URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
19 Martie 2020, 09:51

Cum se manifestă noul coronavirus: Evoluţia pe zile a bolii, prezentată într-un studiu realizat în Wuhan 

Cum se manifestă noul coronavirus: Evoluţia pe zile a bolii, prezentată într-un studiu realizat în Wuhan  (sursa foto: cnbc.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialiştii spitalului Zhongnan al Universităţii din Wuhan, China, locul de unde a început epidemia COVID-19, au realizat un studiu care arată o imagine completă a felului în care se manifestă noul coronavirus şi ce simptome au bolnavii în fiecare zi. 

Detalii despre studiu au apărut în publicaţia elenă I Efemerida, citată de Hotnews.ro.

Până acum peste 219.000 de persoane din toată lumea s-au îmbolnăvit de noul coronavirus, peste 8.900 au murit, iar 85.750 au fost vindecaţi. 

Studiul realizat arată că există un tipar al simpomelor COVID-19: circa 99% din bolnavi au prezentat febră mare, mai bine de jumătate simţeau o stare de oboseală şi erau chinuiţi de o tuse seacă, iar circa o treime dintre ei simţeau dureri musculare şi se confruntau cu dificultăţi de respiraţie.

Un alt studiu, realizat de Centrul pentru Controlul Bolilor din China, arată că circa 80% din cei infectaţi cu noul coronavirus se confruntă cu simptome moderate, 15% cu simptome severe, iar 5% ajung în stare critică.

Cum evoluează simptomele la bolnavii tipici de Covid-19:

Prima zi: Bolnavii prezintă febră. Este posibil să simtă oboseală, dureri musculare şi să fie chinuiţi de o tuse seacă. Un mic procent din bolnavi este posibil să fi simţit o stare de greaţă cu o zi-două înainte sau se poate să fi avut diaree.

a 5-a zi: Bolnavii se pot confrunta cu dificultăţi de respiraţie, în special dacă sunt înaintaţi în vârstă sau dacă au probleme grave preexistente de sănătate

a 7-a zi: În medie, bolnavii sunt transportaţi la spital la o săptămână de la contactarea virusului, potrivit studiului Universităţii din Wuhan.

a 8-a zi: În acest punct, bolnavii care au o formă gravă (în procent de circa 15% potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din China) dezvoltă un sindrom de detresă respiratorie acută, ce are ca efect acumularea de lichid şi prăbuşirea alveolelor, împiedicând plămânii să realizeze schimbul de oxigen şi dioxid de carbon, iar boala putând deveni astfel fatală. De obicei, aceasta este ziua în care devine necesar aparatul de ventilaţie.

a 10-a zi: Dacă simptomele se înrăutăţesc pe măsură ce boala evoluează, în acest punct majoritatea bolnavilor ajung la Terapie Intensivă. Bolnavii respectivi se confruntă cu dureri puternice în zona abdominală şi prezintă o mai mare lipsă a poftei de mâncare decât cei care prezintă simptome moderate. Dar doar un procent mic (circa 2% din bolnavi) pierd lupta cu viaţa la circa 18,5 zile de la infectarea lor.

a 17-a zi: Bolnavii care îşi revin după Covid-19 primesc în general bilet de ieşire din spital, după două săptămâni şi jumătate de boală.

Primele simptome de la momentul infectării cu noul coronavirus pot apărea după cinci sau chiar mai multe zile. Când aceste simptome apar, ele pot aminti de cele ale pneumoniei, chiar dacă evoluţia Covid-19 este diferită, întrucât starea de sănătate a bolnavului se înrăutăţeşte foarte repede.

"Pneumonia de obicei nu evoluează vertiginos", a explicat pentru Business Insider Paras Lakhani, radiolog la Universitatea Thomas Jefferson. "În majoritatea spitalelor pneumonia este combătută cu antibiotice, iar starea de sănătate a bolnavilor se stabilizează înainte de a începe să se îmbunătăţească". Starea bolnavilor cu coronavirus, însă, se poate înrăutăţi chiar şi după începerea tratamentului sau după ce li s-au administrat acestora steroizi şi multe lichide.
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Shogun
Ăsta-i secretu, izolarea bolnavilor nu a tuturor, ideal ar fi testarea fiecăruia. Noi copiem metoda greșită, sper să nu ne coste.
Postat 19 Martie 2020, 10:49 de oradeaveche
Întrebare
Deci, în medie, se constată decesul la 2% din cei 5% care dezvoltă cazuri grave. Atunci de ce stă locului toată economia? N-ar fi mai rezonabil să intre în carantină - chiar forțată - doar persoanele cu risc mărit decât să stăm cu toții acasă, cei mai mulți nefăcând nimic, poate doar mâncând găleți de făină cu zeci de mii de metri de paste și folosind - încă nu se știe exact în ce scop - tonele de hârtie igienică luate cu japca de pretudindeni?
Postat 19 Martie 2020, 10:32 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON