URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2020, 09:51

Cum se manifestă noul coronavirus: Evoluţia pe zile a bolii, prezentată într-un studiu realizat în Wuhan 

Cum se manifestă noul coronavirus: Evoluţia pe zile a bolii, prezentată într-un studiu realizat în Wuhan  (sursa foto: cnbc.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialiştii spitalului Zhongnan al Universităţii din Wuhan, China, locul de unde a început epidemia COVID-19, au realizat un studiu care arată o imagine completă a felului în care se manifestă noul coronavirus şi ce simptome au bolnavii în fiecare zi. 

Detalii despre studiu au apărut în publicaţia elenă I Efemerida, citată de Hotnews.ro.

Până acum peste 219.000 de persoane din toată lumea s-au îmbolnăvit de noul coronavirus, peste 8.900 au murit, iar 85.750 au fost vindecaţi. 

Studiul realizat arată că există un tipar al simpomelor COVID-19: circa 99% din bolnavi au prezentat febră mare, mai bine de jumătate simţeau o stare de oboseală şi erau chinuiţi de o tuse seacă, iar circa o treime dintre ei simţeau dureri musculare şi se confruntau cu dificultăţi de respiraţie.

Un alt studiu, realizat de Centrul pentru Controlul Bolilor din China, arată că circa 80% din cei infectaţi cu noul coronavirus se confruntă cu simptome moderate, 15% cu simptome severe, iar 5% ajung în stare critică.

Cum evoluează simptomele la bolnavii tipici de Covid-19:

Prima zi: Bolnavii prezintă febră. Este posibil să simtă oboseală, dureri musculare şi să fie chinuiţi de o tuse seacă. Un mic procent din bolnavi este posibil să fi simţit o stare de greaţă cu o zi-două înainte sau se poate să fi avut diaree.

a 5-a zi: Bolnavii se pot confrunta cu dificultăţi de respiraţie, în special dacă sunt înaintaţi în vârstă sau dacă au probleme grave preexistente de sănătate

a 7-a zi: În medie, bolnavii sunt transportaţi la spital la o săptămână de la contactarea virusului, potrivit studiului Universităţii din Wuhan.

a 8-a zi: În acest punct, bolnavii care au o formă gravă (în procent de circa 15% potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din China) dezvoltă un sindrom de detresă respiratorie acută, ce are ca efect acumularea de lichid şi prăbuşirea alveolelor, împiedicând plămânii să realizeze schimbul de oxigen şi dioxid de carbon, iar boala putând deveni astfel fatală. De obicei, aceasta este ziua în care devine necesar aparatul de ventilaţie.

a 10-a zi: Dacă simptomele se înrăutăţesc pe măsură ce boala evoluează, în acest punct majoritatea bolnavilor ajung la Terapie Intensivă. Bolnavii respectivi se confruntă cu dureri puternice în zona abdominală şi prezintă o mai mare lipsă a poftei de mâncare decât cei care prezintă simptome moderate. Dar doar un procent mic (circa 2% din bolnavi) pierd lupta cu viaţa la circa 18,5 zile de la infectarea lor.

a 17-a zi: Bolnavii care îşi revin după Covid-19 primesc în general bilet de ieşire din spital, după două săptămâni şi jumătate de boală.

Primele simptome de la momentul infectării cu noul coronavirus pot apărea după cinci sau chiar mai multe zile. Când aceste simptome apar, ele pot aminti de cele ale pneumoniei, chiar dacă evoluţia Covid-19 este diferită, întrucât starea de sănătate a bolnavului se înrăutăţeşte foarte repede.

"Pneumonia de obicei nu evoluează vertiginos", a explicat pentru Business Insider Paras Lakhani, radiolog la Universitatea Thomas Jefferson. "În majoritatea spitalelor pneumonia este combătută cu antibiotice, iar starea de sănătate a bolnavilor se stabilizează înainte de a începe să se îmbunătăţească". Starea bolnavilor cu coronavirus, însă, se poate înrăutăţi chiar şi după începerea tratamentului sau după ce li s-au administrat acestora steroizi şi multe lichide.
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Shogun
Ăsta-i secretu, izolarea bolnavilor nu a tuturor, ideal ar fi testarea fiecăruia. Noi copiem metoda greșită, sper să nu ne coste.
Postat 19 Martie 2020, 10:49 de oradeaveche
Întrebare
Deci, în medie, se constată decesul la 2% din cei 5% care dezvoltă cazuri grave. Atunci de ce stă locului toată economia? N-ar fi mai rezonabil să intre în carantină - chiar forțată - doar persoanele cu risc mărit decât să stăm cu toții acasă, cei mai mulți nefăcând nimic, poate doar mâncând găleți de făină cu zeci de mii de metri de paste și folosind - încă nu se știe exact în ce scop - tonele de hârtie igienică luate cu japca de pretudindeni?
Postat 19 Martie 2020, 10:32 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON