul local nu fac absolut nimic pentru sprijinirea familiilor si copiilor, pt cresterea natalitatii, uite aceasta noutate medicala reprezinta la fix momentul ideal sa se implice. in loc sa alocati 450 mii euro pentru un copy-paste eveniment pentru drogati sub forma oficiala de "concert simbolic pt oras gen untold", ia ganditi-va cate familii ati putea ajuta cu acesti bani sa poata avea un copil/copii! am calculat eu: 236 proceduri - familii sustinute, din care probabil minim 100 ar fi sarcini reusite (de dorit un procentaj maxim). deci???
Postat 03 Martie 2020, 21:12 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON