URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Aprilie 2018, 11:12

Cum se pot recupera rapid sumele de bani pentru care există o dovadă scrisă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Codul de procedură civilă prevede o procedură rapidă şi relativ ieftină prin care o persoană poate să obţină o hotărâre judecătorească prin care datornicul său să fie obligat să achite sumele de bani pe care i le datorează.

Această procedură rapidă este aplicabilă ori de câte ori suma datorată se poate determina pe baza unui înscris semnat de către persoana care este datoric - spre exemplu un contract de împrumut sau o factură acceptată care atestă livrarea unor mărfuri sau prestarea unor servicii.

Înainte de a se adresa instanţei, cel care doreşte recuperarea sumei datorate este obligat să îl someze pe datornic, fie prin intermediul unui executor judecătoresc, fie prin scrisoare recomandată cu conţinut declarat, depusă la orice oficiu poştal. În somaţie trebuie să se precizeze suma solicitată şi motivul pentru care se solicită acea sumă, iar la somaţie trebuie anexate actele asumate de datornic prin care se face dovada sumei respective.

Dacă datornicul somat nu plăteşte suma solicitată în termen de 15 zile de la primirea somaţiei, persoana în cazuă poate formula o cerere pentru emiterea unei "ordonanţe de plată" la instanţa judecătorească, taxa de timbru datorată pentru această cerere fiind de 200 lei, indiferent de suma solicitată, taxa de timbru redusă constituie un avantaj, mai ales în cazul în care suma datorată este consistentă.

Dacă instanţa apreciază că, pe baza actelor depuse, s-a facut dovada datoriei, îl va obliga pe datornic la plata sumei dovedite. Hotărârea, chiar dacă poate fi atacată, poate fi pusă imediat în executare silită.

Dacă, în schimb, instanţa apreciază că nu se poate stabili datoria doar pe baza actelor prezentate, având în vedere faptul că proba cu martori sau proba cu expertiza sunt inadmisibile în cadrul acestei proceduri speciale, va respinge cererea de obligare la plată. În această situaţie, persoana în cauză va putea porni un nou proces, de data aceasta clasic, în cadrul căruia se va putea stabili existenţa datoriei şi pe baza declaraţiilor de martori sau a unor expertize, fiind însă obligată să plătească taxă de timbrul calculată la nivelul pretenţiilor concrete.

În concluzie, procedura ordonanţei de plată are avantaje certe atunci când datoria este de peste 2.000 lei şi când nu este nevoie de alte probe în afara înscrisurilor semnate anterior de către datornic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON